Hronika
16.04.2019. 15:57
Tanjug / foto: Tanjug

Srbija uvodi narukvice za žrtve i počinioce porodičnog nasilja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Srbiji će biti uveden sistem narukvica za žrtve i počinioce porodičnog nasilja koje će biti povezane sa policijskim upravama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti, a policija brzo da reaguje.

"Na taj način policija će moći da reaguje u najkraćem mogućem roku", najavila je državna sekretarka MUP Biljana Popović Ivković na predstavljanju projekta "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji"

Ona je rekla da je prošle godine policija izrekla više od 27.000 hitnih mera, od čega više od 8.000 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i skoro 19.000 mera privremene zabrane nasilniku da kontaktira i priđe žrtvi.

"U 2019. godini ubijene su četiri žene, dok smo tokom prošle godine imali 33 žrtve ženskog pola. Smanjen je broj ubijenih žrtava u porodičnom nasilju, a uhapšeno je 407 osoba zbog tog krivičnog dela. Svesni smo da je u pitanju društveni problem na koji je potreban i snažan odgovor države i društva. Stoga ćemo odgovorno i hitno postupati po svakoj prijavi nasilja, a nastavićemo da sa posebnim senzibilitetom radimo na prevenciji nasilja nad ženama", rekla je Popović Ivković.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad kazao je da zločin nije manje ozbiljan ako se desi u kući, ako se desi članu porodice, ženi ili bilo kome drugom.

"Nasilje u porodici, naročito nad ženama, teško je istražiti i zato ga ljudi ne prijavljuju, neki iz kulturno-istorijskih razloga, neki misle da to nije ozbiljno, a zapravo govorimo o veoma nasilnom krivičnom delu", rekao je Bjornstad.

Projekat "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji", koji sprovodi organizacija "UN women" u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i podršku Norveške trajaće tri godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve