Hronika
14.04.2019. 18:00
T. M. S./Foto:Shutterstock

Srpkinja vanbračna ćerka švajcarskog gradonačelnika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 

Dvojica razbojnika provalila su u kuću bogate švajcarske porodice Borer 14 marta. 2010. godine. Znali su da je njihova žrtva Ivo Borer, gradonačelnik varošice Metzerlen, sam u kući. Svake nedelje njegova supruga je posle mise u crkvi posluživala meštane u njihovom restoranu. Provalnici su smatrali da će im biti lako sa sedamdesetjednogodišnjim gradonačelnikom. Pogrešili su. Borer se branio onako kako se brani čovek koji se bori između života i smrti.
I da je bilo srećnih okolnosti, gradonačelnik Borer bi preživeo. Da su prolaznici pored njegove kuće drugačije shvatili krike za pomoć i pozvali policiju. Da je njegova supruga ranije došla kući i na vreme odvela muža u bolnicu. Umesto toga, supruga je Borera zatekla u krvi, na podu. Jedino što je uspeo da prozbori bilo je: „Ubiću ga". To je bilo sve. Kao žrtva više nije rekao ništa što bi pomoglo policiji da identifikuje krivce. U bolnici je stavljen u veštačku komu i tri meseca kasnije, 15. jula 2010, izdahnuo je.
Varošica Metzerlen s hiljadu stanovnika je ubistvom gradonačelnika izgubila svoju brižljivo čuvanu slobodu. Strah koji se uvukao među ljude opisivali su nekoliko puta za švajcarske medije: „Do tada niko nije zaključavao ulazna vrata. A sada ih zaključavamo, čak i kad idemo u baštu."
Švajcarski mediji pisali su i o tome ko bi mogao da stoji iza napada, a sada je najzad usledilo razrešenje. Za ubistvo su osumnjičeni jedan Srbin i jedan Holanđanin, dok je među osumnjičenim saučesnicima i jedna Srpkinja.
Njihove identitete lokalno tužilaštvo još nije saopštilo, ali je poznato da su dvojica osumnjičenih članovi nadaleko čuvene pljačkaške bande „Pink Panter".
Borer je, inače, bio druželjubiv čovek, ali kako su ga opisivali meštani, i veoma osion. Meštani su ga ili voleli ili mrzeli. Onome ko mu se suprotstavljao nije bilo lako.
- Kada su deljene parcele, mnogi su u Metzerlenu videli Borera kao velikog pobednika. Njegove prve komšije su izgubile šljivik iza njegove kuće i dobile zemljište kilometar van sela - pričali su seljani za medije.
Oni su Borera opisali i kao pravog bon vivana, koji je u mlađim danima živeo veoma razuzdano, a navode i da je imao brojne avanture sa ženama iz istočnoevropskih zemalja, koje su tu dolazile da rade. Borer je imao više novca od ostalih seljaka. Voleo je da ga pokazuje, a u Metzerlenu se znalo i da u kući ima sef.
Državno tužilaštvo u Soloturnu za sve to vreme radilo je na otkrivanju njegovih ubica. Za devet godina istrage sprovedeno je osamdeset saslušanja i podneto trideset zahteva za pravnu pomoć.
- Još 2010. godine postojala je sumnja da je u zločinu učestvovao 41-godišnji Srbin, koji je tada kad su se pojavile sumnje bio u zatvoru u Francuskoj. Švajcarskoj je izručen 2017. godine i od tada se nalazi u pritvoru. Ali tragalo se i za njegovim saučesnikom, a trag o njemu pojavio se 2014. godine. Kako se ispostavilo, u pitanju je jedan državljanin Holandije - objavili su švajcarski mediji.
Klupko se i dalje odmotavalo i konačno dovelo do novih hapšenja. Lokalno tužilaštvo je u februaru ove godine saopštilo da se istraga vodi protiv šestoro osoba, i da trag vodi ka kriminalnoj mreži „Pink Panter". Među nedavno uhapšenima su i dve žene, od kojih je jedna tridesetjednogodišnja Srpkinja.
Među seljanima sada kruže priče da je uhapšena Srpkinja vanbračna ćerka ubijenog Borera, koja je na taj način želela da se dokopa svog nasledstva.
Ali ne odbacuju i druge sumnje.
- Možda je Borer došao u kontakt s kriminalcima s Balkana koji su koristili ovu rutu kao krijumčarski put. Možda je postao njihova žrtva jer je za njih postao previše opasan ili im možda nije svoje račune platio na vreme - pričaju meštani željno iščekujući početak suđenja, koje bi trebalo da pruži sve odgovore.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
17°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve