Hronika
13.09.2021. 08:00
Tamara Marković Subota

Smrtonosna klopka

Medicinska sestra pokušala da otruje staricu

Špric, igla 11.9.2021.
Izvor: Shutterstock

Ova Srpkinja, čiji identitet nije zvanično objavljen, radila je u Švajcarskoj kao medicinska sestra u staračkom domu, a sada je tamo optužena da je pokušala da otruje staricu (80), i to ricinusovim semenkama.

„Biljka ricinus je vrlo otrovna za ljude i životinje. Otrovni su svi njeni delovi, ali je koncentracija otrova najveća u semenkama. One sadrže jedan od najopasnijih otrova uopšte, svakako najpotentniji biljni otrov. Smatra se da se u desetak semenki nalazi količina otrova dovoljna da smrtno otruje odraslog čoveka“, ovo je jedan od članaka koji je pretraživanjem interneta pročitala državljanka Srbije (32) dok je u Švajcarskoj kovala smrtonosni plan zbog kog joj sada preti dugogodišnja robija.

Ova Srpkinja, čiji identitet nije zvanično objavljen, radila je u Švajcarskoj kao medicinska sestra u staračkom domu, a sada je tamo optužena da je pokušala da otruje staricu (80), i to ricinusovim semenkama. Motiv planiranog zločina je 80.000 franaka koje je žrtva imala na računu u banci, a koje je optužena Srpkinja, prema optužnici, planirala da ukrade.

Sudski postupak protiv srpske državljanke je u toku, a tužilac je pre nekoliko dana zatražio da se optuženoj izrekne kazna od deset godina robije.
 

Švajcarski portali objavili su detalje optužnice prema kojoj je Srpkinja od septembra do decembra 2018. godine čak tri puta pokušala da ubije penzionerku u domu Rozengarten u Laufenu. Na optuženičkoj klupi se, osim optužene Srpkinje, nalazi i njena koleginica, koja je i nabavila otrovne semenke, kao i još jedan muškarac (45), koji je imao ovlašćenje da raspolaže staričinim novcem, ali nije hteo da prijavi krađu.

Pre nego što je starica stigla u dom, jednom 45-godišnjem prijatelju dala je ovlašćenje da može da raspolaže njenim novcem na računu. A zatim se po dolasku u starački dom zbližila sa medicinskom sestrom, koja je državljanka Srbije, pa je i njoj dala punomoćje da može da raspolaže sa 80.000 franaka, koliko je penzionerka imala na računu. Medicinska sestra je ubrzo zatim, bez staričinog znanja, podigla 20.000 franaka sa računa. Staričin prijatelj je znao za to, ali je to prećutao, navode švajcarski portali.

Dalja priča zatim dobija elemente horor filma.

Medicinska sestra iz Srbije zatim je i donela odluku da otruje penzionerku kako bi joj uzela sav novac sa računa. Zamolila je svoju koleginicu da joj nabavi otrovne ricinusove semenke, obećavši joj da će s njom podeliti staričin novac. Prvi pokušaj trovanja, kako je tužilaštvo istaklo, dogodio se 19. septembra 2018. godine, kada je osumnjičena medicinska sestra podmetnula nekoliko otrovnih semenki u račiće i lepinje punjene lososom, i sve to poslužila starici.

„Starica ju je pitala kakve su to semenke, a Srpkinja ju je ubedila da je to neki novi recept i da će joj se svideti. Starica posle toga nije imala ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, pa joj je medicinska sestra ubrzo podmetnula novu turu ricinusovih semenki u preliv za kolač od jagoda. Penzionerki je posle toga pozlilo, ali nije posumnjala da je otrovana, pa joj je medicinska sestra u decembru 2018. dala otrovne semenke i treći put, stavivši ih u čaj. Starici je tada ozbiljno pozlilo, pa je brzo prebačena u bolnicu, gde je utvrđeno da je sistematski trovana. Ubrzo potom uhapšene su Srpkinja i njena koleginica“, navode švajcarski portali.

Posle hapšenja, medicinska sestra iz Srbije je u policiji priznala da je ukrala 20.000 franaka sa staričinog računa, ali je tvrdila da nije htela da je ubije. Pošto je utvrđeno da je telefonom na internetu pretraživala otrovne biljke, pravdala se da je nabavila ricinusove semenke jer je htela da se ubije.
 

„Moj muž je bio nasilan prema meni, zato sam htela da se ubijem i na internetu sam istraživala otrovne biljke. U međuvremenu sam odustala od samoubistva, pošto se moj muž smirio, a ja sam zatrudnela po treći put. Priznajem da sam penzionerki uzela novac i zbog toga se kajem i moram da živim s tim, ali nisam htela da je povredim. Ja nisam zla osoba“, ispričala je optužena.
 

Koleginica optužene Srpkinje, kao i optuženi muškarac su se u postupku branili ćutanjem. Tužilaštvo je za Srpkinju tražilo kaznu zatvora od deset godina, dok je za drugo dvoje optuženih traženo da dobiju po četiri godine robije. Advokat nesrećne starice zahtevao je i da joj optuženi isplate 45.000 franaka odštete, kao i da vrate ukradenih 20.000 franaka i da isplate još 12.000 franaka za pravno zastupanje.

 

UPRAVNIK DOMA: DALI SMO OTKAZ

„U anketi koja je sprovedena u Domu za stare u Laufenu obe optužene medicinske sestre opisane su kao veoma profesionalne i pune saosećanja. Nikada nije bilo pritužbi na njih. Međutim, pošto je optužnica podignuta, a nakon razgovora sa korisnicom doma koja zamalo nije nastradala, odlučili smo da našim medicinskim sestrama damo otkaz“, rekao je upravnik ovog penzionerskog doma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve