Hronika
07.11.2020. 13:42
Tamara Marković Subota

Srpski dileri u mreži DEA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srpski narko-dileri koji su do sada bili usredsređeni na jug Španije kao bazu poslovanja, prebacili su aktivnosti i na severozapadni deo Pirinejskog poluostrva – oblast Galicije, čiji su vladari podzemlja u najbližim kontaktima sa donovima kolumbijske narko-mafije. Upravo zbog tih veza su se i našli pod prismotrom američke Agencije za borbu protiv droge DEA, koja je početkom nedelje u zajedničkoj akciji sa španskom policijom zaplenila 560 kilograma kokaina i uhapsila šestoricu osumnjičenih: četvoricu državljana Španije i dvojicu državljana Srbije.
Za uhapšene Srbe tamošnji mediji naveli su samo inicijale: N. D. (37) i P. P. (36), kao i da su odranije poznati policiji.
Srpska policija za sada o uhapšenim državljanima Srbije nije dobila nijednu zvaničnu informaciju od španskih kolega, tako da njihov identitet, odakle su, kao i da li su i sa kojom srpskom kriminalnom grupom povezani, nije poznato.
Navodno, prema nezvaničnim informacijama, u pitanju su dvojica anonimusa za našu policiju, odnosno muškarci čija imena nisu u vrhu srpskog podzemlja, zbog čega se pretpostavlja da su u Španiji bili angažovani kao “vojnici” na terenu.

Povezane vesti - Ili šverc ili bacanje u more

„Za čiji račun, odnosno za koju našu grupu su radili i koja je to naša grupa koja se bazirala u Galiciji, biće poznato tek u nastavku istrage. Za sada znamo da su dvojica naših uhapšenih državljana saslušani, i to preko video-linka zbog pandemije koronavirusa. Da li su i šta rekli, o tome nemamo zvanična saznanja“, kaže za “Ekspres” izvor iz srpskog MUP.

Akcija „Dinastija“

Španski mediji navode da je ova grupa poslovala pod rukovodstvom Herarda Rijala Iglesijasa (41), koji je opisan kao “moćni narko-bos koji već 25 godina švercuje drogu u saradnji sa balkanskim kartelom”.
„Akcija je vođena pod kodnim nazivom ’Dinastija’, a lisice na ruke su stavljene pripadnicima bande, koja je u policijskom dosijeu nazvana ’Poslastičari’. Grupa osumnjičenih je delovala u Rijas Bajkasu u Galiciji, a predvodi je Herardo Rijal Iglesijas, moćni narko-bos koji već 25 godina švercuje drogu u saradnji sa balkanskim kartelom“, saopštila je španska civilna garda.

Tamošnji mediji objavili su da je zaplenjenih 560 kilograma kokaina nađeno u jednoj iznajmljenoj kući u Galiciji, a da vrednost droge na ulici može da dostigne i cenu od 15 miliona evra.
„Grupa je imala odličnu logistiku. Drogu su dovezli iz Južne Amerike i nameravali su da je kopnenim putem prenesu do krajnjih odredišta. Za transport su imali dosad neotkriven način šverca narkotika. Naime, nameravali su da pakete kokaina spakuju u pokvaren automobil, koji bi potom natovarili na kamion šlep-službe i tako prevezli do željene destinacije. Bilo je planirano da nekoliko automobila voze ispred i iza kamiona šlep-službe, kako bi mogli da ih upozore na eventualno prisustvo policije. Policija je ovakav način šverca kokaina okarakterisala kao ’genijalnu ideju’ jer do sada nisu imali slučajeve da se šlep službu koristi kao deo lanca šverca kokaina“, objavili su španski mediji. Prema njihovim saznanjima, osumnjičena grupa je u čitavoj Galiciji imala nekoliko štekova za skladištenje droge.

Povezane vesti - KO JE KRALJ KOKAINA? Čovek koji je video Tita

„Policija je pretresla sedam imanja u tri grada, a utvrđeno je da su članovi bande imali i nekoliko firmi, koje su im služile kao pokriće za ilegalni biznis. U akciji su kod uhapšenih zaplenjeni i oružje, telefoni, dokumentacija, automobili i keš novac, a utvrđeno je da su međusobno komunicirali isključivo u šiframa, koristeći kodirane telefone i specijalne računarske aplikacije“, objavili su španski mediji.

Veze Galicije i Kolumbije

Galicijska obala je zbog svog položaja postala jedna od ključnih tačaka za ulazak kokaina u Evropu, a epicentar narko-biznisa je region O Salnes. Ova oblast važi za ključnu tačku međunarodnog poslovanja koje započinje u džunglama Kolumbije, a bosovi ove oblasti, prema podacima Kancelarije UN-a za drogu i kriminal, godišnje prenesu drogu vrednu 75 milijardi evra, što je otprilike četvrtina španskog budžeta. Ono što u poslu izdvaja narko-bosove oblasti O Salnesa je to što imaju direktan kontakt sa kolumbijskim dobavljačima. Oni odlaze u Kolumbiju, provode tamo i po nekoliko meseci u godini, a bliskost sa kolumbijskim baronima droge im omogućava jeftiniju cenu kokaina i smanjenje rizika. Prema podacima španske policije, bosovi Galicije su jedini kojima Kolumbijci mogu da daju ogromne količine kokaina. Zatim, galicijski narko-bosovi organizuju dalju akciju. Oni svoj deo kokaina uzimaju na moru i donose ga u svoje luke. Ostatak pošiljke predaje se drugim kupcima u Madridu, Barseloni i Roterdamu, kako bi se kokain distribuirao širom Evrope. A zarada zavisi upravo od mesta u lancu šverca. Kilogram kokaina, prema podacima kancelarije UN, vredi 2.200 evra u kolumbijskoj džungli, ali ta cena raste na 29.000 evra na plažama Galicije i 60.000 evra na ulicama Madrida, Barselone i Sevilje. A za prelazak sa tačke A na tačku C, prema podacima španske policije, ljudi iz Galicije su na glasu kao najbolji u Evropi. Ono što je ključno u njihovom poslovanju sa kolumbijskim narko-kartelima je da ih tamošnji narko-bosovi ne plaćaju novcem već drogom. Upravo na taj način Kolumbijci osiguravaju da im saradnici iz Galicije nisu samo prevozno sredstvo do Evrope već su i vlasnici dela švercovane robe, tako da su njihovi interesi obostrani, a rizik podjednak, jer ako “Kolumbijci izgube robu, gube je i oni iz Galicije”. Na taj način rizik od cinkarenja sveden je na minimum.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve