Hronika
24.09.2019. 12:29
Tanjug

ŠVERC KOKAINA: Tužilaštvo traži maksimalne kazne za crnogorske pomorce

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tužilaštvo u Filadelfiji tražiće maksimalne kazne zatvora za crnogorske pomorce koji su učestvovali u švercu kokaina. Pozivajući se na tamošnje medije, podgorički Dan piše da, ukoliko optužnica bude podignuta protiv svih crnogorskih pomoraca koji se trenutno nalaze u federalnom pritvoru, ukupna zatvorska kazna mogla bi biti i do 40 godina.

Iako je u ovom momentu podignuta optužnica samo protiv jednog crnogorskog pomorca, američki mediji tvrde da će optužni predlog biti podignut i protiv ostalih članova posade čiji su tragovi pronađeni na zaplenjenim paketima.

Crnogorski pomorac Nenad Ilić (39) prvi je član posade protiv koga je podignuta optužnica zbog sumnje da je povezan sa švercom 20 tona kokaina, vrednog 1,1 milijardu dolara, koji je zaplenjen u Filadelfiji, podseća podgorički dnevnik.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ilić je, navodi se, optužen da je prekršio pomorske zakone o švercu narkotika, za šta je predviđena minimalna kazna od 10 godina zatvora. Ilić, koji je radio kao inženjer kadet na brodu „Gajane“, jedan je od šestorice članova posade koji su uhapšeni u junu, ubrzo nakon zaplene kokaina.

Povezane vesti - ISTORIJSKA ZAPLENA: Nema šverca kokaina bez kapetana broda i mašine

Ostali se nalaze u federalnom pritvoru, ali su vlasti odbile da iznesu informacije o tome da li se i za njih pripremaju optužnice, piše filadelfijski "Inkvajer". Oni se pozivaju na dokument prema kojem su članovi posade broda „Gajane“ Fonofave Tijasaga (28) i Ivan Ðurašević (29) priznali povezanost sa krijumčarenjem kokaina.

Kako su preneli tamošnji mediji, dvojica osumnjičenih ispričali su sudiji da su prihvatili minimum 50.000 evra kako bi na brodu sakrili kokain. To su učinili, kako su tvrdili tokom saslušanja, po uputstvu jednog člana posade, ali njegovo ime nisu otkrili.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Upravo na njihovim iskazima temelji se optužnica, a tužilaštvo će, kako je ranije najavljeno, dostaviti velikoj poroti i materijalne dokaze kojima će potkrepiti navode optužnice. Protiv Boška Markovića (27), Aleksandra Kavaje (25) i Lauli Pulu (32) još nije završena istraga.

Povezane vesti - "Jadran" vodi do bosa podzemlja

Kokain je otkriven pre tri meseca, a bio je smešten u sedam kontejnera sa povrćem i drugom raznom robom namenjenom Evropi, Africi i Aziji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve