Hronika
28.01.2018. 11:54
Rade Jerinić

KAKO SU PALI MILIJARDERI U BULEVARU REVOLUCIJE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za Tristana Edvarda Votersa Australijanci tvrde da je najveći trgovac kokainom južno od Ekvatora. Jedan je od najbitnijih saradnika kolumbijskog FARK-a i snabdeva ovom drogom Australiju, Novi Zeland, Singapur, Makao...

Otkako je u Beogradu 1975. godine uhapšen Iljič Ramirez Sančez zvani Karlos ili Šakal, hotel „Metropol" nije imao ozbiljnijeg gosta, uz dužno poštovanje prema svim ostalim uvaženim gostima koje je ovaj ugostiteljski objekat u međuvremenu imao. Beogradski mediji su preneli da su 17. januara u ovom prestoničkom hotelu „lišena slobode četiri lica" -australijski državljani Tristan Edvard Voters, Rohan Arnold, Dejvid Kembel i državljanin Libana Dejvid Geagea zvani Toni, star 40 godina.

Za pomenutu trojicu državljana Australije pretpostavlja se da su članovi organizovane kriminalne grupe i naša policija je saopštila da su uhapšeni prilikom primopredaje novca u Beogradu.

Policija je kod osumnjičenih australijskih državljana prilikom hapšenja u hotelu „Metropol" pronašla 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj. Pronađeni novac nalazio se u putnim torbama. Takođe, kod Dejvida Kembela, bivšeg specijalca u australijskoj vojsci, pronađen je pištolj.

Cela priča počinje u aprilu prošle godine kada je u luci u Sidneju zaplenjena 1.280 kg kokaina visoke čistoće. Kontejner je stigao iz Narodne Republike Kine sa čeličnim cevima, a u 2.756 paketića unutar cevi bio je kokain. Navodno su već tada australijske vlasti znale čija je droga, ali pošto im vođa ove grupe Voters nije bio dostupan, stavili su sve njene članove pod lupu i samo su čekali pogodan trenutak za hapšenje. Prilika im se ukazala kada su odlučili da ugovore sastanak u Beogradu kako bi rešili međusobne odnose u vezi sa spornim tovarom koji je zaplenjen u aprilu u sidnejskoj luci.

Čekao se pogrešan korak i napravljen je kada su Voters, koji je inače nastanjen u Dubaiju, Arnold, Kembel i Geagea odlučili da mesto susreta bude srpska prestonica. Zašto je baš odabrana srpska prestonica, nije jasno.

Međutim, ono što zvanično nije saopšteno je to ko je zapravo Tristan Edvard Voters. Osim što je saopšteno da se radi o milijarderu koji je vlasnik lanca hotela u Dubaiju i da je on zapravo vođa narko-kartela čiji su članovi uhapšeni u „Metroplu", zapravo je jedan od najvećih trgovaca kokainom na svetskom nivou.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Naši izvori tvrde da je Voters jedan od najvećih partnera kolumbijskih narko-kartela i da je naročito vezan saradnjom sa FARK-om, levičarskom gerilskom paravojskom čiji je jedan od glavnih izvora finansiranja upravo trgovina narkoticima. Voters se smatra najvećim narko-bosom južno od Ekvatora i čovekom koji vodi organizovanu kriminalnu grupu koja ovim narkotikom snabdeva australijski kontinent, Bliski istok i nekadašnje britanske kolonije na Dalekom istoku. U poslednjih par godina nastanjen je u Dubaiju gde je razvio uspešan biznis sa nekretninama.

Prvi put je uhapšen 2008. godine zbog posedovanja kokaina i ekstazija koji su pronađeni u njegovom automobilu. Međutim, sud je odustao od podizanja optužnice jer je smatrao da nije bilo dovoljno dokaza koji bi ga povezali sa ovim narkoticima. Drugi problem sa kojim se suočio Voters bio je 2014. godine kada je bio optužen za krijumčarenje 24 kilograma kokaina, ali je tada prijatelj u čijoj su kući pronađeni narkotici preuzeo krivicu na sebe.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Australija je definitivno postala vruće tlo za njega kada je 2015. godine postao jedan od optuženih za najveću poresku utaju u istoriji ove zemlje tzv. afera Plutonijus. Uz njega kao organizatora grupe koja je utajila 130 miliona dolara označen je i Adam Kranston, sin zamenika direktora poreske uprave Majkla Kranstona. Tada se definitivno odselio u Dubai gde je i stekao državljanstvo i nesmetano uložio novac. Procena je da je tamo investirao više od 1,5 milijardi dolara. Retko je napuštao novo mesto stanovanja, naročito otkako se nedavno razboleo od autoimune bolesti zbog koje mu je odstranjen veći deo digestivnog trakta.

Glavni saradnici u Australiji su mu italijanska mafijaška porodica Barbaro, koju je svojevremeno vodio Paskvale Barbaro, jedan od najvećih kriminalaca na južnoj hemisferi. Ova italijanska kriminalna organizacija povezana je sa famoznom Ndrangetom. Porodica Barbaro je stacionirana u Melburnu, ali se smatra najjačom organizovanom kriminalnom grupom koja kontroliše mrežu distribucije na celom kontinentu. Drugi ključni igrač mu je rođeni ujak Egon Strus, koji je povezan sa bajkerskim bandama, takođe ozbiljnim igračima u smislu distribucije narkotika u Australiji. Tamošnje bezbednosne agencije cene lično bogatstvo Tristana Edvarda Votersa na više od 7,5 milijardi američkih dolara.

Put Votersa do vrha narko-bznisa u Australiji nije bio lak i bio je naravno krvav. Počeo je na ulaznim vratima klubova u Sidneju i Kanberi i brzo napredovao, a oni koji su mu se našli sa suprotne strane završavali su zakopani u pustinji. Uspeo je da dođe i do diplome menadžera u građevinarstvu na državnom univerzitetu Australije, a njegova kompanija „Tridvest" bila je čak i nagrađivana za objekte koje je izgradila.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kako su se Voters i njegovi saradnici našli u beogradskom „Metropolu" nije jasno, ali neki podaci govore da je mesto za randevu odabrao Libanac imajući u vidu činjenicu da Voters retko napušta Dubai, a kada to i čini vodi računa da to bude neka od zemalja sa kojima Australija nema baš bliske „bilaterarne" odnose. Pošto je verovatno druga opcija bila Moskva, uzevši u obzir njegovo zdravstveno stanje ipak su se odlučili za Beograd. Međutim, nisu računali na nešto bliže odnose naše policije i međunarodnih istražnih organa. Tako su se na osnovu maltene jednog telefonskog poziva Voters i njegovi pratioci već od momenta ulaska u Srbiju našli na radaru srpske policije. Onda je počela trka s vremenom, koja još uvek traje.

Australijanci shvataju da će im se retko ukazati prilika da im Voters opet bude dostupan i traže od Srbije da ga uhapsi i zadrži dok oni ne uspeju da podignu Interpolovu poternicu i ne dostave zamolnicu za izručenje i samim tim započnu proces ekstradicije. S obzirom na to da je već od samog početka bilo jasno da raspolažu ogromnom količinom gotovog novca, razloga za hapšenje nije manjkalo. Pod sumnjom da su imali falsifikovana dokumenta, četvorka je privedena i zadržana jer je u pretresu pronađena velika količina gotovine i pištolj kod Dejvida Kembela. Sada su Australijanci na potezu, vreme teče, a Tristan Voters ne sedi skrštenih ruku.

Čelični magnat unarko-klanu iz nužde
Rohan Arnold, koji je prema podacima australijske policije osumnjičen da je za Votersa prao novac zarađen trgovinom narkoticima, bio je najveće iznenađenje među uhapšenima u „Metropolu". Australijski milijarder, kralj čelika i plejboj, važio je za jednog od uglednijih biznismena u toj zemlji.
Arnoldova korporacija „ArnoldCo" obuhvata nekoliko privrednih grana: trgovinu čelikom, građevinske usluge, uvoz i izvoz, trgovinu mesom i stokom. Poslednji njegov megaprojekat odnosi se na izgradnju tržnice za prodaju žive stoke u gradu Mortlejku u australijskoj pokrajini Viktorija. Prema poslednjim vestima, izgradnja tržnice je pri kraju.
Prema informacijama sa njegovog zvaničnog sajta, Arnold je rođen u Kanberi, gde se i obrazovao u sferi trgovine. Njegova karijera u proizvodnji čelika, kako se navodi na sajtu, traje već 20 godina.
Ipak, njegovo poslovanje nisu zaobišle afere, pa je 2013. godine bio na sudu jer je, navodno, prekršio australijske zakone poslovnog prava kada je ugasio jednu od svojih kompanija, pritom ostavši dužan plate radnicima.
Takođe, australijski mediji navode da se njegovo poslovno carstvo poslednjih godina urušavalo pod naletom moćnih kineskih kompanija, čije ekonomske udare i damping cene Arnold nije mogao da izdrži. To ga je, kažu, i nateralo da novu „rezervu likvidnosti" pronađe u narko-biznisu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve