Hronika
29.11.2019. 11:00
Tamara Marković Subota

KO SVE VRŠLJA PO SRBIJI? U našoj državi aktivno je 170 stranih obaveštajaca

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srpska Bezbednosno-informativna agencija zvanično sarađuje sa više od 60 stranih partnerskih službi, čiji su predstavnici zvanično delegirani ispred ambasada i konzularnih odeljenja tih zemalja.

Međutim, pored zvaničnih predstavnika obaveštajnih službi, čiji predstavnici regularno sarađuju sa BIA, na teritoriji Srbije, prema ekskluzivnim saznanjima "Ekspresa", u svakom momentu aktivno je još najmanje oko 170 špijuna tih istih službi.

"Svaka zemlja ima bar jednog špijuna u Srbiji, te je ustaljena praksa u svakoj zemlji i ta cifra je otprilike oko 170 u svakom momentu. U zavisnosti od trenutka, dešavanja, interesovanja drugih zemalja, ta cifra može da ide i naviše. Naravno, jače zemlje, zemlje koje su više zainteresovane za dešavanja u Srbiji ne zadržavaju se samo na jednom špijunu, već imaju više njih, a najviše špijuna u Srbiji ima Hrvatska, koja je 70 odsto svih svojih obaveštajno-špijunskih aktivnosti usmerila na Srbiju", kaže za "Ekspres" izvor iz BIA.

Hrvatska obaveštajna služba je tokom ratnih dešavanja devedesetih godina nastavila sa svim aktivnostima, koje je koristila i primenjivala nekadašnja Udba, a špijunsku mrežu su razgranali do maksimuma u posleratnim dešavanjima kada je počeo proces povratka proteranih Srba.

Koja strana sužba u Srbiji danas ima najrazgranatiju mrežu špijuna, ali i na koje sve načine povratnike ucenjuju i vrbuju za rad, čitajte u novom broju Ekspresa koji je već u prodaji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres uvek donosi drugačiji ugao. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
13°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve