Hronika
04.04.2019. 17:32
Tamara Marković Subota

Jedna presuda, 12 žrtava

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Decenija krvne osvete između Luke Bojovića i crnogorske porodice Šaranović odnela je 11 života. Počela je nestankom Slobodana Radonjića, 2009. godine u Baru. Telo nestalog mladića, koji se smatra ubijenim, nikada nije nađeno, ali su njegov otac Danilo i kum Branislav Šaranović za zločin okrivili Luku Bojovića...A onda je sukob, odnosio jedan po jedan život. Sa obe strane. Ubijeni su Branislav Šaranović, Danilo Radonjić, njegov prijatelj Dženan Ramović, Jugoslav Cvetanović, Slobodan Šaranović, Dalibor Despotović... I Bojović je u ovom ratu izgubio rođenog brata Nikolu Bojovića i najbliže saradnike: Radeta Rakonjca, kuma Dragoslava Miloradovića, Sinišu Milića, advokata Dragoslava Mišu Ognjanovića...Ukupno 12 žrtava.
Ubistvo Slobodana Šaranovića nedavno je rasvetljeno podizanjem optužnice protiv Bojovićevog saradnika, Alena Kožara, a sudski epilog, do sada je dobio samo slučaj ubistva Nikole Bojovića. Po drugi put, u beogradskom Višem sudu izrečena je prvostepena presuda Šaranovićevoj grupi, koja se osim za ubistvo mlađeg brata Luke Bojovića tereti i za likvidaciju Miloša Vidakovića i formiranje kriminalne organizacije.

Miloš Delibašić Delija, jedan od članova kriminalne grupe ubijenog Slobodana Šaranovića, i osoba od koje najviše strahuju porodica i najbliži saradnici Luke Bojovića. osuđen je u utorak u ponovljenom postupku pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu na 30 godina zatvora kao organizator grupe čiji su pripadnici učestvovali u ubistvu Nikole Bojovića, i Miloša Vidakovića 2013. godine.
Prvom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud, Delibašić je bio oslobođen odgovornosti za ovo krivično delo. Zato se očekivalo da na osuđujuću presudu reaguje burno, posebno jer je takve reakcije imao tokom celog suđenja, ali je on reči suduje slušao potpuno mirno, skoro očekivano.
Saša Cvetanović zvani Pitbul, kao i prethodnom presudom, osuđen je na 35 godina zatvora kao direktni izvršilac Bojovićevog ubistva, a Ratku Koljenšiću kao saizvršiocu ubistva sud je izrekao kaznu od 30 godina zatvora. Ovaj okrivljeni nalazi se u Crnoj Gori gde se protiv njega vodi istraga zbog ubistva.
Za ubistvo Miloša Vidakovića u Budvi, na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela, Miloš Vidaković osuđen je na 17 godina, dok je njegovom saučesniku Slaviši Novakoviću, koji je u bekstvu izrečena kazna od 35 godina zatvora.
Bojan Maletić, koji je prethodnom presudom oslobođen optužbi da je bio pripadnik Delibašićeve kriminalne grupe osuđen je na godinu dana zatvora.
Na početku izricanja presude, predsednik tročlanog sudskog veća, sudija Vladimir Duruz, rekao je da je presuda doneta većinom glasova, kao i da je kriminalna grupa, koju su predvodili sada pokojni Šaranović i Delibašić planirali i ubistva Vladimira Jovanovića zvanog Vlada Japanac, Filipa Koraća i Luke Đurovića, koje su smatrali članovima grupe Luke Bojovića, a koja je, kako je verovao Slobodan Šaranović ubila njegovog brata Branislava 2009. godine.
- Iz dokaza koji su izvedeni na glavnom pretresu, utvrđeno je da je ubijeni Bojović danima pre ubistva praćen, kao i da se Koljenšić sastao sa Cvetanovićem i pokazao mu gde da sačeka Bojovića, rekao je sudija Duruz. On je naveo i da su Koljenšić i Cvetanović za ubistvo Bojovića dobili po 30.000 evra od Slobodana Šaranovića, koji je prema optužnici, zajedno sa Delibašićem bio organizator ove kriminalne grupe. Šaranović je pre dve godine ubijen u Budvi, zbog čega je postupak protiv njega obustavljen. S druge strane, Delibašić nije bio optužen za ubistvo Nikole Bojovića, da nije umešan u likvidaciju Lukinog mlađeg brata, tvrdio je i svedok-okrivljeni Miloš Vojnović
Sudija Duruz naveo je i da je sudsko veće poklonilo veru onome što je Vojnović, kao svedok-okrivljeni rekao u vezi sa ubistvom Vidakovića u Budvi:
- Vojnović je priznao da je ubio Vidakovića, a da ga je Novaković sačekao na motoru kojim su pobegli sa mesta zločina. Ovu njegovu tvrdnju niko nije osporio u postupku, kazao je sudija Duruz.
Ono što nikome u sudnici nije promaklo jeste neuobičajeno ponašanje sudije Duruza, tokom obrazlaganja presude.
Iako na početku samouveren, u momentu kada je stigao do dela koji se odnosi na Delibašića, sudija Duruz je počeo da zamuckuje i nervozno gleda u papire sa kojih je čitao obrazloženje presude.
-Odlučeno je da treba pokloniti veru izjavi svedoka Vojnovića. Dalje se ne bih bavio ovim, rekao je sudija Duruz, a potom dodao da se isto odnosi i kada je reč o optužbama za udruživanje radi izvršenja krivičnog dela, kao i da će obrazloženje biti navedeno u pisanom otpravku presude.
Sudija je potom kratko naveo olakšavajuće i otežavajuće okolnosti koje su uzete u obzir prilikom odmeravanja kazni. Kao olakšavajuće okolnosti po okrivljene, uglavnom je navedeno to što su oženjeni i što su očevi maloletne dece, a kao otežavajuće to što su pokazivali bezobzirnost prilikom izvršenja dela, kao i raniju osuđivanost.
Posebno je interesantno da su sudije koje u prethodnom postupku nisu verovale svedoku-okrivljenom Vojnoviću, sada prihvatile njegov iskaz, navodeći da većinu njegovih navoda niko u postupku nije osporio.
Izricanju presude nisu prisustvovali ni rodbina okrivljenih ni porodica Bojović.

 

 

 

Advokat osuđenog: Isto dokazi, a presuda suprotna
Aleksandar Janić, advokat Miloša Delibašića najavio je podnošenje žalbe na presudu.
- Isto veće je na osnovu apsolutno identičnih dokaza, donelo dijametralno drugačiju presudu. Ova presuda će da padne, to je izvesno, rekao je Janić, po izricanju presude.
Prethodna prvostepena presuda je ukinuta, između ostalog, jer sudije nisu jasno obrazložile zbog čega nisu prihvatile Vojnovićevo svedočenje. Na ponovljenom postupka nisu izvedeni novi dokazi.
Na ovu presudu, okrivljeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve