Hronika
01.01.2020. 17:30
Tamra Marković Subota

KO JE KRALJ KOKAINA? Čovek koji je video Tita

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srpski narko-kartel, koji predvodi misteriozni Srbin, poznat po nadimku Tito, postao je jedan od najjačih kupaca kokaina iz Perua, i to u toj meri da su pošiljke ovog klana ka Evropi veće od ukupnih količina koje se iz ove zemlje šalju ka Meksiku i Americi, a koje su godinama bile glavna destinacija za distribuciju ove droge. O Titu tamošnji policajci, kako tvrde, imaju malo informacija, opisuju ga kao nekadašnjeg bokserskog trenera, starog između 45 i 50 godina, čoveka bez lica i imena, koji je u Peruu bio iznad Zorana Jakšića, čuvenog vođe još čuvenijeg klana "Amerika". Srpske bezbednosne službe, međutim, smatraju da je Tito osoba koja je posle Jakšićevog hapšenja, u njegovo ime i za njegov i račun klana preuzela posao na terenu.

"Centar poslovanja Jakšića i ostalih srpskih kartela u Južnoj Americi je do 2014. i hapšenja Darka Šarića bila Bolivija. Te godine je, zbog velikih akcija zaplena, centar poslovanja prebačen u Peru, i od tada je Peru glavni distributivni centar kokaina ka Evropi. Peru je do 2016. godine držao Jakšić, on je od svih Srba imao najjače kontakte sa tamošnjim kartelima. On je vodio posao i niko nije bio jači od njega.

Kada je u leto 2016. Jakšić uhapšen, ti kontakti nisu nestali, posao je i dalje nastavljen. Jakšić nije izgubio svoju moć hapšenjem, samo je posao na terenu preuzeo neko od njegovih saradnika. Po našim informacijama, osoba koja je preuzela kontrolu nad narko-biznisom u Peruu, ista je osoba koju je tamošnja policija identifikovala pod nadimkom Tito", kaže za "Ekspres" izvor iz bezbednosnih službi Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

On navodi da naša policija i bezbednosne službe, koje su i te kako upućene u srpsku kriminalnu scenu u Peruu, nemaju saznanja o Srbinu koji je tamo iznad Jakšića, a koji je u domovini nekada bio profesionalni bokserski trener.

"Jakšić je dugo vešto skrivao svoj identitet. Kada je uhapšen u Peruu, otkriveno je da je koristio više od 40 lažnih identiteta. Tim trikovima je verovatno naučio i svoje saradnike. I oni su morali tako da se kreću jer bi svaka pa i najmanja greška dovela do Jakšićevog lociranja. Zato je verovatno i teško otkriti pravi identitet misterioznog Tita", kaže naš sagovornik, navodeći da izvesne naznake u tom smeru ipak postoje.

Ono što nije tajna jeste da je jedan profesionalni bokser, star 32 godine, i u srpskoj i u peruanskoj policiji odranije identifikovan kao
jedan od prvih Jakšićevih saradnika. U pitanju je jedan od najpoznatijih profesionalnih boksera u Srbiji i interkontinentalni šampion u IBF verziji: Nikola - Džoni Stevanović. On je 2016. godine bio sa Jakšićem kada je ovaj uhapšen u Peruu, ali je uspeo da izbegne hapšenje.

Povezane vesti - Klan Amerika osvaja tržište

U međuvremenu Nikola Stevanović je, kako "Ekspres" ekskluzivno saznaje, promenio prezime u Ristić.

Čudovište koje ne štedi novac

Peruanski list "El komersio", opisujući Tita, naveo je da je za tamošnju policiju njegovo hapšenje od većeg značaja nego što je to svojevremeno važilo za Hoakina Guzmana, poznatijeg kao El Čapo, meksičkog kralja droge, koji izdržava doživotnu robiju u Americi
zbog trgovine narkoticima.

"Poslednjih godina uočeno je prisustvo neprobojne mafije trgovaca drogom iz Istočne Evrope. Naime, luka Paita u gradu Piuru je mesto gde se droga dovozi i odakle se transportuje za Belgiju. Tito je najveći kupac te droge", naveo je "El komersio".

Jedna od poslednjih zaplena droge u koju je, prema pisanju ovog lista, umešan Tito ostvarena je letos, kada je, kako je zvanično saopštila tamošnja policija, vozač Fernando de Olazabel, koji je bio zadužen za isporuku kokaina u Belgiju, uspeo da ukrca 500 kilograma u luci Paita. Plan je uspeo, pa je Tito tražio da mu on, na isti način pošalje još 3,3 tone kokaina. Ali agenti južnoameričke agencije Dirandra i američke DEA već su pratili njegovo kretanje i droga je zaplenjena.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Titov pomoćnik im je, međutim, ispao iz radara, uspeo je da pobegne i sada se, kako se pretpostavlja, krije u Americi.

Specijalac iz Dirandre, koji je dao izjavu za "El komersio", opisao je Tita kao "čudovište koje ne štedi novac kako bi zadovoljio evropsko tržište drogom". Istovremeno, kako navodi ovaj specijalac, "Titova mafija obrće ogromne količine novca u Peruu kroz kupovinu kuća i kompanija".

Batine, ubistvo, hapšenje

Nikola Stevanović, sada Ristić, u Srbiji je sa Jakšićem poslednji put bio početkom 2015. godine.

Tada su i on i Jakšić dobili batine od ekipe Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, koje su ostale ovekovečene na čuvenom video
snimku sa nadzornih kamera.

Prema tom snimku, Jakšić i Stevanović su u februaru 2015. ušli u jedan beogradski klub, gde ih je na ulazu, kao obezbeđenje, sačekala ekipa Saleta Mutavog - Darko Ristić Meda i još nekoliko mladića. Oni su najpre napali Jakšića, oborili ga na pod i brutalno ga pretukli. Stevanović, koji je u klub ušao ispred Jakšića, okrenuo se čim je počeo metež, pokušao je da reaguje, ali su i njega momci iz Ristićevog obezbeđenja nadjačali, oborili ga na pod i besomučno udarali i šutirali.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Posle te kobne noći Jakšić i Stevanović su otišli za Južnu Ameriku, u julu naredne, 2016. godine Jakšić je uhapšen, a tri meseca kasnije Aleksandar Stanković - Sale Mutavi je ubijen u Beogradu.

Međutim, snimak prebijanja nije bio prvi kriminalni momenat Stevanovića, koji je važio za jednu od najvećih nada srpskog boksa.
Najpre je u avgustu 2012. napravio incident kada je u Ulici Mije Oreškovića pretukao radnika JKP "Beogradski vodovod i
kanalizacija" Dragojla Jovanovića.

Incident se dogodio nakon što je bokser automobilom BMW naleteo na bager, kojim je Jovanović upravljao. Stevanović je tada rekao
policiji da je bagerista prvi nasrnuo na njega i da je on "morao da se brani".

Samo par meseci kasnije Stevanović je sa bratom, nekadašnjim omladinskim šampionom sveta, Stefanom Stevanovićem i bokserom Petrom Bajićem bio uhapšen na aerodromu u Atini zbog sumnje da je učestvovao u oružanoj pljački zlatare i da je sarađivao sa nekadašnjom košarkašicom Oliverom Vasić-Ćirković, koja je bila deo grupe "Pink Panter". Njegovi treneri u Beogradu tada su tvrdili da je Stevanović žrtva spleta okolnosti i da nema nikakve veze sa kriminalom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Obojica su ubrzo pušteni iz pritvora, ali se "kriminal i dalje lomio oko njih". Stevanovićev brat Stefan i njegov prijatelj Miloš V. su u oktobru 2014. godine ranjeni u pucnjavi ispred pekare "Trg" u Žarkovu. Trojica napadača u njih su ispalila kišu metaka, a motiv
nikada nije utvrđen. Već u to vreme Nikola je imao ozbiljnu saradnju sa Jakšićem. Obojica su tokom 2016. locirani u Limi, glavnom gradu Perua. Stevanović je nekoliko puta odseo u hotelu "Ajfel", u naselju Santjago de Surko u Limi, i sa Jakšićem je bio u stalnom kontaktu, a sa njima je u to vreme u Limi viđan i Petar Miljanić, sin drugog vođe klana "Amerika" - Milete Miljanića.

Njihove zajedničke fotografije objavljene su u lokalnim novinama. Saradnjom sa narko-klanom "Amerika", Nikola Stevanović, sada Ristić, stavio je tačku na do tada blistavu sportsku karijeru: sa 17 godina je postao profesionalac, a sa 20 juniorski prvak sveta u polusrednjoj kategoriji, dok je internacionalnu titulu IBF osvojio u junu 2009. godine. U oktobru te godine postao je i interkontinentalni šampion sveta IBF-a pobedom nad Cepom Mašegom.

Povezane vesti - KOKAIN ZA VOĐU PINK PANTERA: Luka Bojović naredio oslobađanje Adrovca

Jedini poraz u karijeri Stevanović Ristić je doživeo od Aleksandera Abrahama u borbi za titulu evropskog šampiona za države van Evropske unije, a vrhunac karijere je doživeo kada je odbranio titulu protiv Stefana Kastelucija, posle čega se pričalo da je potpisao
petogodišnji ugovor sa legendarnim Donom Kingom, koji je bio zadužen za karijeru Majka Tajsona. Navodno je Stevanović trebalo da
se bori za titulu prvaka sveta u Las Vegasu, ali do te borbe nije došlo.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve