Hronika
14.07.2019. 11:00
Tamara Marković Subota

OZBILJAN UDARAC: Kavčani ostali i bez kokaina i bez vođe

kavacki-klan-brod-jadran.jpg

Kavački klan pretrpeo je najozbiljniji udarac od kada se 2014. odvojio od svojih dotadašnjih partnera iz sada suprotstavljenog škaljarskog klana. Kako se pretpostavlja, upravo je ovaj klan organizovao prebacivanje skoro 20 tona kokaina, koji su nedavno otkriveni na brodu MSC "Gajan" u Filadelfiji, kao i droge koja je zaplenjena na školskom brodu "Jadran" u Tivtu. Istovremeno, hapšenjem Vojina Stupara klan je ostao i bez jednog od najuticajnijih vođa grupe.

Vojin Stupar uhapšen je 3. juna u Kotoru kada je policija upala u njegovu kuću i pronašla pancir, mobilne kartice, dva telefona i novac. Stuparu se, međutim, na teret stavljaju mnogo ozbiljnija dela, za koja mu preti dugogodišnja robija: stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja.

Povezane vesti - Osveta za ubistvo mladića

Istovremeno, policija je pretresla i stan navodnog šefa kavačke grupe Slobodana Kašćelana, koji se već mesecima nalazi u istražnom zatvoru nakon što je posle hapšenja u Češkoj izručen Crnoj Gori.
Stupar je u poslednje vreme, nakon hapšenja Kašćelana, važio za najuticajnijeg vođu kavačkog klana u Crnoj Gori. Tu poziciju imao je kao zet Igora Božovića, koji uz Radoja Zvicera i Kašćelana vodi glavnu reč u ovoj kotorskoj grupi. Budući da su Božović i Zvicer u bekstvu van Crne Gore, a Kašćelan u pritvoru, Vojin Stupar je bio glavni operativac na terenu u Crnoj Gori.

droga01

Stupar se, prema podacima tužilaštva, sumnjiči za organizovanje šverca 60 kilograma kokaina koji je 19. aprila zaplenjen na brodu "Jadran" u Tivtu. Vrednost narkotika procenjena je na pet miliona evra, a dokazi među kojima su i razgovori pribavljeni tokom tajnog nadzora ukazuju na to da je Stupar vođa kriminalne grupe koja je pokušala šverc kokaina.

Povezane vesti - Ko su sve plaćenici kavačkog klana

Nakon otkrivenog narko-tovara na brodu "Jadran" koji je tog dana trebalo da krene na krstarenje Mediteranom, ranije su uhapšeni podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, Radomir Osmajić iz Tivta i stariji vodnik Miloš Kulić. Za vođe ove kriminalne grupe specijalno tužilaštvo je označilo Vladimira Rašića i Dejana Rovčanina, koji su u bekstvu. Uhapšeni Radenović i Osmajić označeni su kao članovi grupe, dok je Kulić u postupku dobio status svedoka saradnika. Taj status Kulić je dobio nakon što je policiji ispričao da je 50 kilograma kokaina na plovilo uneo njegov kolega Duško Radenović, kao i da su sa tovarom droge na "Jadran" doneta i dva pištolja.

Montenegro flag with handcuffs and a bundle of dollars. The concept of breaking the law and thieves crimes

Kulić je ispričao i da je dogovor u vezi sa kokainom započeo nepuna dva meseca ranije sa odbeglim Nikšićaninom Dejanom Rovčaninom, da je droga bila smeštena u kaseti koju koristi Radenović, kao i u krevetu na kojem on spava, ali i da je iz broda trebalo da bude izbačen u Korintskom zalivu, blizu obala Grčke. Objašnjavajući ulogu odbeglog Vladimira Rašića, Kulić je kazao da je sa njim razgovarao o karakteristikama broda i rutama krstarenja...
Istovremeno, crnogorska policija uključena je i u istragu najveće zaplene kokaina u Americi - 18 tona kokaina na brodu „MSC Gajan", koji je zaustavljen i pretresen u Filadelfiji. I ovaj transport, kako se sumnja, izveden je u organizaciji kavačkog klana. Da li je kavački klan bio organizator celokupne količine kokaina ili samo dela, za sada je predmet istrage.

Povezane vesti - Ko su ubice Škaljarskog klana

U akciji koju vodi američka DEA do sada su uhapšena petorica državljana Crne Gore, a za dvojicom, koji su brod napustili dan pre zaplene, raspisana je potraga.

Najpre su uhapšeni članovi posade Ivan Đuraševica i Fonofavea Tijasagu, a zatim i Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) iz Crne Gore i Lauli Pulu. Uz to, još desetorici članova posade onemogućeno je kretanje do kraja istrage, ali oni nisu zvanično uhapšeni, već se ispituje njihova povezanost sa spornim tovarom. Pored kapetana broda Darka Roganovića, saslušavani su i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda, kao i Nikšićanin Veselin Mirković.

Inače, kokain je bio spakovan u 15.000 "cigli" i sakriven u zidovima kontejnera koje je teretnjak prenosio. Droga je na teretnjaku završila tako što je tokom noći 14 manjih čamaca prilazilo brodu, a sa njih su bacani paketi sa drogom u mrežu.

Prema do sada prikupljenim podacima, celokupan tovar trebalo je da stigne u Evropu, gde bi ga naručioci podelili i dalje transportovali do krajnjih odredišta. Prema planu putovanja, sledeće stanice broda „MSC Gajan" bile su Holandija i Francuska.

Ranjen u pucnjavi
Vojin Stupar u javnosti je postao poznat pre tri godine kada je na njega pucao vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić.
Prema podacima tužilaštva, Vukotić je 27. marta 2016. u društvu Milića Minje Šakovića i Igora Dedovića u kotorskom naselju Rakite automobilom BMW preprečio put "sitroenu C3" u kom su bili Stupar i Miloš Radonjić i pokušao da ih ubije. Pištolj je navodno prvi potegao i zapucao Jovan Vukotić. Vukotić je tada navodno izašao iz vozila i pucao iz "škorpiona" sa prigušivačem. Ispalio je više hitaca u pravcu Radonjića, koji je sedeo na mestu suvozača, nakon čega su i Radonjić i Stupar uspeli da izađu iz vozila. Kada su krenuli da beže, u njihovom pravcu zapucali su i Vukotić, Dedović i Šaković. Stupar je u pucnjavi teško ranjen, dok je Radonjić ostao nepovređen. Tek prošle godine za ovu pucnjavu osumnjičeni su Vukotić, Šaković i Dedović. Šaković je uhapšen 7. februara u hotelu "Hilton" u Crnoj Gori, Vukotić u Srbiji izdržava kaznu zbog falsifikovanja isprava, dok je Dedović pobegao iz Crne Gore i za njim je raspisana crvena međunarodna poternica.

Zaplena u Čileu
Policija u Čileu, u gradu Vinja del Mar, zaplenila je više od 100 kilograma kokaina na brodu na kojem se nalazilo pet pomoraca iz Crne Gore, koji su u kućnom pritvoru do okončanja istrage. Dvojica pomoraca su iz Herceg Novog, a trojica iz Bara. Brod inostrane kompanije trebalo je da isplovi iz luke u tom gradu ka Evropi, a prva destinacija mu je bila Španija.

Ispituje se da li ova isporuka ima veze sa zaplenom 18 tona kokaina u SAD, sa kojom su takođe povezani crnogorski pomorci.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
21.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve