Hronika
12.07.2018. 15:02
Srna

SLUČAJ VJERICE RADETE I PETRA JOJIĆA: Haško tužilaštvo uložilo žalbu i traži da se ponovo raspišu poternice i nalog za hapšenje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Haško tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku Mehanizma u Hagu da proces protiv dvoje članova Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za nepoštovanje suda, bude prebačen u Srbiju i zatražilo da se ponovo raspišu poternice za njima sa nalogom za hapšenje, saopšteno je iz Haga.

Haško tužilaštvo traži od žalbenog veća da poništi rešenje kojim su povučene poternice za Radetom i Jojićem i da ponovo budu izdati međunarodni nalozi za njihovo hapšenje i izručenje Mehanizmu u Hagu, kao i da ukine nalog haškom tužilaštvu da preda srpskim kolegama dokaze i optužnicu protiv njih.

Tužilaštvo se žali na odluku sudije Ajdina Sefe Akaje od 12. juna kojom je naložio da se što pre slučaj prosledi kancelariji tužilaštva u Srbiji, kao i sve informacije od značaja u vezi sa ovim slučajem, uz optužnicu i materijal koji podržava optužnicu, prenose beogradski mediji.

Akaje je u svojoj odluci, između ostalog, naveo da je krivično delo za koje se terete Radeta i Jojić počinjeno u Srbiji, a da je Srbija navela da ima nadležnost, te da je voljna i adekvatno pripremljena da prihvati ovaj slučaj za suđenje, uz obezbeđivanje svih proceduralnih garancija za fer suđenje, kao i da su optuženi spremni da se pojave pred sudom u Srbiji.

Haško tužilaštvo se tome usprotivilo, tvrdeći da Vjerica Radeta i Petar Jojić, kao poslanici SRS u Narodnoj skupštini Srbije uživaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno da su, navodno, zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve