Hronika
12.07.2019. 13:59
R.E.

KAD ŽENA DOSADI: Robija ili brak? Isto je

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Romantična definicija braka glasi: "Ako ne možete da živite jedno bez drugoga, venčajte se pa ćete moći". Ipak, sedamdesetjednogodišnji Amerikanac Lorens Džon Ripl iz Kanzas Sitija na brak je, izgleda, gledao kroz pravnu formulaciju, koja kaže da je to "doživotna robija u kojoj osuđeni može biti oslobođen samo zbog lošeg vladanja". Bukvalno!

Kako je preneo portal "Kanzas Siti star", Ripl je pre tri godine ušao u banku u svom gradu s pištoljem i tražio pare. Službenici su mu dali keš u vrednosti od oko 3.000 dolara, ali on, za razliku od ostalih pljačkaša, nije pobegao. Čim mu je prišlo obezbeđenje iz banke, rekao je: "Ja sam čovek koga tražite". Odmah im je predao novac i mirno sačekao policiju, poručivši im da će radije otići u zatvor nego kući kod svoje žene. Na saslušanju je rekao da su se on i supruga stalno svađali i da ne želi više da živi u toj situaciji. Koliko je svađa bila ozbiljna, pokazuje i činjenica da je za krivično delo koje je počinio zaprećena kazna od čak 20 godina zatvora.

Lakši put

Iako zatvori u SAD imaju različite programe, kurseve, biblioteke i radionice za osuđenike, teško zdravorazumski možemo shvatiti da je to lakši put.

Kejli Bajlif, lokalna policajka zadužena za slučaj Ripl, za medije je izjavila da ništa slično nije videla u svojoj karijeri dugoj 33 godine.

"Imate opciju da se razvedete. Ne! Vi ipak pre birate da počinite krivično delo i odete u zatvor umesto da idete kući i budete s porodicom. To se stvarno nikad ne događa", poručila je policajka ne krijući zaprepašćenje.

Na suđenju koje je usledilo, Riplu je prvostepeno određena kazna od 37 meseci zatvora. Međutim, tokom robije mu se zdravlje pogoršalo. Nekoliko godina ranije on je oboleo od depresije, koja je, po tvrdnji njegovih branilaca, tokom pljačke kulminirala.

Povezane vesti - Nacisti ubijali gejeve, ali im nisu smetale kolege u grudnjacima

Riplov advokat Čekaša Remzi rekao je tokom obraćanja sudiji da je pre ove pljačkaške epizode njegov klijent živeo mirnim životom i da je poštovao zakon.

"Nije imao kriminalni dosije, bio je uzoran otac četvoro dece i u skladnom braku sa suprugom. Otkako je operisao srce, 2015. godine, boluje od depresije, koja nije lečena adekvatno, niti je bila dijagnostikovana na vreme. Manifestovala se samo kao razdražljivost, te se on zato i nije ranije obratio lekaru. On je pljačku doživeo kao poziv upomoć. Sada, kada se leči i prima terapiju, oseća se mnogo bolje. Gospodin Ripl shvata šta je uradio i kaje se. Želi da nastavi život bez kršenja zakona i žao mu je zbog onoga što je učinio" rekao je Remzi, dodajući da je lično prisustvovao seansama koje je njegov klijent imao sa ženom.

To je u sudu potvrdio i sam Ripl.

"Nije mi bila namera da uplašim blagajnicu. Osećam se bolje otkako sam dobio prave lekove. Osećam se kao stari ja. Zatvor bi bio gori za moju ženu nego za mene", rekao je Ripl.

Ipak hepiend

Zbog svega ovoga njegovi advokati uložili su molbu kod Višeg suda i tražili pomilovanje. Tom zahtevu pridružio se i potpredsednik banke i tužilac koji ga je gonio. Sudija je uzeo u obzir i kajanje i zdravstveno stanje okrivljenog kao olakšavajuće okolnosti. Na kraju, u zatvoru je proveo svega šest meseci, do odluke suda da mu odredi kućni pritvor. Sudija mu je preinačio kaznu na tri godine, koje će verovatno provesti s nanogicom i pod nekom vrstom policijskog nadzora, a dužan je i da odsluži 50 sati društveno korisnog rada. Pošto je opljačkani novac odmah vratio, naloženo mu je samo da plati 227,27 dolara oštećenoj banci, što je iznos koji predstavlja obračunate radne sate zaposlenih koji su na dan pljačke poslati kući, kao i 100 dolara u fond za žrtve zločina. Da li je bračni par Ripl živeo srećno do kraja života, medijima nije poznato.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
18.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve