Hronika
08.03.2019. 16:25
Tamara Marković Subota

MAFIJAŠKI STIL LIKVIDACIJE: Skrivao Čaba Deru na napuštenom salašu

230851_ubica_f.jpg

Nebojša Karan (26) iz Sombora, čije je telo posle 18 dana potrage nađeno na napuštenom salašu na putu ka Subotici, prema sumnjama policije ubijen je zbog veze sa Čabom Derom (39) i njegovim saradnikom Alenom Ciglerom (40), ekskluzivno saznaje „Ekspres". Karan je, kako se sumnja, pomagao Čabi u skrivanju nakon što je ovaj 5. januara na Banovom brdu ubio Nebojšu Markovića. Karan je najverovatnije i ubijen da ne bi otkrio Čabine tragove, i to u klasičnom mafijaškom stilu - najpre hicem u grudi, a zatim, kada je pogođen pao na zemlju, hicem u glavu.

"Ubijeni Karan je bio na vezi sa Alenom Ciglerom, osumnjičenim da je bio saučesnik Čabe Dera u izvršenju likvidacije na Banovom brdu. Cigler je kobnog 5. januara bio za volanom "punta" kojim je Čabu dovezao do Ulice Rajka od Rasine, gde je Čaba s više hitaca iz pištolja usmrtio Markovića. Šest dana kasnije Ciglera je uhapsila srpska policija, dok je protiv Čabe podneta krivična prijava i za njim je raspisana Interpolova poternica.

88405_hro-caba-der-5_f

Kako se pretpostavlja, Čaba, koji je rodom iz Čantavira, prvih dana posle zločina na Banovom brdu krio se upravo na severu Vojvodine, verovatno u nekom od napuštenih salaša. Kada je Cigler uhapšen, oslonio se na pomoć njegovog prijatelja Nebojše Karana. Pretpostavlja se da je Karan nekoliko puta odbeglom Čabi donosio hranu i ostale potrepštine. A onda je 9. februara misteriozno nestao",  kaže za „Ekspres" izvor upućen u istragu Karanovog ubistva.

Za porodicu nestalog mladića nastao je potpuni šok, a zatim i agonija duga 18 dana, koja je okončana vešću koju ni u najcrnjim mislima nisu naslutili.

Nebojšini otac i brat, s kojima je on na dan nestanka bio u kući, samo su čuli otvaranje i zatvaranje ulaznih vrata. Pomislili su da je Nebojša izašao napolje. Od tada ga živog nisu videli.

"I taj dan, kao i svih prethodnih, sve je bilo mirno i uobičajeno. Nebojša se čuo s kumom, koji je dobio dete, i planirao je da uskoro ide kod njih da vidi bebu. To veče je oko 20 sati izašao napolje a da se nikome nije javio. Kad smo shvatili da ga nema duže vreme i da sa sobom nije poneo mobilni telefon, odmah smo pozvali policiji i prijavili slučaj. Nebojša nigde nije odlazio a da se na javi, a telefon je uvek nosio sa sobom", izjavila je Nebojšina majka Radmila odmah posle prijavljenog nestanka.

Tanjug Tanjug

Za njih je tada počeo pakao. Organizovali su familiju, drugare i poznanike da krenu u potragu za Nebojšom. Njegovu fotografiju i podatke objavio je i Igor Jurić u registru "Nestala lica Srbije". Istovremeno za njim je tragala i policija. Obilazili su napuštene kuće, kanale, ali Nebojše nije bilo nigde. Za porodicu, za koju je Nebojša bio uzoran mladić, koji nije imao nikakve veze s kriminalom, teška misterija. Ali sve vreme nadali su se da će ga ponovo videti živog i zdravog.

"Sve brojeve iz njegovog telefona smo zvali, proveravali da li iko išta zna, ali nijedne nove informacije. Bilo je i nekoliko dojava, sve su proverene, ali nijedna nije dala rezultate. Nebojša je imao sređen, miran život. Završio je srednju školu, položio vozački ispit i upisao kurs engleskog. Bojimo se jer svi koji ga poznaju znaju da on nikada ne bi dozvolio da mi, njegova porodica, patimo i brinemo", pričala je majka Radmila tokom potrage.

A onda je 27. februara Nebojšino telo nađeno na njivi u salaškom naselju Obzir, između Sombora i Subotice, na kilometar i po od porodične kuće. Mladić za kojim se tragalo 18 dana ubijen je hicem u grudi i glavu - u klasičnom mafijaškom stilu. I s mafijaškom porukom.

Instagram Instagram

"Iako je porodica tvrdila da Nebojša nije imao nikakve kontakte s lokalnim kriminalnim podzemljem, tokom istrage se došlo do saznanja da je Nebojša imao određena dugovanja prema lokalnim dilerima narkotika. I mogućnost da je ubijen zbog tog duga se ispituje. Međutim, ono što je za policiju bilo veće iznenađenje jeste podatak da je Nebojša poznavao Alena Ciglera i Čabu Dera. I upravo u tom podatku se i traži motiv.

Nebojša je, pretpostavljamo, učestvovao u Čabinom skrivanju posle zločina na Banovom brdu i moguće je da je on i poslednja Čabina žrtva u Srbiji. Upravo iz razloga da eventualno ne progovori. Za sada je obavljena obdukcija, dok druga veštačenja još traju. U ovom momentu niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da je Čaba izvršilac i tog zločina, ali sve će biti jasnije kada stignu rezultati veštačenja tragova koji su nađeni na mestu ubistva. Za sada je izvesno samo to da je Nebojša ubijen najmanje dve nedelje pre nego što je nađen. Taj podatak treba ukrstiti sa Čabinim kretanjem kako bi se utvrdilo da li on stoji iza zločina", kaže izvor „Ekspresa".

Nebojšina majka Radmila, posle vesti o ubistvu sina, izjavila je da ne zna ko bi i zašto želeo da ubije njenog sina.

"Ne znam ko je to mogao da učini. Zaista. I ne sumnjam ni u koga. Kada listam njegov telefon, svi su mi u imeniku dobri, a onda na mah pomislim drugačije. Verujem da će policija otkriti ko je ubio Nebojšu i zašto. Neće ovo ostati ovako. Ovo je ubistvo, i to je strašno, i to ne sme ostati nerešeno", rekla je Radmila.

Akcija "Killer"

Dan pre Nebojšine sahrane, u petak uveče, u glavnom gradu Češke uhapšen je Čaba Der. Plaćenom ubici, za kojim su osim srpske tragale i policije Mađarske i Holandije, lisice na ruke stavljene su u hotelu "Amadeus" u Dalimilovoj ulici, u blizini centra Praga. Akciju je izveo specijalni FAST tim, a češka policija objavila je video-snimak Čabinog hapšenja pod nazivom "Killer".

Snimak prikazuje vožnju policijskih specijalaca do zgrade hotela, Čabino hapšenje u hodniku, zatim pretres sobe i odvođenje iz hotela. U sobi u kojoj je Čaba boravio policajci su pronašli dva pištolja, prigušivač i municiju, kao i periku i naočare kojima se maskirao.

Caba Der (1)

U hotel "Amadeus" Čaba se prijavio pre dvadesetak dana, otprilike u isto vreme kada je nestao Nebojša Karan.

"Sada je od ključne važnosti da se utvrdi tačan datum i satnica kada se Čaba Der prijavio u hotel kako bi se utvrdilo da li je imao veze sa ubistvom Nebojše Karana u Srbiji. U toj rekonstrukciji je svaki sat važan kako bi se utvrdila istina", kaže naš izvor.

Čaba Der se u hotel u Pragu prijavio s lažnim dokumentima, a posle hapšenja je oružje nađeno u njegovoj sobi poslato na veštačenje kako bi se utvrdilo da li je neko od njih korišćeno u izvršenju krivičnih dela.

MUP Srbije odmah je posle hapšenja saopštio da će Srbija poslati dokumentaciju i zatražiti izručenje Čabe Dera zbog istrage ubistva Nebojše Markovića na Banovom brdu. Za sada, međutim, nije poznato kojoj državi će Češka isporučiti Čabu, budući da, osim Srbije, za njim tragaju i vlasti Holandije i Mađarske, koje su za Čabom raspisale evropski nalog za hapšenje.

Za sada je sigurno samo to da će Čabi najpre biti suđeno u zemlji u kojoj je i uhapšen, i to zbog falsifikovanja dokumenata i ilegalnog posedovanja oružja.

Čaba Der u Srbiji je postao poznat kao "Ubica sa osmehom" nakon što je objavljen video-snimak na kojem se vidi trenutak kada hicima iz pištolja ubija Nebojšu Markovića. Na snimku se vidi kako na ulici staje beli „punto" iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni i sa crnom kapom na glavi te rancem u rukama. On zatim iz ranca vadi pištolj i sa osmehom na licu puca u Markovića, koji je u tom momentu na ulici rasklapao dečja kolica.

Shutterstock Shutterstock

Ubica se potom vratio u automobil, kojim je otišao s mesta zločina. Za njim je na ulici u snegu ostalo telo Markovića obliveno krvlju.

Policija je ubrzo saopštila da je osumnjičeni ubica Čaba Der, a njegov saučesnik u zločinu, odnosno vozač - Alen Cigler. Za sada nije jasno da li je ubijeni Marković bio prava meta ili je na Čabinom nišanu trebalo da se nađe Markovićev zet, Aleksandar Šarac, član pljačkaške bande "Pink Panter" koji živi u istoj kući.

Na videlo je odmah isplivala i Čabina kriminalna biografija, po kojoj je jasno da se radi o plaćenom ubici koji je već robijao za jedno ubistvo - likvidaciju novosadskog kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine. Ubistvu je prethodio sukob povodom uticaja na novosadskom narko-tržištu, a Čaba je zločin izvršio po nalogu Jelačićevog suparnika Vojislava Škrbića.

Jelačić je ubijen 11. maja 2004. u Novom Sadu, u kafani na Trgu mladenaca, ispred desetak gostiju, a Čaba je posle zločina pobegao biciklom.

Škrbić je kao osumnjičeni nalogodavac uhapšen iste noći, a Čaba par nedelja kasnije. U jedinstvenom sudskom postupku, u kojem mu je, pored ubistva Jelačića, suđeno i za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića, Čaba je osuđen na 15 godina zatvora, a Škrbić na 11 godina.

Interesantno je da je Čaba na suđenju priznao ubistvo Jelačića, ali je tvrdio da je zločin izvršio iz straha za sopstvenu bezbednost. Kako je tvrdio, on je za Jelačića „odradio neki posao", ali je Jelačić potom odbijao da ga isplati, pa mu je čak pretio.

Ubrzo po izlasku iz zatvora, Škrbić je ubijen, dok je Čaba s robije izašao u februaru 2017. godine.

Sedam meseci kasnije uhapšen je u Sarajevu, i to sa Baraninom Markom Gojčevićem, kada je policija kod njih pronašla automatske pištolje sa prigušivačima. Kako se tada sumnjalo, Čaba i Gojčević bili su angažovani za likvidaciju Alana Kožara, vođu barske kriminalne grupe, i to u ime osvete za ubistvo Armina - Muše Osmanagića, vođe rivalskog klana s Crnogorskog primorja. Dokaza za to, međutim, nije bilo, a obojica su iz BiH proterani u aprilu 2018. godine.
Nakon što je za Čabom u Srbiji raspisana poternica zbog ubistva Nebojše Markovića, iz Mađarske je stigao dopis da se on traži i u toj zemlji, i to zbog sumnje da je izvršio likvidaciju biznismena Lasla V. u Budimpešti.

Čaba je, prema sumnjama mađarske policije, na jednom parkingu prisilio Lasla V. da klekne, pucao mu u glavu, a zatim telo bacio u potok. Policija je u automobilu ubijenog pronašla novac i drogu. I to ubistvo smatra se plaćenom likvidacijom.

Čaba Der je do hapšenja u Pragu bio prvi i na listi najtraženijih kriminalaca policije Holandije, koja je za informaciju o njegovom kretanju nudila nagradu od 20.000 evra. Čaba je u Holandiji osumnjičen da je 30. jula 2018. usred dana usmrtio hrvatskog biznismena Ivana Serdarušića (62) u jednom restoranu u Amsterdamu. Oni sumnjaju da je Čaba u Holandiju doputovao 8. jula, a tri nedelje kasnije izvršio hladnokrvno ubistvo pred brojnim svedocima.

Serdarušić je, inače, bio poznat kao kontroverzni biznismen koga su hrvatski mediji dovodili u vezu sa švercom sto kilograma kokaina. Nekoliko meseci pre njegove likvidacije, hrvatska policija je izvela veliku međunarodnu akciju "Nana", u kojoj je zaplenjeno sto kilograma kokaina i uhapšeno pet osoba, među kojima i Stjepan Prnjat, označen kao vođa kriminalne grupe. Sumnja se da je Serdarušić bio povezan s tim tovarom kokaina i da je to motiv njegovog naručenog ubistva. Pretpostavlja se da je ostao dužan za zaplenjeni kokain i da je taj dug na kraju platio glavom. Ko je naručilac ubistva Serdarušića, do sada nije utvrđeno.

Interesantno je da je Čaba kao plaćeni ubica i taj zločin izvršio potpuno hladnokrvno. Obučen kao turista, ušetao je u restoran pun ljudi, zatim izašao na terasu i prišao stolu za kojim je sedeo Serdarušić. Iz torbe je izvadio pištolj sa prigušivačem, uperio ga u Serdarušićevu glavu i opalio, i to naočigled brojnih gostiju. Potom je nonšalantno izašao iz restorana, usput pakujući pištolj u torbu.

I holandska policija objavila je snimak na kojem se vidi Čaba kako posle zločina skida odeću turiste, a zatim obučen u belu majicu i šorts korača amsterdamskim ulicama. U jednom trenutku pored njega prolazi policijska patrola sa uključenom rotacijom. Čaba nije ni trepnuo.

Kao plaćeni ubica koji je radio za onoga ko više plati, Čaba bi mogao da bude veoma interesantan svedok saradnik u razotkrivanju naručilaca zločina za koje je bio angažovan. Posebno jer mu za zločine za koje je osumnjičen preti kazna od 40 godina zatvora.

"Ukoliko je Čaba bio angažovan za likvidaciju Alena Kožara, saradnika škaljarskog klana i klana Luke Bojovića, znači da su za taj posao mogli da ga angažuju samo njihovi suparnici, kavački klan, kao i grupa koja je bila okupljena oko crnogorskog bosa Slobodana Šaranovića. Međutim, pitanje je da li je Čaba radio samo za njih. On je slovio sa plaćenika koji radi za onoga ko plati više. Postoje informacije da je neke poslove odradio za škaljarski klan, i sada sve to treba proveriti. Ukoliko odluči da sarađuje, Čaba bi mogao da bude veoma koristan u pokretanju novih postupaka koji se odnose na rat suprotstavljenih crnogorskih klanova", kaže naš izvor.

METE "NASMEJANOG UBICE" IZ SRBIJE

Branislav Jelačić
Novi Sad, 11. 5. 2004.

Prva žrtva Čabe Dera bio je Branislav Jelačić, član kriminalne grupe „Firma", koga je likvidirao u novosadskom restoranu "Marina".

Ubica je izvadio pištolj i hladnokrvno pucao u Jelačića po nalogu Vojislava Škrbića, s kojim je žrtva bila u sukobu zbog narko-tržišta. Škrbić je uhapšen iste noći, a Čaba nekoliko nedelja kasnije. Osuđen je na 15 godina zatvora. Iz KPZ Sremska Mitrovica pušten je u februaru 2017.

Alan Kožar
Sarajevo, 20. 9. 2017.

Sedam meseci po odsluženju robije, Čaba Der je uhapšen u Sarajevu, i to sa Baraninom Markom Gojčevićem. Kod njih su nadeni automatski pištolji sa prigušivačima i municija, a sumnjalo se da je trebalo da likvidiraju Alana Kožara, vođu barske kriminalne grupe, kao osvetu za ubistvo Armina - Muše Osmanagića. Obojica su iz BiH proterani u aprilu 2014. godine, dok je protiv Kožara nedavno podignuta optužnica zbog ubistva Slobodana Šaranovića.

Ivan Serdarušić
Amsterdam, 30. 7. 2018.

Holanđanina poreklom iz Hrvatske Ivana Serdarušića (62), Čaba Der je likvidirao hicem iz pištolja naočigled brojnih gostiju italijanskog restorana u Amsterdamu. Kamere su snimile njegov dolazak i odlazak s mesta zločina, na kojem je ostavio i DNK trag. Sumnja se da je Serdarušićevo ubistvo naručeno zbog neraščišćenih računa u trgovini kokainom, a holandska policija je ponudila i nagradu od 20.000 evra za informaciju koja bi pomogla da Der bude lociran i uhapšen.

Laslo V.
Budimpešta, 20. 9. 2018.

U prestonici Mađarske, Čaba Der je na parkingu ubio kontroverznog biznismena Lasla V., koga je primorao da klekne, a zatim mu pucao u glavu i telo bacio u potok. Pretpostavlja se da je ubistvo bilo naručeno, a u automobilu ubijenog Lasla V. policija je pronašla novac i drogu. Ubijeni Laslo V. važio je za biznismena koji se bavio poslovima s one strane zakona.

Nebojša Marković
Beograd, 5. 1. 2019.

Čaba Der je u Nebojšu Markovića pucao dok je ovaj rasklapao dečja kolica pored svog automobila na Banovom brdu. Likvidaciju su snimile kamere, a Čaba se u momentu likvidacije smejao. Posle zločina odvezao se „puntom", kojim ga je dovezao saučesnik - Subotičanin Alen Cigler, koji je nekoliko dana posle zločina uhapšen. Za sada nije utvrđeno po čijem nalogu i iz kojeg razloga je Der ubio Markovića, koji nije bio povezivan s kriminalom. Pretpostavlja se da je Čaba ubio pogrešnog čoveka, odnosno da je prava meta trebalo da bude Markovićev zet Aleksandar Šarac, član „Pink Pantera" koji živi u istoj kući.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
17.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve