Hronika
05.02.2021. 15:04
Tanjug

Momčilu Perišiću tri godine zatvora za špijunažu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Viši sud u Beogradu osudio je danas nekadašnjeg načelnika Generalštaba, penzionisanog generala Momčila Perišca na tri godine zatvora, zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka američkom obaveštajcu.

Pored Perišica, osuđeni su i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, na po godinu i po dana zatvora.

Ovo je prva prvostepena presuda u ovom slučaju, nakon više od 18 godina od pokretanja postupka, još 2002. godine.

Na nju i odbrana i tužilaštvo imaju pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Iako se kompletno suđenje odvijalo bez prisustva javnosti radi zaštite vojnih i državnih tajni, presuda je javno danas objavljena u zgradi Specijalnog suda, a Perišić je prisustvavao njenoj objavi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Inače, sud je javnost isključio na početku suđenja na zahtev tužilaštva a radi cuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišic tada pozvao na poslanicki imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je vec naredne godine prekinut zbog Perišicevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je sudeno za ratne zlocine, što je okoncano 2013. godine oslobadajucom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišic je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija americkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno voden pred vojnim pravosudem, koje je u meduvremenu ukinuto, i sada je pred krivicnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve