Hronika
20.10.2023. 18:04
R.E./Tanjug

Masakr u "Ribnikaru"

Svi detalji sa pripremnog ročišta protiv porodice Kecmanović

sud.jpg
Izvor: Victoria Jones/PA via AP

U Višem sudu u Beogradu u petak je završeno pripremno ročište pred početak suđenja u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar” ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba, kao i protiv njegovih roditelja.

Punomoćnik tužilaca Ognjen Božović je predložio da se uradi veštačenje maloletnog K.K. kako bi se utvrdila njegova sposobnost rasuđivanja tog dana kada je počinjen masakr, kao i veštačenje njegovih roditelja, kako bi se utvrdilo da li je reč o lošem vaspitanju.

Između ostalog predložio je da se utvrdi da li je bilo propusta škole, način vaspitanja i porodične prilike u porodici Kecmanović, odluke o okončanju disciplinskog postupka vođenog protiv psihologa, psihijatra, sekretara i direktora te škole.

On je kao dokaz priložio mejl oca jedne od ubijenih devojčica u kojem traži od škole da je prebaci u drugo odeljenje, a na koji nikad nije dobio odgovor, dok je K.K. bez ikakve procedure prebačen u drugi razred.

Takođe, predloženo je da se pribavi zdravstvena dokumentacija K.K., elektronski dnevnik iz škole, njegovi izostanci iz škole, kao i da li su mu roditelji pravdali časove i kada nije trebalo to da rade, a sve na okolnosti vaspitanja K.K.

Punomoćnica tuženih Marina Ivelja sudu je predložila da prekine ovaj postupak do okončanja krivičnog, jer, kako je navela, oštećeni u tom postupku, a tužitelji u ovom, su već istakli imovinsko-pravni zahtev, tražeći za svaku ubijenu osobu po 100.000 evra. Ivelja je navela da osporavaju tužbu i tužbeni zahtev, dok je predložila da ustanova koju sud izabere izvrši veštačenje sposobnosti rasuđivanja maloletnog K.K. u vreme događaja.

Predložila je i da se njegovi majka i otac ispitaju tokom glavne rasprave, kao i njegova učiteljica, razredna do 7. razreda i razredna za vreme događaja. Ivelja je zatim podelila kopije novinskih članaka i objava sa društvenih mreža, kojima ukazuje da streljaštvo nije zakonom zabranjeno za maloletnike, kao i da nisu rđave navike to što je maloletnog K.K. otac učio da puca.

Punomoćnica četvrtotužene škole, Sanja Gunjić predložila je da se ispita čistačica koja je i tog jutra radila, zatim, nastavnik geografije i nastavnik fizičkog, koji će posvedočiti šta se dešavalo tog 3. maja u školi.

Sudija je na kraju iznela koje su sporne stvari među strankama i zakazala početak parničnog postupka za 28. decembar, kada je pozvano 14 članova porodica ubijenih, odnosno, tužitelji da svedoče. Tužbu je podnelo ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodica žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija. Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha. Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja, pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Viši sud u Beogradu je majci nakon podizanja optužnice odredio meru zabrane prilaženja i komuniciranja sa maloletnim K.K.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko se učenika ispisalo iz "Ribnikara"
škola, ATA, 5. 3. 2023.

Reč ministarke

22.09.2023. 14:15

Koliko se učenika ispisalo iz "Ribnikara"

Minstarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da je Osnovnu školu "Vladislav Ribinikar" napustilo 60 učenika, od više od 1.000 đaka.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve