Hronika
26.06.2018. 12:47
Tanjug

NAKON 15 GODINA OD POKRETANJA KRIVIČNOG POSTUPKA: Sutra prvostepena presuda Mirjani Marković o stanovima

Viši sud u Beogradu izreći će sutra prvostepenu presudu predsednici JUL-a Mirjani Marković i ostalim optuženim za nezakonitu dodelu državnih stanova 2000. godine nakon skoro 15 godina od pokretanja tog krivičnog postupka.

Markovićevoj se sudilo u odsustvu jer je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica.

Osim supruzi nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, presuda će biti izrečena i nekadašnjoj sekretarki Vlade Srbije i tadašnjem direktoru Dipos-a Milošu Lončaru.

Mirjana Marković se tereti se za krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, jer je prema optužnici, kao predsednica direkcije JUL-a pojedine tadašnje članove Komisije Vlade Srbije za dodelu stanova podstrekavala da dodele stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Suđenje Markovićevoj razdvojeno je početkom ove godine od procesa koji je 11. januara okončan presudom kojom su Branislav Ivković i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobođeni optužbi, dok je Živka Cica Knežević oslobođena dela optužbi, a za druge joj se sudi i u ovom procesu sa Markovićevom.

U postupku pored njih dve, optužen je i Lončar, dok je postupak razdvojen prema Danilu Pantoviću koji je trenutno ambasador Srbije na Kubi.

Što se tiče Markovićeve, predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine saopštili su da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali je sud doneo odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehaniznom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
29.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve