Hronika
27.05.2021. 12:26
Tanjug

Ljubiša Buha Čume

"Ne mogu da svedočim, ugrožena mi je bezbednost"

Sud
Izvor: Shutterstock

Nekadašnji svedok saradnik tužilaštva Ljubiša Buha Čume izjavio je da strahuje za svoju bezbednost i da ne može da svedoči na suđenju optuženima za razbojništvo uz kidnapovanje studenta Novaka Stevanića (22) 1997. godine, koji se nakon toga ubio.

On je na suđenju u ovom slučaju poznatom kao - prva otmica zemunskog klana, zamolio sud da se isključi javnost sa suđenja jer je, kako kaže ostao bez policijskog obezbeđenja.

“Želim da svedočim , ali ne mogu, dok ne isključite javnost, ugrožena mi je bezbednost. I zbog ovog postupka i zbog svega”, rekao je Buha. On je dodao da o tome “ima i papir”, ali da se ništa ne preduzima.

Sudija ga je upozorila da ne može da isključi javnost jer je pretres u toku, ali on je nastavio da insistira, pa je suđenje prekinuto radi pauze od 10 minuta.

Prethodno su ispitana tri svedoka, koji su rekli da ostaju priranijim iskazima.

U ovom slučaju učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivično delo razbojništvo dvojici policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana". Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

U nastavku suđenja pred Višim sudom u Beogradu biće pozvan da svedoči još jedan svedok saradnik tužilaštva, Dejan Milenković Bagzi.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i pokojnog šefa “zemunskog klana”, u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Ðajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova prva "otmica" klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena je pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve