Hronika
29.11.2020. 16:39
Tamara Marković Subota

Strah i zaštita

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Aktivnost bruske policije podignuta je na najviši nivo od 16. novembra kada je u ovom gradu nestao poznati frulaš M. C. (64), i to nekoliko sati nakon što je pušten iz pritvora zbog sumnje da je izvršio nedozvoljene polne radnje nad desetogodišnjom devojčicom, koja je kod njega dolazila na privatne časove.
S jedne strane, postoji mogućnost da se M. C. ubio, zbog čega se traga za njegovim telom, a sa druge, porodica napastovane devojčice, u slučaju da je osumnjičeni i dalje živ, strahuje od njegove moguće osvete. Iz tih razloga, lokalna policija je angažovana i na njihovoj zaštiti.
Ceo slučaj interesantan je i zbog nesvakidašnje ekspresne reakcije lokalnog tužilaštva, zahvaljujući kojoj se osumnjičeni, odmah nakon policijskog pritvora našao na slobodi.

Povezane vesti - Pedofili su javna tajna o kojoj svi ćute

Naime, ceo slučaj otkriven je po prijavi oca napastvovane devojčice.
„Frulaša M. C. je policiji prijavio otac desetogodišnje devojčice kojoj je on držao časove frule u svojoj kući. Po navodima prijave, devojčica je ocu rekla da ju je M. C. tokom časa držao za grudi, a zatim joj rekao da o tome ne priča nikome. Devojčica je bila preplašena, ali je po dolasku kući sve ispričala roditeljima, koji su odmah reagovali i došli u policiju, gde su podneli prijavu. Prijavljeni M. C. je odmah, istog dana i priveden, a na saslušanju kod tužioca je negirao krivicu“, kaže za “Ekspres” izvor uključen u istragu slučaja.
On navodi da je tužilac posle saslušanja tražio da se osumnjičenom frulašu M. C. odredi pritvor samo po jednom osnovu, a to je saslušanje svedoka, dok ostale okolnosti kao što su opasnost od bekstva ili uticaj na javnost nisu ni spomenuti.
„Po zahtevu tužioca je M. C. i određen pritvor, da bi istog dana, znači u petak, 13. novembra tužilac saslušao sve svedoke slučaja, napastvovanu devojčicu, njene roditelje i psihologa Centra za socijalni rad. Već u ponedeljak, 16. novembra je tužilaštvo poslalo dopis u kome se traži ukidanje pritvora za osumnjičenog M. C. uz obrazloženje da su svi svedoci saslušani, i da više nema razloga za pritvor, pa je sud po tom zahtevu i postupio“, kaže naš izvor.
Zvanično je ovu odluku tužilaštva potvrdio i Osnovni sud u Brusu.
„Nakon što su svedoci saslušani 13. novembra od strane Osnovnog javnog tužilaštva Brus, dana 16. novembra Osnovnom sudu Brus dostavljen je dopis da su svi svedoci saslušani te da ne postoje više razlozi za pritvor, pa je isti ukinut istog dana“, rekli su zvanično u Osnovnom sudu u Brusu.

Povezane vesti - Bez kajanja

Osumnjičeni frulaš M. C. se po puštanju iz pritvora, koji je proveo u kruševačkom zatvoru, vratio u Brus.
„On je došao kući, gde ga je sačekala supruga, ali se nije dugo zadržao. Ono što je čudno jeste da iz kuće nije izašao na vrata, niti se uopšte javio supruzi, već je izašao kroz prozor svoje sobe. Za sobom je ostavio pismo, ali forma i sadržina tog pisma ne upućuju na oproštajno pismo. On se u tom pismu više bavi nekim drugim ljudima, koje krivi za neke svoje životne situacije“, kaže naš sagovornik i navodi da M. C. nijednom rečju u pismu nije pomenuo eventualno samoubistvo.
Ipak, velika većina građana Brusa veruje da se osumnjičeni, zbog srama koji je doživeo, odlučio na samoubistvo. Tela nema, a porodica napastvovane devojčice, u slučaju da je on i dalje živ, strahuje od njegove moguće osvete zbog prijavljenog slučaja.
„Deo bruske policije je angažovan na fizičkoj zaštiti porodice napastvovane devojčice, drugi deo je u potrazi za frulašem M. C. Za sada policija nema nijedan pouzdan podatak da li je on mrtav ili živ“, kaže naš izvor.
I građani u Brusu su povodom ovog slučaja podeljenih mišljenja. Jedni tvrde da su o M. C. godinama kružile priče da je pedofil, ali da to nikada niko zvanično nije prijavio, dok drugi veruju da je poznatom muzičaru ceo slučaj namešten.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

„On je uvek bio čudan. Nema nijednog prijatelja, svoje društvo, koje bi sada moglo da priča o njemu. Svi u Brusu ga poznaju, ali niko nije bio prisan sa njim, upravo zbog takvih priča. Kada je u medijima objavljena vest o njegovom hapšenju, društvene mreže su bukvalno eksplodirale. Dve žene iz ovog grada su objavile da su kao devojčice sa osumnjičenim imale “neprijatno iskustvo”. Ali niko ga do sada nije prijavio. Ovo je prvi put. On ima ženu, troje dece, dve ćerke i sina. Svi oni su školovani muzičari, sa završenim akademijama i ne žive u Brusu“, kaže naš sagovornik i navodi da je osumnjičenom prvi komšija njegov brat, ali da njih dvojica odavno ne razgovaraju.
„To govori sve o njemu“, kaže sagovornik “Ekspresa”.

Povezane vesti - Malčanskom berberinu produžen pritvor za još 60 dana

Međutim, ima i onih koji veruju da je osumnjičenom ceo slučaj namešten. Jedan od njih je dalji rođak osumnjičenog, koji živi u Krivoj Reci, a koji nije želeo da mu se u medijima objavi ime.
„Otišao je jer nije mogao da podnese poraz i sramotu. On nije uradio to za šta je bio uhapšen, to mu je sve namešteno. Niko ništa ne zna o njegovom nestanku. Policija ga traži i dalje. Ali ja strahujem da je otišao negde da naudi sebi zbog svega što ga je snašlo. Nije mogao da podnese sramotu zbog svega što se desilo i to je verovatno dovelo do tragedije“, kaže rođak osumnjičenog.
On kaže i da je policija ispitivala i njega i celu njegovu porodicu kao i komšije iz Brusa o tome gde bi M. C. mogao da se krije.
„Pitali su me da li se možda sklonio ovde u Krivu Reku, jer ovde ima kuću pored mene. Međutim, ja sam gledao i primetio sam paučinu koja pokazuje da niko dugo vremena nije ulazio u tu kuću. Ja ne znam da li on ima bilo gde drugde da ode kako bi se sklonio osim ovde gde živi“, kaže rođak osumnjičenog frulaša.

„Učim decu i čuvam tradiciju“

U Rasinskom okrugu M. C. je poznat kao osnivač Kulturno-umetničkog društva „Kopaonička frula“, koje postoji od 2013, a osim što je frulaš, on je i slikar, freskopisac, duborezac. Lokalni mediji su redovno pratili sve njegove aktivnosti, otvaranje izložbi, koncerte, učešća na saborima i festivalima izvorne muzike, humanitaran rad... U žiži javnosti osumnjičeni se našao i krajem marta, kada je zajedno sa svojim frulašima, svako veče, izvodio narodne pesme, ali i himnu Kine u znak zahvalnosti ovoj državi zbog njihove podrške Srbiji u borbi protiv korone.

„Decenijama učim decu i borim se da očuvam tradiciju frule, koja je srpski brend“, rekao je na jednoj svečanosti sada osumnjičeni M. C.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve