Hronika
29.08.2020. 14:57
Vojislav Tufegdžić

Pola miliona evra za neznanu metu

mali-brejking-800.jpeg

Viši sud u Podgorici odredio je pritvor Ivanu Milačiću, uhapšenom pre nekoliko dana u ovom gradu, osumnjičenom da je kao pripadnik kriminalne organizacije učestvovao u likvidaciji Saše Klikovca koji je bio blizak kavačkom klanu. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić novinarima je saopštio da je ubistvo Klikovca plaćeno 100.000 evra.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da poseduju dokaze koji potvrđuju da je u Klikovca pucao Miloš Marković, iz automobila kojim je upravljao Marko Šuković. Njih dvojica su uhapšeni nedugo nakon zločina, a kao član iste kriminalne organizacije označen je i Nišlija Milan Dimić koji se u pritvoru takođe nalazi zbog pokušaja ubistva. U vezi sa ovim zločinom policija intenzivno traga i za Podgoričaninom Predragom Vukadinovićem.

Povezane vesti - Na čijim leđima je meta?

Milačić, koji je označen kao važan član ove grupe, saslušan je u specijalnom tužilaštvu i pred tužiocem Veljkom Rutovićem je izneo svoju odbranu.

Marijana Kapriš, njegova advokatica, izjavila je da istražni sudija nije prihvatio predlog i argumente odbrane da se Milačić brani sa slobode. Ona nije želela da otkrije osnove po kojima je njenom štićeniku određen pritvor, uz obrazloženje da bi se objavljivanjem takvih podataka remetila istraga.

Skrovište u Splitu

Ista kriminalna grupa je, prema navodima tužilaštva, navodno planirala da za 200.000 evra unajmi ubice koji bi likvidirali i člana porodice neimenovanog policijskog funkcionera iz Nikšića, te da za neverovatnih pola miliona evra likvidira visokorangiranog pripadnika kavačkog klana. Prema navodima crnogorskih medija, na čelu ove kriminalne organizacije svojevremeno se nalazio Baranin Alan Kožar, koji je ubijen u međuvremenu.

Početkom meseca nikšićka policija uhapsila je i dvojicu Kolumbijaca za koje se sumnja da su plaćene ubice. Prethodno su Kolumbijci - Kaseido Bandoha Huan David i Kostana Kasa Hose Aleksander - skoro četiri meseca boravili u Splitu i okolini, čekajući da, prema informacijama crnogorskih operativaca, saznaju ko im je meta. Istom prilikom kada su uhapšena njih dvojica, zbog sumnje da su formirali kriminalnu organizaciju koja je za cilj imala izvršenje više ubistava na teritoriji Crne Gore i drugih država, priveden je i crnogorski državljanin Goran Brajović.

Povezane vesti - Treći čovek

Dvojica plaćenika iz Kolumbije su, tvrde mediji, uhapšeni pre nego što su saznali za čije su ubistvo angažovani i ko ih je od zaraćenih crnogorskih klanova unajmio. U dosadašnjem sukobu takozvanih kavačkog i škaljarskog klana od 2015. godine ubijeno je više od 50 osoba.

Najzanimljivije hapšenje plaćenog ubice za kojeg se smatra da ga je angažovao kavački klan, dogodilo se 2015. u Kotoru. Tada je nakon rutinske kontrole policija privela Gregorija Majkla Ferarisa. On je kasnije osumnjičen da je sa Aleksandrom Markovićem s Cetinja pripremao ubistvo visokopozicioniranog člana škaljarskog klana Gorana Đuričkovića.

Kod Ferarisa je policija pronašla fotografiju mete za likvidaciju, a on je na saslušanju u policiji priznao da je bio angažovan za ubistvo Đuričkovića. Južnoafrikanac, koji je u vreme hapšenja imao 24 godine, rekao je tužiocima da je Markovića upoznao u kampu Legije stranaca u Francuskoj. Marković mu je kasnije ponudio 50.000 evra za pomenutu likvidaciju, što je on i prihvatio.

Snajperista iz RS

Feraris je nakon dogovora doputovao u Crnu Goru i u Budvi čekao da obavi posao. U njegovoj potpisanoj izjavi se navodi da mu je Marković rekao da je njegova meta Goran Đuričković, za kojeg je rekao da je umešan u krađu 200 kilograma kokaina u Španiji 2014. godine, što je bio događaj koji se navodi kao okidač za početak rata dva klana.

“Rekao mi je da u njega pucam najmanje pet puta kako bih ga ubio i da bih tim ubistvom upozorio sve one koji se u Crnoj Gori bave drogom”, naveo je Feraris u izjavi. Tužiocima je ispričao i kako mu je Marković saopštio da je kavački klan za jedno ubistvo angažovao američkog plaćenika koji se tek vratio iz Iraka.

Povezane vesti - Sigurna luka za biznis i beg

Feraris je 2016. godine osuđen na pet godina zatvora zbog krivičnog dela stvaranja kriminalne organizacije, a u aprilu 2020. je dobio uslovni otpust i deportovan je iz Crne Gore u Južnoafričku Republiku. Njegova potencijalna žrtva, Goran Đuričković, ipak je usmrćen samo pet meseci nakon hapšenja Ferarisa. Likvidiran je u oktobru 2015. godine iz snajpera dok je sedeo u svom kafiću u Budvi. Ubica je prema Đuričkoviću ispalio tri metka, od kojih ga je jedan pogodio.

Za njegovo ubistvo optužen je Srđan Popović iz Republike Srpske, koji je uhapšen u Austriji u leto 2018. godine. Mediji su tada preneli da je ustanovljeno kako je Popović obučen za korišćenje snajperskog oružja i za precizno gađanje iz pištolja po mraku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
21.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve