Hronika
01.02.2023. 09:40
R. E. / DPA

Vozio pijan i bez dozvole

Sud odbio da smanji kaznu krivcu za pogibiju Šabana Šaulića

Šaban Šaulić, ATA Images, 1. 2. 2023.
Izvor: Antonio Ahel/ATAImages

Nemački sud odbacio je reviziju presude koju je zatražio nemački državljanin osuđen zbog toga što je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo pevač Šaban Šaulić.

Jedan portparol vrhovnog pokrajinskog suda u Hamu, u zapadnoj Nemačkoj, izjavio je da su sudije ustanovile da u presudi nije pogrešno primenjeno materijalno pravo, čime je ona postala pravosnažna i osuđeni će morati da provede tri godine iza rešetaka. 

Pokrajinski sud je oktobra prošle godine već ublažio prvostepenu presudu kojom je 37-godišnjak osuđen. Sud mu je izrekao kaznu od tri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva iz nehata, ugrožavanja drumskog saobraćaja, vožnje bez vozačke dozvole sa predumišljajem i telesne povrede sa predumišljajem.

Onovni sud u Giterslou mu je prethodno, u januaru 2022. izrekao tri meseca dužu zatvorsku kaznu. Zbog dužine postupka, odlučio je da je on već odslužio tri meseca. Zatvorske kazne duže od dve godine u Nemačkoj ne mogu da se preinačuju u uslovne. 

Optuženi je u februaru 2019. vozeći pijan i pod uticajem droga na autoputu kod Gitersloa naleteo na automobil koji je bio ispred njega i u kojem se nalazio srpski muzičar.

Optuženi, koji nikada nije imao vozačku dozvolu, je na putu na kojem su bili radovi vozio brzinom od najmanje 156 kilometara na čas.  

Sudski veštak je ocenio da je mogao da vidi automobil ispred sebe i da je imao 12 sekundi da reaguje, tako da je nesreća mogla da se izbegne.

Od žestine udara bez kočenja, trojica putnika u udarenom vozilu su zadobila teške telesne povrede, a 67-godišnji Šaulić je ubrzo preminuo zbog naprsnuća karotidne arterije. Njegov klavijaturista je umro nakon nekoliko dana od traumatske povrede mozga. Treći putnik zbog nesreće ima zdravstvene probleme i nesposoban je za rad.

Pokrajinski sud je prvostepenu kaznu smanjio za tri meseca zato što je optuženi detaljno priznao delo i pokazao kajanje, kao i zato što nije prethodno osuđivan.

Vrhovni pokrajinski sud u Hamu je ocenio da je procena suda bila ispravna, ali nije našao razloge da zatvorsku kaznu dodatno ublaži, piše DPA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Alek Boldvin optužen za ubistvo, ipak
alek boldvin

Pet godina robije?

01.02.2023. 08:19

Alek Boldvin optužen za ubistvo, ipak

Za ubistvo glumice koje se dogodilo na snimanju filma "Rust" 2021, zvanično krivim optužen je glumac Alke Boldvin.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve