Hronika
23.05.2020. 10:51
Tamara Marković Subota

Od Sezana do kokainske mreže

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bobe Nedeljkovski iz Kaluđerice, za kojim je srpski sud raspisao međunarodnu poternicu zbog odsluženja kazne od pet godina zatvora zbog preprodaje slike Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“, koja je ukradena 2008. godine u muzeju u Cirihu, nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Hrvatskoj, gde je uhapšen u istrazi koju je tamošnja policija vodila na razotkrivanju jednog od najvećih svetskih narko-dilera Majka Dokovića i njegovih saradnika.

Doković je uhapšen u maju prošle godine u spektakularnoj akciji pod kodnim nazivom „Familija“ u Bazelu, nakon što je avionom organizovao krijumčarenje 602 kilograma kokaina vrednog 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku.

Krajem prošle godine, Doković je izručen Hrvatskoj, a nedavno je protiv njega i njegovih saradnika podignuta optužnica.

Upravo u optužnici, u kojoj su izneti svi dokazi skupljeni tokom desetomesečne istrage, navedena je i otkrivena veza Dokovićevih saradnika i Nedeljkovskog.

Naime, kako se navodi u optužnici, Doković i njegov glavni saradnik, drugooptuženi Petar Šarac zvani Pjer angažovali su nekoliko osoba čiji je zadatak bio da po celoj Evropi prevoze automobile, u kojima je, kako se pretpostavlja, bio kokain.

Povezane vesti - Traži se cinkaroš

Tako su, na primer, davali zadatak vozaču da automobil iz Zagreba preveze u Amsterdam, da ga tamo ostavi u jednoj garaži dva dana, a zatim da se istim automobilom vrati u Zagreb ili u neki drugi evropski grad.

U jednoj od takvih akcija, Šarac, koji se tereti da je bio glavna veza s južnoameričkim narko-dobavljačima, od jednog vozača je zatražio da iz Beča u Hrvatsku doveze jednog njegovog prijatelja. Međutim, vozača i Šarčevog prijatelja hrvatska policija je zaustavila na granici. Proverom identiteta utvrđeno je da je suvozač, čiji je vožnju naredio Šarac - Bobe Nedeljkovski, za kojim je po nalogu Srbije raspisana međunarodna poternica.

"Nedeljkovski je odmah na granici uhapšen i sproveden u zatvor, gde mu je određen ekstradicioni pritvor. U međuvremenu, za Nedeljkovskim je u Hrvatsku stigao i evropski nalog za hapšenje suda u Holandiji. Njegov slučaj je sada pred Vrhovnim sudom, koji treba da odluči da li će Nedeljkovski biti izručen Holandiji ili Srbiji“, kaže za „Ekspres” izvor iz hrvatskog USKOK-a, koji navodi da je Nedeljkovski tražio da bude izručen Holandiji, gde mu inače žive supruga i četvoro dece.

Izvor „Ekspresa” navodi i da hrvatski USKOK nije došao do dokaza koji bi Nedeljkovskog povezali sa narko-poslovima Dokovića i Šarca, tako da se Nedeljkovski ne nalazi ni na krivičnoj prijavi niti na optužnici protiv ove grupe.

"Poznato je samo da je Nedeljkovski prijatelj sa Šarcem, ali da li je imao veze i sa njihovim poslovanjem, i da li je učestvovao u švercu i rasturanju kokaina, nije utvrđeno“, kaže naš izvor.

Prema optužnici, Doković i njegova ekipa krijumčarili su drogu tako što su je prenosili manjim avionom koji se kretao na trasi Urugvaj - Evropa. Let su, kako ne bi bio sumnjiv, predstavili kao komercijalni i unajmili su pilota, Čeha Aleša Skolika i stjuardese, a osim droge, ukrcali su i putnike koje su angažovali preko jedne zagrebačke turističke agencije. U akciji, koja je rezultirala hapšenjem, avion je iz Urugvaja najpre sleteo u Nicu, gde su se putnici iskrcali, a zatim su nastavili put ka Bazelu gde su istovarili drogu.

Doković je uhapšen kada je došao da prekontroliše istovar. On je inače rodom iz Crne Gore, gde je upisan pod imenom Iljmija Frljučkić. Zatim je otišao u Ameriku, gde se devedesetih našao na udaru američke tajne službe zbog kriminala vezanog za monetarni sastav. Nakon te epizode prijateljima je poznat kao Majkl Doković, ali i po imenima Živko Jović, Radovan Trzin, i po nadimcima Majka i Babu.

U Srbiji, Doković je poznat po emotivnoj vezi sa Nevenkom Čuturić (27), kojoj su u ovoj akciji lisice na ruke stavljene u Srbiji. Osim nje, u Srbiji je uhapšen i bivši srpski policajac Dražen Letić (47), koga je hrvatski USKOK optužio za učestvovanje u švercu droge.

Povezane vesti - Crnogorski DB i srpsko podzemlje

Inače, Nedeljkovski, koji sada u Hrvatskoj čeka odluku o izručenju domaćoj javnosti, postao je poznat 2012. kada je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u preprodaji slike „Dečak u crvenom prsluku“, čija je vrednost procenjena na sto miliona evra.

Nedeljkovski je bio glavni pregovarač sa tajnim agentima, koje je angažovala ciriška policija kako bi ušla u trag ukradenoj slici i uz otkup je vratila muzeju. Nedeljkovski je uhapšen u aprilu 2012, ali je nakon podizanja optužnice pušten na slobodu. U međuvremenu je osuđen na pet godina zatvora, ali se nije javio na odsluženje zatvorske kazne, zbog čega je za njim i raspisana poternica.

Sudar sa Terzićem

U februaru 2017. Bobe Nedeljkovski je bio povređen u saobraćajnom incidentu u Beogradu koji je izazvao Kostadin Terzić, sin tadašnjeg direktora Zvezde Zvezdana Terzića.

Vozilo mlađeg Terzića je usled snega proklizalo i prešlo na levu stranu kolovoza u Ulici kralja Milana, kod „Beograđanke“, a zatim naletelo na vozilo divljeg taksiste u kome se kao putnik nalazio Nedeljkovski.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve