Hronika
04.10.2020. 14:29
Tamara Marković Subota

Na ivici

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zoran Jotić Jotka (64) ponovo je na optuženičkoj klupi Specijalnog suda za organizovani kriminal, gde odgovara za organizovanje kriminalne grupe okrivljene za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, iznude, pranje novca, kao i za ubistvo Jotićevog suparnika u kruševačkom podzemlju - Dejana Stankovića Ždrokinca (71). Jotić je ubistvom Ždrokinca pokušao da povrati status lokalnog mafijaškog bosa, ali i da osveti likvidaciju svog najbližeg saradnika Gorana Petrovića Pete (50), za čiju je smrt upravo sumnjičio Stankovića i njegovog sina Vojina. Ono na šta Jotić možda nije, ili upravo jeste računao, imajući u obzir njegov dugogodišnji kriminalni staž, jeste nastavak sukoba koji sada vodi ka mogućoj osveti za ubistvo Ždrokinaca. Osveta pokrenuta za ubistvo Petrovića sada bi, kako sumnja policija, mogla da dovede do nove osvete, osvete za ubistvo Vojina i Dejana Stankovića i tako započne novi serijal rata u kruševačkom podzemlju. Osveta rađa osvetu.
„Od ubistva Ždrokinaca prošle su dve godine i, na sreću, između dve zaraćene strane kruševačkog podzemlja do sada nije izbio nijedan konkretan sukob, ali je evidentno da su odnosi između ove dve grupe vrlo zategnuti i na ivici eksplozije. Između njih se vodi tihi i potencijalno opasan rat, koji bilo kog momenta može da eskalira. I jedni i drugi strahuju od nastavka osvete, zato veoma vode računa o svojoj bezbednosti. Ta briga o bezbednosti i ukazuje policiji na koji način su i jedni i drugi shvatili likvidacije, i Petinu i mlađeg i starijeg Ždrokinca, a strah uvek može da bude razlog da se povuče oroz. Ono što je još važnije jeste osveta za izgubljene živote, kojom saradnici naslednici dokazuju svoju i čast klana. A tu je i dokazivanje moći, odnosno ko će od ove dve grupe preuzeti prevlast u gradskom podzemlju. Kruševačko podzemlje je uvek bilo jako i bitno zbog saradnje sa ostalim srpskim kriminalnim grupama, ogroman novac se tu vrti, pogotovo u narko-poslovima. Zato je i veoma važno pod čijim rukovodstvom funkcioniše“, kaže izvor “Ekspresa” iz srpskog MUP-a.

Povezane vesti - DVOSTRUKI ŽIVOT BOSA ŽDROKINCA

Inače, suđenje Jotki i njegovoj grupi počelo je u četvrtak, 1. oktobra, šest meseci nakon što je optužnicu protiv njega i sedmoro optuženih saradnika pravosnažno potvrdio Apelacioni sud u Beogradu. Na optužnici protiv Jotića, koju je podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, jesu i njegovi stari saradnici - Igor Gajić, Saša Zoraja, ali i Iva Petrović, Vuk Petrović i Stefan Radulac, kao i Nenad Jovanović zvani Mali Bidža i Jotićeva supruga Marija.

Akcija profesionalaca

Optuženi Stefan Radulac, inače momak Jotkine ćerke, optužnicom je označen kao direktni izvršilac ubistva starijeg Ždrokinca, dok su Iva Petrović i Vuk Petrović ćerka i sin ubijenog Gorana Petrovića Pete, čijim ubistvom je i počeo rat između Jotkinog i klana Ždrokinaca. Petrović, koji je važio za Jotkinog generala, ubijen je 17. septembra 2015. godine u teretani kruševačkog hotela “Golf” gde je svakog jutra imao ustaljeni termin treninga. Kobnog dana, prema snimcima nadzornih kamera, hotelu su sa zadnje strane, preko brda pritrčala dvojica muškaraca, obučenih u specijalne maskirne uniforme, sa fantomkama, preko kojih su imali mrežice kakve su svojevremeno koristili pripadnici nekadašnje JSO. Ušli su unutra i u suterenu hotela, gde se nalazila teretana, pucali u Petrovića, a zatim pobegli sa mesta zločina. Njihova okretnost, koja je ostala zabeležena na video snimcima, policiji je ukazala na profesionalce, vrhunske obučene i istrenirane za specijalne akcije. Upravo takav životni trening imao je iza sebe stariji Ždrokinac - Dejan Stanković, koji je davno, sa bratom blizancem Vojinom otišao iz Srbije, najpre u francusku Legiju stranaca, a zatim u Južnoafričku Republiku gde je bio upetljan u međunarodne špijunske poslove. Zatim se vratio u Evropu, pa pod stare dane u Srbiju, gde je sa sinom Vojinom i započeo preuzimanje kruševačkog podzemlja.
U momentu kada je ubijen, Petrović, koji je sa Jotkom bio uhapšen u akciji “Sablja” 2003, na slobodi je bio nešto više od dve godine.

Borba za presto

Jotka je u tom momentu još bio na izdržavanju kazne od 15 godina na koju je bio osuđen presudom Specijalnog suda u Beogradu kao šef kriminalne grupe koja je reketirala privatnike u Rasinskom okrugu, kao i zbog naknadnog krivičnog dela koje je počinio u zatvoru – podmićivanja sudije Vrhovnog suda Ljubomira Vučkovića koji je trebalo da odlučuje o njegovoj presudi. Iz zatvora je Jotka izašao u martu 2018. godine, posle u dan izdržane kazne. Iako teško bolestan i gotovo slep, odmah po izlasku iz zatvora Jotka je rešio da podzemlje u svom gradu vrati u svoje ruke, i pod jedan – osveti ubistvo svog najbližeg saradnika. To ga je koštalo tek stečene slobode…

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na meti Jotkinog klana, kako se za sada samo pretpostavlja, našao se najpre sin Dejana Stankovića - Vojin Stanković, za koga je Jotka sumnjao da je sa ocem i učestvovao u ubistvu u hotelu “Golf”.
Mlađi Stanković ubijen je 7. maja nakon što je izašao iz kafića u centru Kruševca. U trenutku dok se kretao ka svom automobilu, prišao mu je mladić koji je, u po bela dana i naočigled mnogobrojnih prolaznika, u Vojina ispalio pet hitaca. Jedan hitac bio je koban – onaj koji je ga je pogodio u čelo.
Kruševačka policija je istog dana identifikovala Stefana Radulca kao ubicu, i za njim je odmah raspisana potraga, ali se njemu već izgubio svaki trag.

DNK trag ispred „Golfa“

Uloga Radulca u likvidaciji mlađeg Stankovića i dalje je ostala samo na sumnji policije i nije dovela do sudskog postupka.
Ali Radulac je nastavio smrtonosni pohod. U ulozi ubice u Kruševcu se pojavio samo mesec dana kasnije, 6. juna. Da završi posao. Ovoga puta na meti mu se našao stariji Ždrokinac – Dejan Stanković.
„Stanković je praćen. Znalo se gde živi, da svaki dan ide na grob svog sina. U to vreme se nije mnogo ni kretao, ali ga je ekipa zadužena za praćenje strpljivo čekala i sačekala. I to baš ispred hotela ’Golf’. Lokacija na kojoj je 2015. ubijen Peta, što je bila jasna poruka o osveti, sa potpisom organizatora ubice… Stanković je ubijen preko dana, a ubica Radulac je posle zločina pobegao u poprečnu ulicu, gde ga je, kako se veruje, u automobilu čekao saučesnik Igor Gajić.

Povezane vesti - OSVETA ZA LIKVIDACIU JOTKINOG GENERALA

Radulac, mladić poznat u Kruševcu po nadimku Žuti, odmah je pobegao iz Srbije, i kako je kasnije otkriveno, skrivao se u Banjaluci sve do 18. jula 2019. kada je lociran u štek stanu i uhapšen u zajedničkoj akciji policija RS i Srbije. U martu ove godine, nakon pravosnažnosti optužnice, izručen je Srbiji.
Ključni dokaz protiv Radulca je njegov DNK trag nađen na mestu ubistva starijeg Ždrokinca.

Pritvor, sloboda, pritvor

U međuvremenu, Jotka i njegov glavni saradnik Igor Gajić (46), zbog ubistva starijeg Ždrokinca su uhapšeni u avgustu 2018. godine, ali su obojica pušteni iz pritvora posle samo dva meseca. Novo hapšenje usledilo je na dan kada je Radulac uhapšen u Banjaluci.
Istog dana, kruševačka policija je uhapsila Jotku i petoricu njegovih saradnika, i to zbog sumnje da su pratili suprugu muškarca koji važi za jednog od Jotkinih suparnika u gradskom podzemlju. Međutim, nisu se dugo zadržali u pritvoru i ponovo su pušteni na slobodu. Ali ne zadugo. Policija je slagala dokaze i samo čekala pogodan trenutak da, osim Jotke, uhapsi i sve ostale za koje se sumnjalo da su umešani u ubistvo Dejana Stankovića.
Cilj policije je bio da skupi dokaze i za ubistvo mlađeg Stankovića, ali u ovom slučaju nije bilo konkretnih, neoborivih dokaza. Onda je doneta odluka da se hapse za ubistvo starijeg Ždrokinca i 15. avgusta prošle godine specijalci su, kao i u vreme “Sablje”, ponovo upali u Kruševac.
Jotka je ponovo uhapšen, a sa njim ponovo i njegov glavni kompanjon Igor Gajić, kao i ostali saradnici - Nenad Jovanović (57) poznatiji kao Mali Bidža iz okoline Boljevca, Miodrag Vasiljević (56) iz Kruševca i Saša Zoraja (43) iz Beograda.

Povezane vesti - (VIDEO) REŠENO UBISTVO DEJANA STANKOVIĆA ŽDROKINCA (71): Među uhapšenima osumnjičenim za ubistvo i Zoran Jotić Jotka

Međutim, tu nije bilo kraja iznenađenjima. Sa Jotkom je uhapšena i njegova supruga Marija Jotić (36), ali i udovica ubijenog Gorana Petrovića Pete, Sandra Petrović i njihova deca Vuk i Iva Petrović.
Prema krivičnoj prijavi, Jotka je organizator kriminalne grupe, čiji je član Radulac izvršio ubistvo Dejana Stankovića. Gajić se tereti da je Radulca dovezao na mesto ubistva, a zatim je Jotka organizovao njegovo skrivanje i prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu. Osumnjičeni Zoraja, Iva i Vuk Petrović su takođe osumnjičeni da su Radulcu pomogali posle zločina.

Primopredaja Pikasa u hotelu „Golf“

Hotel “Golf” u Kruševcu, u kome je ubijen Goran Petrović Peta i ispred koga je likvidiran Dejan Stanković Ždrokinac, 2011. godine bio je i lokacija raspleta jednog od najznačajnijih dela međunarodnog kriminala. Upravo u ovom hotelu je 2011. godine izvršena primopredaja dela slavnog španskog slikara Pabla Pikasa “Glava konja” i “Čaša i bokal” za 300.000 evra, a sve pare su otišle izvesnom Marku Đorđeviću iz Kruševca.
Glavni posrednici u otkupu slika bili su engleski detektiv Ričard Elis i kontroverzni biznismen Vukašin Volf Minić.
Pikasova ulja na platnu “Glava konja” (Tete de cheval) iz 1962. godine, dimenzija 73 x 60 cm, i “Čaša i bokal” (Verre e pichet) iz 1944. godine, dimenzija 27,2 x 35,2 cm, koja prema zvaničnim procenama vrede nekoliko miliona švajcarskih franaka, ukradena su u kulturnom centru „Zedam” u gradu Fefikonu, u kantonu Švic, 6. februara 2008. godine.

Pretio bivšem otporašu

Zoran Jotić Jotka u međuvremenu je, zbog pretnji upućenim bivšem poslaniku Srđanu Milivojeviću iz Kruševca, optužen i za ugrožavanje sigurnosti. Prema optužnici, Jotka je Milivojeviću, po izlasku iz zatvora, rekao da će ga „živog zakopati“. Tužilaštvo je od suda zatražilo da Jotića osudi na kaznu zatvora od pet meseci, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu. Jotić je na sudu tvrdio da nije pretio Milivojeviću, već da ga je samo uvredio.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
22°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve