Hronika
26.04.2019. 16:55
T.M.S.

KOBNA KOMBINACIJA: Braća u kriminalu, zatvor ili smrt

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Sudbina Fiškala
Ono što je devedesetih godina Željko Ražnatović Arkan bio u Beogradu, u Požarevcu su bili braća Fiškali, Dragan i Zoran Živković, kum Ljubiše Buhe Čumeta. Prvi su u Požarevcu krenuli sa poker aparatima, držali su tržište deviza, otvorili su Tržni centar... Onda je ubijen njihov nekadašnji prijatelj, a zatim prvi suparnik, Zoran Petrović Šempa. U podzemlju se verovalo da upravo braća Fiškali stoje iza ove likvidacije. Usledila je osveta zemunskog klana. Najpre je 31. januara 2001. ubijen Zoran. Na njega je ispaljeno 14 hitaca. Tri dana po prijemu u beogradski Urgentni centar, preminuo je. Na dan, kada su mu davali 40-dnevni pomen, 14 marta pucano je na njegovog brata Dragana. Od zadobijenih povreda preminuo je u Urgentnom centru  dva dana kasnije.
Teška robija za Simoviće
Aleksandar i Miloš Simović takođe su braća, koja su ostvarila zavidnu karijeru u kriminalu, i to u zemunskom klanu. Na njihovu sreću, obojica su završila u zatvoru.
Posle ubistva premijera Zorana Đinđića, u martu 2003.. Aleksandar i Miloš Simović dugo su uspevali da izbegnu hapšenje. Iza rešetaka se prvi našao Aleksandar, koji je u novembru 2006. godine uhapšen u šetk stanu na Novom Beogradu. Mlađi, Miloš, uhvaćen je 2010. posle sukoba sa još jednim beguncem, Sretkom Kalinićem, u trenutku kad je iz Hrvatske prešao u Srbiju.

Zbog učešća u ubistvu premijera, braća su osuđena na zatvorske kazne. Aleksandar na 35, a Miloš na 30 godina robije. Osuđeni su i u postupku koji se protiv „zemunaca“ vodio zbog niza ubistava i terorističkih napada, Aleksandru je izrečena kazna od 35 godina, dok je Miloš osuđen na maksimalnih 40 godina.

Krsmanovići u zatvoru

Pripadnici „zemunskog klana“ bili su i braća Dušan i Đorđe Krsmanović. Dušan je osuđen zbog učešća u atentatu na Đinđića na 20 godina zatvora, dok je pet godina manje dobio u procesu protiv „zemunaca“. Đorđe je u maju 2007. godine uhapšen kad je došao da prati suđenje Dušanu, i to po po poternici nekadašnjeg Okružnog suda gde je osuđen na četiri godine i deset meseci zbog iznude.

Kruševački Ždrokinci

Mnogo "širu" kriminalnu delatnost imala su kruševačka braća Ždrokinci, Vojin i Dejan Stanković, čije su aktivnosti dosezale do Južnoafričke Republike. Obijica su se u penzionerskim danima vratili u Kruševac, ali nisu prestali sa kriminalnim aktivnostima. Optuženi su za ubistvo stomatologa Milutina Rakića 2014., ali su oslobođeni jer sud nije mogao da utvrdi ko je od njih dvojice pucao, budući da kao jednojajčani blizanci imaju identičan DNK.  Vojin je imao sreću da nakon oslobađajuće presude umre prirodnom smrću. Njegov brat, Dejan doživeo je tešku sudbinu. U maju prošle godine u Kruševcu mu je ubijen sin Vojin, koji je nosio stričevo ime, a zatim je i on 6. juna izrešetan ispred kruševačkog hotela "Golf".

Pančevačka braća Vidaković

Braća iz Pančeva, Vladimir i Miloš Vidaković kriminal su platili glavom. Najpre je 2013. u Budvi ubijen Miloš. Njega je, po sopstvenom priznanju ubio Miloš Vojnović, pripadnik ekipe pokojnog Slobodana Šaranovića. Braća su inače bila umešana u zelenašenje i trgovinu drogom. Obaj posao očigledno je Miloševog brata odveo put Kolumbije, gde je 19. marta ove godine nastradao pod misterioznim okolnostim. On je naime, kobnog jutra došao na jednu benzinsku pumpu gradu Medeljin, gde je stavio crevo u usta, sa namerom da popije benzin. Pošto je crevo bilo prazno, Vladimir je počeo da divlja, zbog čega je pozvana policija. Po dolasku patrole, Vladimir se zaključao u svoj automobil, iz koga je izvučen na silu. Odveden je u bolnicu, gde je par sati kasnije preminuo.

 

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
5°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve