Hronika
10.01.2020. 16:00
Tamara Marković Subota

SVI SU ZAŠTIĆENI OSIM ŽRTVE: Trebalo je svi da znaju da je na slobodi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da je "Marijin zakon" usvojen onako kako sam predlagao, danas ne bismo razgovarali o tome da li registar osuđenih pedofila treba da bude javan ili ne. Bio bi javan, i to bi bila ključna tačka prevencije. Tako bi se predupredile tragedije jer kada dođe do situacije kao što se sada desila sa "Malčanskim berberinom", onda je i smrtna kazna džabe - kaže za "Ekspres" Slobodan Jovanović, otac Marije Jovanović, koju je 26. juna 2010. godine u Starim Ledincima silovao i zadavio komšija Mladen Ogulinac.

Marija je tada imala samo osam godina.

Ogulinac, koji je prethodno ponekad kao komšija čuvao Mariju i njenog brata, namamio je devojčicu u svoju kuću. Unutra je njeno telo i pronašao otac Slobodan, posle celodnevne potrage.

Ogulinac je dva meseca kasnije, tačno na dan Marijinog rođendana, nađen mrtav u zatvorskoj ćeliji u Okružnom zatvoru u Beogradu. Umro je od infarkta i nije dočekao suđenje, a kamoli kaznu.

"Malčanski berberin" - Ninoslav Jovanović nije bio u registru osuđenih pedofila jer je delo počinio pre donošenja "Marijinog zakona" 2013. godine. Tajnost registra pedofila je zagarantovana zaštitom privatnosti počinilaca ovih monstruoznih krivičnih dela. Pitanje je samo da li je njihova privatnost važnija od zaštite društva, dece i porodice.

U novom broju Ekspresa analiziramo kako funkcioniše zakonska regulativa u Srbiji i da li je registar dovoljan da spreči ponavljanje monstruoznih zločina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve