Hronika
07.12.2022. 11:34
Beta

Akcija Magnet

Uhapšen bivši direktor Kliničkog centra Sarajevo, ministar, premijer kantona...

doktor, hapšenje 10. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su u Sarajevu bivšeg direktora Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Farisa Gavrankapetanovića.

Osim Gavrankapetanovića, uhapšena je i njegova bivša bliska saradnica Muvedeta Čedić Butmir, bivši premijer Kantona Sarajevo (KS) Fikreta Musića (SDP), kao i bivši ministar zdravstva KS Zlatko Vukovićo (SDP), preneo je sarajevski portal Istraga.ba.

Akcija, kodnog naziva Magnet, sprovodi se po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe počinile krivična dela u vezi sa javnim nabavkama u KCSU-u, saopšteno je iz SIPA.

Uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična dela "udruživanje radi činjenja krivičnih dela" i "zloupotreba položaja ili ovlašćenja".

Gavrankapetanović je bio na čelu KCUS skoro 12 godina, do 2012. godine.

Fikret Musić je bio kantonalni premijer od 2011. do 2012. godine, a u istom periodu je Zlatko Vuković bio na čelu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ranije je sumnjičilo Gavrankapetanovića da je u periodu od 2004. do 2010. godine nesavesnim poslovanjem oštetio KCUS za 23,5 miliona konvertibilnih maraka (12 miliona evra) jer je, između ostalog, sklapao štetne ugovore u postupcima javnih nabavki.

Tužilaštvo ga sumnjiči i da je u KCUS nezakonito zaposlio 260 osoba, kao i da je sa pojedinim zaposlenima zaključivao menadžerske ugovore te da je prikrivao gubitke u poslovanju klinike.

Tužilaštvo ga tereti da je takvim postupcima ostvario i imovinsku korist.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemačka: Uhapšeno 25 ljudi, planirali državni udar
1

Racija

07.12.2022. 09:55

Nemačka: Uhapšeno 25 ljudi, planirali državni udar

Širom Nemačke tokom racija jutros je privedeno 25 osumnjičenih članova i pristalica ekstremno desničarske terorističke grupe, saopštilo je Federalno tužilaštvo Nemačke.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve