Hronika
27.06.2019. 15:08
Tanjug

RATNI ZLOČINI: Saslušani prvi svedoci u istrazi protiv Zlatana Krstića na Kosovu

pristina-2.jpg

Specijalno tužilaštvo Kosova započelo je saslušanje svedoka u okviru istrage protiv Zlatana Krstića iz Kragujevca zbog sumnje da je počinio ratne zločine u selu Donje Nerodimlje na Kosovu i Metohiji, kada je 26. marta 1999. godine nestalo petoro članova porodice Nuhaj.

Specijalni tuzilac Valjdet Gaši saslušao je svedoke Avni i Fatona Nuhaj, a naredne nedelje planiraju se saslušanja još desetak svedoka, uglavnom članova porodice Nuhaj.

Krstićev branilac Dejan Vasić rekao je za Tanjug da ima poverenja u profesionalnost i efikasnost tužioca te da će uspeti da u periodu na koji je određen pritvor njegovom branjeniku uspeti da sasluša sve predložene svedoke tuzilastva.

"Nakon toga ću imati jasniju sliku o težini sumnji kao i daljem položaju gospodina Krstića", rekao je Vasić i dodao da je u ponedeljak posetio Krstića u pritvoru u Gnjilanu gde je, kako kaže, uprkos teškim hirurškim zahvatima kojima je bio podvrgnut prethodnih šest meseci, izrazio vrlo pozitivan i optimističan stav u pogledu postupka.

Protiv Krstića se vodi istraga zbog sumnje da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Specijalno tužilaštvo za ratne zločine Kosova tereti Krstića da je kao pripadnik jugoslovenske policije učestvovao u ubistvu četvoro civila i proterivanju 19 članova porodice Nuha iz Nerodimlja kod Uroševca.

Ovo je prvi predmet koji će biti procesuiran pred Posebnim odeljenjem suda u Prištini specijalizovanog za postupanje u predmetima ratnih zločima.

Odbrana tvrdi da Krstić nije bio pripadnik vojske ni policije, kao i da od sedamdesetih godina živi u Kragujevcu i na Kosovo nije dolazio takom rata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
16.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve