Hronika
25.06.2018. 10:18
R.E./Politika

SRPSKI ADVOKATI TVRDE: Imamo dokaze protiv dvojice hrvatskih vojnih pilota zbog raketiranja srpskih civila 1995. u Oluji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije imaće priliku da pokrene istragu protiv dvojice hrvatskih pilota koji su 8. avgusta 1995. godine raketirali izbegličku kolonu u mestu Svodna kod Dvora na Uni, kada je četvoro ljudi ubijeno, a više od 50 ranjeno.

Borbeni izveštaji koje su hrvatski piloti sačinili posle raketiranja biće samo deo dokaza koje će beogradski advokati podneti u krivičnoj prijavi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

– Dan posle zvanične obustave borbenih dejstava Hrvatske Vojske, odnosno okončanja „Oluje”, oko 17.50 časova, sa vojnog aerodroma „Pleso” kod Zagreba poletela su dva aviona mig-21 i prodrla 15 kilometara u vazdušni prostor Bosne i Hercegovine i na pravcu puta Bosanski Novi – Prijedor, u mestu Svodna, nadleteli kolonu izbeglica. U zaokretu posle izviđanja, a pošto su se piloti uverili da je reč o civilima, izvršili su vatreno dejstvo po koloni nenavođenim raketama S-5KP, pa su usled rasprskavajućeg dejstva tih ubojnih sredstava poginula četiri civila, a ranjeno više od 50 – kaže za „Politiku” punomoćnik oštećenih civila, advokat Dušan Bratić.

On zastupa generala Ljubomira Bajića u postupku pred sudom u Zagrebu zbog dejstava na Banskim dvorima 1991. godine. Podsetimo, usled dejstava vojno-policijske akcije „Oluja”, nepregledna kolona civila Srba izvlačila se putničkim vozilima, traktorima sa prikolicama i konjskim zapregama sa Banije i Korduna preko Dvora na Uni u Republiku Srpsku. Prelaskom preko mosta na Dvoru na Uni napuštali su teritoriju Republike Srpske Krajine, odnosno sada teritoriju Hrvatske i stupali na teritoriju Republike Srpske, odnosno sada Bosne i Hercegovine.

Tada je komanda hrvatskog „zrakoplovstva” izdala zapovest da se dejstvuje po koloni civila na teritoriji Republike Srpske i piloti su poleteli iz Zagreba.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve