Hronika
08.02.2018. 10:21
R.E./ Beta

SHADOW WEB STAO NA REP FALSIFIKATORIMA: Beograđanin uhapšen zbog prodaje aparata za pravljenje lažnih platnih kartica

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Jedan muškarac iz Beograda, M. K. (33) uhapšen je u međunarodnoj policijskoj akciji "Shadow Web", zbog sumnje da je reklamirao i prodavao sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica i na taj način protivpravno zaradio 50.000 dolara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, sumnja se da je M. K. od 2010. do 2017. godine, bio član kriminalnog foruma na internetu "Infraud", gde mu je korisničko ime bilo "Goldjungle" i reklamirao prodaju i davao na upotrebu sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica na koja se ;unose elektronski podaci sa pravih platnih kartica oštećenih korisnika radi dalje zloupotrebe.

On je prodavao i obrasce za izradu lažnih platnih kartica i skeniranih platnih kartica, koje mogu poslužiti kao obrazac za izradu lažnih platnih kartica.

M. K. je preko računa na servisu "Liberty Reserve" pribavio imovinsku korist u iznosu od oko 50.000 dolara.

Njemu je odredjeno zadržavanje do 48 sati.

Kako se navodi, u akciji su učestvovala odeljenja za borbu protiv visoko tehnološkog kriminala policije i tužilaštva iz Srbije u koordinaciji sa policijama i tužilaštvima iz SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije i drugih država. U toj operaciji uhapšeno je 36 osoba. Reč je o osobama koje su rukovodile organizacijom "Infraud", "jednim od najvećih kriminalnih foruma sa gotovo 11.000 članova".

Ministarstvo pravde SAD pretpostavlja da je ovaj kriminalni forum odgovoran za gubitke više od 530 miliona dolara.

Forum "Infraud" je imao slogan "In Fraud We Trust" (S verom u prevaru), asocirajući na slogan "In God We Trust" (S verom u Boga) koji se nalazi na novčanicama američkog dolara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve