Hronika
03.03.2020. 17:00
Tanjug

NA INICIJATIVU FONDACIJE Jurić: Izvesno je uvođenje sistema Amber alert

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde koji je održan danas u Beogradu, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić kaže za Tanjug da je sada već izvesno uvođenje sistema "Amber alert".

Uvođenje ovog sistema inicirala je upravo Fondacija, a sistem služi za uzbunu kada dođe do nestanka deteta.

Jurić je naveo da će sledeće sedmice imati još jedan sastanak u Ministarstvu pravde gde će se diskutovati o detaljima o potrebi izmene zakona ili donošenja posebnog zakona - lex specijalis, koji bi propisao obaveze svih činilaca u ovom sistemu.

"Nakon sastanka, Fondacija će organizovati dve javne rasprave na ovu temu i pokušaće da okupi na sve činioce sistema - od televizija sa nacionalnom fekvencijom, mobilnih operatera, natfnih kompanija koje poseduju benzinske pumpe, trgovinskih lanaca", naveo je Jurić.

Povezane vesti - Pedofili su javna tajna o kojoj svi ćute

Sistem Amber alert bi podrazumevao da kada se desi nestanak deteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinsnki lanci u kojima je to moguće.

Jurić očekuje da će svi akteri ovog sistema zaključiti Memorandum o saradnji, i da će sistem biti uveden u što kraćem roku.

U evropskim zemljama u kojima se ovaj sistem primenjuje pokazao se uspešnim u više od 90 odsto slučajeva otmica dece, dok je Amber alert u SAD prošle godine pokrenut 175 puta, od čega su 173 puta deca vraćena kući živi i zdrava, rekao je ranije osnivač Fondacije "Tijana Jurić".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve