Hronika
12.03.2019. 18:00
R.E./Beta

PONOVLJENI POSTPUPAK PRED SPECIJALNIM SUDOM: Milenko Šarančić oslobođen optužbe za zloupotrebu na Železnici

specijalni-sud-015.jpg

Bivši direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić danas je u ponovoljenom postupku pred Specijalnim sudom oslobodjen optužbi da je zlopotrebnom službenog položaja oštetio to javno preduzeće sa saradnicima za oko 900.000 evra.

Današnjom presudom oslobodjeni su i bivši pomoćnici direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP Beograd Zorana Milićević, zastupnik preduzeća "Ko-rejl" iz Londona Milorad Čelebić i bivši pomoćnik direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju Dragoslav Pejčić.Šarančić i ostali su optuženi da su ugovorili nabavku šest dizel električnih lokomotiva od slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Veden Reil" i prilikom te nabavke oštetili Železnice Srbije za oko 908.000 evra.

Po optužnici, oni su spornu nabavku obavili preko posredničkih firmi, čime su značajno uvećali cenu lokomotiva od ponudjene cene direktnog ponudjača.

Sudsko veće ocenilo je da nije bilo dovoljno dokaza da se potvrde navodi optužnice, te da ;su "optuženi postupali u okviru svojih službenih ovlašćenja". ; Šarančić je sve vreme negirao optužbe, navodeći da je proces protiv njega politički.

Stranke u postupku imaju pravo žalbe na presudu Apelacionom sudu.

Šarančić je u prethodnom postupku 2013. godine osudjen na pet godina zatvora, ali je Apelacioni sud 2015. godine tu presudu ukinuo i naložio da se sudjenje ponovi.

Tada su Milićević i Čelebić osudjeni na četiri godine zatvora, dok je Pejčić bio oslobodjen.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve