Hronika
12.06.2018. 12:05
Beta

POSTUPAK ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Sud izdvojio 10 audio kaseta iz dokaza jer, navodno, nisu zakonski pribavljeni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sudsko veće u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije donelo je danas odluku da iz dokaza izdvoji 10 audio kaseta na kojima se nalaze beleške o razgovorima izmedju optuženih za ubistvo, navodeći da dokazi nisu zakonski pribavljeni.

Na kasetama se nalaze beleške sa baznih stanica o komunikaciji optuženih i lokacija sa kojih su komunicirali, koje su pribavljene od Telekoma Srbija, u periodu od 9. do 12. aprila 1999. godine, među kojima su i beleške o 11. aprilu, danu kada je Ćuruvija ubijen.

Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović rekla je da su dokazi pribavljeni na nezakonit način, odnosno da nema službene beleške, već samo dopis Ministarstva unutrašnjih poslova telefonskom operateru.

Apelacioni sud već je ranije odlučivao o ovim dokazima i kazao da oni mogu da se koriste.

Među dokazima je 40 audio kaseta sa beleškama o razgovorima, osim jedne koja je "tehnička" kaseta.

Nikola Barović, advokat Ćuruvijine nevečane supruge Branke Prpe rekao je novinarima da današnja odluka suda bizarna i da bez tih audio kaseta "kao da fali deo mozaika", ali da nije poznato koji.

On je kazao da je te kasete kao dokaze predložilo Tužilaštvo za organizovani kriminal i da su već prošle kontrolu suda, da je odbrana tražila da se dokazi izuzmu, jer nisu zakonito nabavljeni, da je sud doneo takvo rešenje, ali da ga je Apelacioni sud ukinuo i vratio Specijalnom sudu na ponovno odlučivanje.

"Zašto je sudsko veće donelo identičnu odluku koju je Apelacioni sud ukinuo? Odluka je bizarna", rekao je Barović i dodao da nikada nije ukinuto rešenje sudije za prethodni postupak, koji je te audio kasete uvrstio u dokaze.

Na pitanje da li tih 40 kaseta predstavlja ključne dokaze, Barović je rekao da su to jedni od najvažnijih dokaza jer upućuju na stalnu komunikaciju izmedju optuženih i na mesta na kojima su bili kada je Ćuruvija ubijen.

Odbrana nije želela da razgovara sa medijima, a nezvanično su izrazili sumnju u to da audio kasete zaista i postoje.

Za ubistvo novinara i osnivača "Dnevnog telegrafa" optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Suđenje je počelo 1. juna 2015. godine, a prema dosadašnjem toku postupka kraj se ne može očekivati pre jeseni.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario  Branku Prpu u glavu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. pred ulazom zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve