Hronika
11.04.2018. 09:48
R.E.

PILOT VOJSKE SRBIJE POGINUO U PADU SUPERGALEBA KOD KOVAČICE

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pilot, po činu major Centra za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra Vojske Srbije poginuo je danas, a njegov kolega teško povređen kada se oko 9.30 sati srušio školsko borbeni avion  " Supegaleb G-4".

Prema izjavama očevidaca motor letelice je iznanda prestao s radom tokom leta i avion se srušio u njivu 2 kilometra od Kovačice ka Debeljači.

Na mesto pada hitno je upućena vojna policija, pripadnici MUP i lekari iz Kovačice. Selo nadleću vojni helikopteri, a policija je blokirala prilaz.

Drugi povređeni pilot, takođe major je Hitna pomoć preuzela i prevezla do bolnice u Pančevu odakle je prebačen na VMA.

" Školsko-borbeni avion „Super galeb G-4“, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, kojim su upravljali piloti iz Centra za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra, srušio se danas oko 9.50 časova u rejonu opštine Kovačica, saopštilo je Ministarstvo odbarne.
Prethodna vazduhoplovna nesreća VS dogodila se pre godinu dana, odnosno 7. aprila 2017. godine, kada su u katastrofi aviona G-4 poginuli piloti potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović.

 

 

Taktičko tehnički podaci o " Supergalebu G-4"

G-4 Super Galeb namenjen za prelazno školovanje pilota razvijen je kao savremeniji naslednik G-2 galeba. Sekundarna mu je borbena namena za dejstvo protiv ciljeva na zemlji.Projekat i kompletan razvoj je vodio Vazduhoplovnotehnički institut u Žarkovu. Proizvoden je u vazduhoplovnoj industriji SFRJ, a finalno je sklapan, u fabrici aviona Soko, Mostar. Prvi prototip je poleteo 18. jula 1978. godine. Serijska proizvodnja je počela tokom 1983. godine, u ukupnom broju od 91 primerka. Šest je izvezeno u Mijanmar (nekadašnja Burma). Raspad SFRJ je prekinuo sve potencijalne mogućnosti izvoza, pa čak i u zainteresovane SAD. U periodu postojanja SFRJ, u organizaciji SDPR-a, G-4 je leteo u promotivnoj funkciji, američki pilot novinar Džefri Etel , koji je u toj ulozi pilotirao i najpoznatijim svetskim avionima. Posle leta G-4 je zvanično izjavio: „Kada sam na stajanci prvi put ugledao taj avion, bio sam impresioniran njegovom savremenom aerodinamikom. U kabini sam se osećao sjajno, jer je komforna i pregledna. U letu sam uradio nekoliko petlji, seriju valjaka, dvostrukih imelmana i ostalih akrobacija. Sve je to vrlo lako i jednostavno, kao da sam leteo na svojim krilima“.Džefri Etel je posebno bio oduševljen aerodinamičkim ponašanjem, pokretljivošću i preciznim upravljanjem G-4.

G-4 je učestvovao u američkom JPATS konkursu, za izbor novog školskog aviona. U toj funkciji je RV i PVO posetila američka delegacija, u maju mesecu 1990. godine, na čelu sa generalom Robert Oux i on je lično leteo na G-4, nakon čega je izjavio: „To je avion po meri pilotskih želja, veoma je lagan za upravljanje i odličan za obuku mladih pilota“. Na njemu je letelo više američkih pilota, različih profila, na aerodromu Batajnica. Tada je prvi put na njemu leteo mornarički pilot i žena pilot, instruktor za kovit u američkoj pilotskoj školi, kapetan Lynn Anne Merten

NE PROPUSTITE:

SRUŠIO SE SUPERGALEB G-4 VOJSKE SRBIJE KOD KOVAČICE

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve