Hronika
20.10.2019. 14:14
R. E.

RAZBILA SE KASICA: Dugovi klanova odlažu obračune, gubici u narko-poslu ogromni

naslovna.jpg

Najveći mafijaški rat na Balkanu, rat škaljarsko kavačkog klana ove godine je potpuno utihnuo u Srbiji. Za razliku od prethodne dve godine kada je Beograd bio epicentar ovog kokainskog sukoba, ove godine u prestonici, odnosno u celoj Srbij i u ovom mafijaškom ratu nije ispaljen nijedan hitac. Nijedna žrtva. Smirivanju ratnog stanja najverovatnije je doprinelo to što su dvojica najistaknutijih vođa suparničkih kotorskih klanova u zatvoru.

Škaljarac Jovica Vukotić je u beogradskom CZ-u, a Slobodan Kašćelan, vođa kavačkog klana, u podgoričkom Spužu. Međutim, jedan razlog je mnogo bitniji za smirivanje oružanih tenzija, a to je da su oba kriminalna klana ove godine pretrpela ogromne gubitke u kokainu, i to gubitke koji se više ne mere sa šest nula, već sa više od milijardu evra.

Kavaci i skaljari 2

Serije profesionalnih likvidacija su od 2014, kada je zbog krađe 200 kilograma kokaina u Valensiji počeo najveći balkanski mafijaški rat, bile glavno obeležje srpsko-crnogorskog podzemlja, u kome se posle svake sačekuše postavljalo samo jedno pitanje: "Ko je sledeća meta?". A meta je bilo itekako sa obe strane.

Većina tih likvidacija izvršenih što automatskim oružjem, što postavljanjem eksploziva pod automobile, obavljena je u ime, odnosno za račun jednog ili drugog klana iz Kotora. Njihov sukob odneo je više od 40 života, od kojih nisu svi bili samo pripadnici suprotstavljenih kriminalnih grupacija. Živote su gubili i slučajni prolaznici, ljudi koji su se igrom sudbine našli na putanji zalutalih metaka profesionalnih ubica. A onda su kraj 2018. dvojica najistaknutijih vođa dva suprotstavljena kotorska dočekali iza rešetaka. Na slobodi je ostalo još vođa oba klana - šefovi koji su nastavili najvažniji posao - šverc narkotika.

Meta za odstrel ima i dalje. Zašto su se onda obe strane više okrenule biznisu, nego nastavku rata i osvete, čitajte u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

naslovna

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve