Hronika
30.06.2019. 19:00
Tamara Marković Subota/Foto:Ap/Shutterstock

Padaće glave zbog gubitka 20 tona kokaina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zaplena skoro dve tone kokaina, koja je nedavno izvršena u Rumuniji, kada je narko-pošiljka koja je prevožena brodom zbog oluje završila u Dunavu, kao i zaplena rekordnih 17,5 tona kokaina u Filadelfiji izazvaće ozbiljan potres u balkanskom podzemlju, koje je očigledno bilo uključeno, preciznije vodilo obe švercerske pošiljke.

"Neko će morati da plati za to što je zaplenjeno 17,5 tona kokaina. Neko će zbog ovoga morati da umre. Sigurno postoji nekoliko osoba koje će šefovi okriviti za propast posla i oni će platiti glavom", izjavio je za američke medije bivši visoki čelnik DEA Pedro Janer posle rekordne zaplene kokaina u Filadelfiji.

Povezane vesti - ZAVADI PA VLADAJ: Da li je Brano Mićunović "režirao" krađu kokaina u Valensiji?

On je precizirao da su prvi koji bi mogli da izgube život muškarci, kojih je najviše sa Balkana, koji su uhapšeni u akciji i koji su priznali da su bili deo međunarodnog lanca krijumčarenja narkotika.

Balkansko podzemlje najviše zanima ko je policiji ocinkario pošiljku.

Pedro Janer je medijima rekao i da je verovatno jedan deo tovara trebalo da ostane u Filadelfiji, odakle bi se dalje transportovao u druge delove SAD.
"Drugi deo je trebalo da stigne u Evropu, gde bi ga opet naručioci podelili i dalje transportovali do krajnjih odredišta",  izjavio je Janer.

Povezane vesti - UBICE KOTORSKIH KLANOVA: Ko su sve plaćenici škaljarskog klana

Rekordna pošiljka kokaina težine 17,5 tona, koja je prema dosadašnjim informacijama krenula iz Perua ka Evropi, konkretno Holandiji, presretnuta je u Filadelfiji, kada je tamošnja policija primetila anomalije na sedam brodskih kontejnera.

Prvog dana otkriveno je 16,5 tona kokaina i uhapšena su dvojica članova posade, od kojih je jedan, Crnogorac Ivan Đurašević, odmah priznao da je za posao utovara dobio 50.000 dolara. Njegov kolega Fonafave Tijasage, koji je takođe uhapšen, tvrdio je da ga je za posao vrbovao Đurašević.

U saopštenju suda navodi se da je Đurašević rekao da ga je glavni oficir pozvao na palubu kad je brod napustio Peru. Kad je došao na pramac, video je da brodski kran izvlači iz mora mrežu, a ulov u njoj bile su plave i crne vreće pune kokaina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Prema do sada poznatim informacijama, droga je do teretnjaka stigla tokom noći tako što su krijumčari manjim čamcima dovozili pakete do broda, a zatim ih bacali u mrežu. Filadelfija je prema tim saznanjima bila samo usputna stanica, a krajnji cilj pošiljke bila je holandska luka, preko koje je droga trebalo da se dalje dopremi u Evropu.

Pretresom broda "MSC Gajan" narednih dana policija je pronašla još tonu dobro sakrivenog kokaina, a nastavljeno je i hapšenje. Tako su lisice na ruke stavljene i Crnogorcima Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaji (25) i Nenadu Iliću (39). Tamošnje vlasti u međuvremenu su odlučile da će petorica članova posade ostati u pritvoru do početka suđenja, a da se desetorici crnogorskih državljana koji se nalaze na brodu u Filadelfiji ograniči kretanje.

Povezane vesti - UBICE KOTORSKIH KLANOVA (II DEO): Ko su sve plaćenici kavačkog klana

Da je među članovima posade najviše crnogorskih državljana potvrdio je i dokument FBI, prema kome je kapetan "MSC Gajan" Crnogorac Darko Roganović, a u istrazi su saslušavani i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda, kao i Nikšićanin Veselin Mirković.

U brodskim papirima, koje je zaplenio FBI, navodeni su i svi detalji o članovima posade pomenutog broda, kao i vreme i datum ukrcaja tereta, licence pomoraca, početna tačka i krajnja destinacija.

Za sada su samo dvojica članova posade koji su prvi i uhapšeni, Đurašević i njegov kolega Tijasage, priznali da su učestvovali u švercu narkotika, dok ostali crnogorski pomorci tvrde da nemaju veze sa švercovanim kokainom. Đuraševića su u vezu sa kokainom doveli tragovi narkotika na njegovim šakama.

Vrednost zaplenjenog kokaina procenjena je na više od milijardu evra. U istragu su uključeni i agenti DEA. Jedan od zvaničnika ove agencije je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu. Nakon dojave da se na brodu nalazi droga, u luci u Filadelfiji je policija izvršila kontrolu, a kokain je otkriven u kontejnerima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve