Hronika
25.12.2017. 13:54
R.E.

SRBIJA IPAK NIJE IZRUČILA TURSKOG DRŽAVLJANINA: Ministarstvo pravde saopštilo da je Ajaz izručen, njegova advokatica tvrdi suprotno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon što je Ministarstvo pravde u subotu saopštilo da je turski državljanin, Kurd Dževdet Ajaz, koji je u Srbiju pobegao pošto je osuđen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka, izručen turskim vlastima, njegova advokatica Ana Trkulja tvrdi suprotno. Naime, ona je istog dana za N1 rekla da se Ajaz još uvek nalazi u Prihvatilištu za strance u Padinskoj Skeli, gde ga je i posetila tog dana kada je Ministarstvo saopštilo da je Ajaz izručen.

- Danas u 15h posetila sam mog branjenika u prostorijama Prihvatilišta za strance i obavila sa njim poverljiv razgovor u prisustvu prevodioca za turski jezik. Gospodin Ajaz jos nije primio Rešenje Apelacionog suda u Novom Sadu, kao ni bilo kakvu odluku ministarke pravde. Nakon posete, izvršila sam i uvid u njegov predmet koji je formiran u Prihvatilištu za strance i utvrdila da se u spisima predmeta ne nalazi ni odluka Apelacionog suda u Novom Sadu, kao ni odluka ministarke pravde - rekla je Trkulja.

Podsetimo, državljanin Turske Dževdet Ajaz pobegao je iz te zemlje prošlog oktobra, kada je i zatražio azil u Srbiji, jer je osuđen za rušenje ustavnog poretka na osnovu priznanja koje mu je, kako tvrdi, iznuđeno pod torturom. Viši sud u Šapcu je 1. decembra 2017. godine, po četvrti put, utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za Ajazovo izručenje. Apelacioni sud u Novom Sadu, koji je do sada tri puta poništio odluku Suda u Šapcu, rešenjem od 14. decembra odbilo je žalbu Ajazovih branioca i time je presuda o njegovom izručenju postala pravnosnažna.

Osim podatka o samom izručenju turskog državljanina, sporna je i tvrdnja Ministarstva pravde da im je dopis Komiteta Ujedinjenih nacija (UN) u kome je traženo da se Srbija uzdrži od izručenja stigao nakon što je ministarka pravde Nela Kuburović potpisala odluku o izručenju.

- Nadležni sudovi su utvrdili da je ispunjen svaki uslov za Ajazovo izručenje i ministarka pravde Nela Kuburović je potvrdila to. Dopis UN-a je stigao naknadno. Kada je doneta odluka nije bilo nikakvog dopisa, što je vrlo bitna činjenica - rečeno je iz Ministarstva pravde za "Insajder".

Samo dan kasnije, "Insajder" je objavio da je došao do "dokumenata koja dokazuju da je Ministarstvo pravde moralo da zna za preporuku Komiteta UN Srbiji da se uzdrži od izručenja turskog državljanina Dževeta Ajaza, čak i u slučaju da tu preporuku nije primilo direktno".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Odluka Apelacionog suda kojom je odbačena žalba advokata Dževeta Ajaza; Foto: Insajder.net

- U Ministarstvu pravde uporno ponavljaju da im je dopis sa preporukom Komiteta UN-a stigao nakon što je ministarka Kuburović potpisala odluku o izručenju, kao i da je odluku o izručenju potpisala samo na osnovu odluka suda. Imajući u vidu da se upravo u odluci Apelacionog suda jasno navodi da preporuka Komiteta UN-a postoji, to znači da je i ministarka morala da bude obaveštena o toj preporuci.

U dokumentu na kojem stoji datum 11. decembar, a kojim Komitet UN-a obaveštava branioce Dževeta Ajaza da je uzeo njihovu pritužbu u razmatranje takođe je navedeno da ce Srbija tog istog biti obaveštena o preporuci da se „uzdrži od izručenja" dok Komitet UN-a ne donese konačnu odluku o ovom slučaju u narednih šest meseci - piše Insajder.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve