Hronika
19.10.2018. 12:44
R.E./Beta

PRONEVENRA VIŠEMILIONSKIH IZNOSA: Bivši direktor Galenike osuđen na šest godina robije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši direktor "Galenike" Nenad Ognjenović i još troje njegovih saradnika osuđeni su danas u Specijalnom sudu u Beogradu na zatvorske kazne od šest godina do deset meseci, zbog optužbi da su oštetili tu farmacetsku kompaniju za višemilionske iznose. Presudom Specijalnog suda, četvoro optuženih oslobođeno je optužbi.

Onjenović je osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, s tim što mu se u kaznu uračunava vreme provedno u pritvoru od oko godinu dana, a odredjena mu je i zabrana vršenje poziva u trajanju od pet godina.

Bivši direktor Velefarma Dragoljub Vučević osudjen je na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, dok je vlasnik radnje "Pavlović" Dušan Pavlović osudjen na kazanu zatvora od 10 meseci koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, bez priemene elektronskog nadzora.

Odgovrno lice u trgovinskom društvu "Trgošped-trans" Milan Vladović osudjen je zbog utaje poreza od 12,6 miliona dinara na kaznu zatvora od godinu dana, koju će takodje izdržavati u prostorijama u kojima stanuje.

Osudjenima je sud naredio i da u državni budžet solidarno uplate 539 miliona dinara. Ognjenović i Vučević proglašeni su krivim zato što su u periodu od 2008. do 31. decembra 2009. godine, prema rečima sudije Dušana Milenkovića "iskorišćavanjem svojih ovlašećnja" oštetili "Galeniku" za oko 5,2 miliona evra, a firmi "Pharmatrade" sa Maršalskih ostrva pribavili protiv pravno imovinsku korist od oko 4,9 miliona evra.

Ognjenović je osudjen i za višemilionske zloupotrebe prilikom nabavke umetničkih dela od radnje "Pavlović" u vlasništvu Dragana Pavlovića i privrednog društva "Livnica Jeremić", čiji je vlasnik bio Miodrag Jeremić koji je u toku postupka preminuo.

Po toj tački optužnice, on je optužen da je kupovao skulputre i ploče za spomenike po višim cenama od tržišnih, čime je oštetio "Galeniku" za više od 140 miliona dinara. ; Kako je naveo sudija Dušan Milenković, Ognjenović je znao da u budžetu farmaceutske kompanije nisu predvidjena sredstva za kupovinu umetničkih dela, a naložio je sektoru nabavke da sprovede fiktivni postupak.

Predsedavajući sudija je kazao da su krivična dela Ognjenovića "nesporno utvrdjena" i da su on i ostali osuđeni postupali s umišljajem.

Presudom Specijalnog suda oslobodjeni su nekadašnji zamenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, odgovorna lica u privrednim društvima "Farmanari" i "Unihemkom" Željko Jovović i Ljubica Prica i procenitelj Željko Birmancević.

Ovom prvostepenom presudom zavrešen je takozvani slučaj Galenika 1, dok je sudjenje za Galenika 2 još u toku, u kojem se Ognjenović sa saradnicima tereti za malverzacije od 34 miliona evra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve