Hronika
27.05.2024. 08:29
Beta

Crna Gora

Dve decenije od ubistva Duška Jovanovića

ubistvo, policija
Izvor: Shutterstock

Vlasnik i glavni urednik lista Dan Duško Jovanović je ubijen u noći 27. maja 2004. u Podgorici, nakon što je izašao iz redakcije, a do danas, dvadeset godina kasnije, nije utvrđeno ko je i zbog čega izvršio ubistvo.

Za saučesništvo u ubistvu je do sada osuđen jedino Damir Mandić na 19 godina zatvora. Utvrđeno da se nalazio u automobilu iz koga je pucano na Jovanovića, ali ne i da je on pucao.

Mandić je odbio da sarađuje u istrazi ubistva.

Od ubistva Jovanovića u Crnoj Gori promenilo se nekoliko vrhovnih državnih tužilaca, osam vlada i ministara policije, ali uprkos tome još se ne zna ko je naredio, organizovao i izvršio taj zločin.

"Dan" je tada uglavnom prenosio tekstove zagrebačkog Nacionala, koji su objavljivani od 2001. godine, a prema kojima su bivši premijeri Crne Gore i Srbije Milo Đukanović odnosno Zoran Đinđić i kontrovezni biznismen Stanko Subotić bili deo "duvanske mafije" koja je krijumčarenjem cigareta zaradila ogroman novac.

Sredinom septembra 2019. godine, tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović saopštio je tokom sednice Odbora za evropske integracije skupštine Crne Gore da je umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Jovanović razlog što do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva urednika "Dana".

On je tada kazao da taj slučaj nije zatvoren, ali da je "nepovratno izgubljen" zbog greške ili profesionalnog nesnalaženja tadašnjeg tužioca.

Veljović je rekao da je u noći ubistva Jovanovića policija imala "u rukama jednog od saučesnika, Damira Mandića", ali je tužilac odlučio da ga sasluša tek sjutradan, do kada je on, nakon konsultacija sa advokatom, odlučio da se brani ćutanjem.

U maju 2021. godine, nakon smene Demokratske patrije socijalista (DPS) sa vlasti, vlada tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića je obnovila istragu o ubistvu Jovanovića, ali bez konkretnih rezultata. Na inicijativu vlade od 2023. godine taj slučaj je ponovo u fokusu istražnih organa Crne Gore. Kako je saopštio tadašnji predsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović u slučaju istrage Jovanovićevog ubistva je bilo "epskih opstrukcija" svih državnih organa iz tog vremena.

Komisija za istrage napada na novinare je pre nekoliko dana zatražila od vlade da javno objavi novčanu nagradu od najmanje milion eura osobi ili osobama koje daju informacije od pomoći da bi se razjasnilo ubistvo Jovanovića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve