Hronika
10.05.2020. 13:38
Tamara Marković Subota

Traži se cinkaroš

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pandemija koronavirusa potpuno je zaustavila obračune između zaraćenih balkanskih narko-kartela, ali pretpostavke da su posledice širenja Covid-19, kao što su zatvaranje granica i obavezni karantini, dovele do zastoja i u švercu kokaina iz Južne Amerike na evropsko tlo pokazale su se kao pogrešne, i to na delu, zaplenom 590 kilograma kokaina u luci u Hamburgu, ni manje ni više nego na državnom brodu Crne Gore. Brod je, doduše, u najmu jedne londonske kompanije, čiji je vlasnik turski biznismen, ali zato kompletnu posadu čine crnogorski pomorci, od kojih je za sada samo jedan doveden u direktnu vezu sa švercom narkotika – Baranin Mladen Radulović (45), koji do sada nije imao policijski dosije.

Iako nije saopšteno koja kriminalna grupa stoji iza šverca kokaina, “Ekspres” ekskluzivno saznaje da srpska policija ima informacije da je narko-turu koja je presečena u Nemačkoj organizovao škaljarski klan, i to lično Baranin Alan Kožar, koji je u poslednja tri meseca preuzeo rukovođenje ovom kotorskom grupom.

Crnogorski brod “Budva”, koliko je za sada poznato, isplovio je iz brazilske luke Santos, odakle je natovaren rasutim šećerom krenuo ka luci Kazablanka. U Maroku je šećer iskrcan, a brod je na dalju plovidbu ka Nemačkoj krenuo 19. aprila. U luku Hamburg stigao je 2. maja oko 22 sata, kada je usledila akcija nemačke policije koja je na brodu pronašla pola tone kokaina, sakrivenog u teretnom prostoru. Vrednost zaplenjenog kokaina procenjuje se na 20 do 50 miliona evra.

O akciji se prva oglasila crnogorska Uprava policije koja je, kako tvrde, imala prvu informaciju o kokainu na brodu “Budva” kao “rezultat kontinuiranog rada službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u borbi protiv krijumčarenja droge na međunarodnom nivou".

Informaciju je crnogorska policija, kako tvrdi, prosledila partnerskim službama.

"Crnogorska policija ovu akciju sprovela je sa kolegama iz američke agencije DEA, Velike Britanije, Portugalije, Španije, Nemačke i Holandije i njom je presečena još jedna međunarodna ruta krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi”, saopštila je crnogorska policija.

Kako se navodi u saopštenju, „fokus crnogorske policije je posebno usmeren na državljane Crne Gore, koji, najčešće kao mornari angažovani na inostranim brodovima, vrše kriminalnu aktivnost krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu, zarad sticanja velike finansijske dobiti, te time narušavaju ugled crnogorskih pomoraca, koji na savestan i profesionalan način obavljaju svoj posao i koji su decenijama bili prepoznati u svetu kao visokoobrazovan i rukovodeći kadar na brodovima u mnogim pomorskim kompanijama širom sveta". Crnogorska policija navela je i da je realizaciji policijske akcije prethodila opsežna međunarodna istraga, kroz razmenu informacija i opservaciju broda u Portugaliji, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

Brod "Budva" inače plovi pod crnogorskom zastavom i na njemu je u momentu zaplene kokaina bila celokupna crnogorska posada. Brod je u Hamburgu trebalo da ukrca teret žitarica i krene ka zapadnoj Africi.

Na brodu su u trenutku upada policije bila 23 člana posade, od kojih je uhapšen samo Radulović, koji je priznao da je odgovoran za utovar kokaina. Radulović je smešten u nemački pritvor, dok je brod sa ostalim članovima posade dva dana kasnije pušten da nastavi plovidbu ka Nigeriji.

Crnogorska policija navela je i da zbog dalje istrage i aktivnosti koje se sprovode u Nemačkoj nisu u mogućnosti da saopšte javnosti više detalja u vezi sa konkretnim predmetom, tako da je ostalo nejasno kako je za pola tone kokaina na brodu koji je bio pod policijskim nadzorom dva meseca odgovoran samo jedan član posade.

Nije pojašnjeno ni da li su tokom praćenja skupocenog tovara otkrili kompletan krijumčarski lanac, odnosno koji kriminalni klan stoji iza šverca i ko je u Hamburgu trebalo da preuzme kokain.

"Škaljarska grupa je pre dva meseca dogovorila da kokain bude istovaren u Hamburgu, jer je u ovoj luci planiran utovar žitarica, ali je preuzimanje kokaina sprečila nemačka policija koja je upala na brod i pronašla narkotike u plastičnim gajbama za voće. Kokain je, prema planu ’škaljara’, odnosno Kožara, koji je i organizovao narko-turu, trebalo da iz Hamburga bude rasturen dalje na evropsko ulično tržište”, kaže za “Ekspres” izvor iz MUP Srbije.

On navodi i da je Kožar, koji je u srpskim i crnogorskim bezbednosnim službama zaveden kao vođa jedne barske kriminalne ekipe, preuzeo operativno rukovođenje škaljarskim klanom nakon što je Igor Dedović u januaru ubijen u Atini.

„Vođa škaljarskog klana Jovan - Jovica Vukotić u zatvoru je od septembra 2018. godine, najpre u Srbiji, a zatim u crnogorskom Spužu. Za sve to vreme poslove klana obavljali su njegov brat Igor Vukotić i glavni saradnik Igor Dedović, koji se od poternice poslednje dve godine krio u grčkoj prestonici. Tu je 19. januara i ubijen, zajedno sa saradnikom Stevanom Stamatovićem, i to u restoranu naočigled supruga i dece. Nakon što je Dedović eliminisan, doneta je odluka da njegovu ulogu u organizaciji narko-poslova preuzme Kožar, a tovar koji je sada zaplenjen u Hamburgu je prvi posao koji je on organizovao u ime škaljarskog klana“, kaže sagovornik “Ekspresa”.

Kožareva prva akcija, kao glavnog operativca škaljarskog klana, akcijom policije pala je u vodu.

„U crnogorskom podzemlju je sada glavno pitanje ko je prodao Kožarevu akciju, i sve opcije su u igri, od toga da je akciju prodao neko od ’škaljaraca’ do mogućnosti da su za šverc turu saznali njihovi suparnici iz kavačkog klana i o tome obavestili crnogorsku policiju, koja je dalje nastavila istragu“, kaže naš izvor.

Alan Kožar inače je poznat kao blizak saradnik Luke Bojovića.

Kožar je bio deo barske ekipe kojom je rukovodio Luka Đurović, najbliži Bojovićev saradnik u Crnoj Gori. Nakon Đurovićeve misteriozne pogibije 2013, vođstvo nad klanom, i to odmah po izlasku iz zatvora, preuzeo je Kožar, kao njegov najbolji prijatelj. U zatvoru je Kožar proveo šest godina i deset meseci kazne na koju je bio osuđen zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela „Splendid” u Bečićima, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela. Za ova dela bio je uhapšen sa grupom koju su predvodili Saša Boreta i Ljubo Bigović, osuđeni zbog likvidacije Slavoljuba Šćekića, visokog policijskog funkcionera.

Na slobodi, kao novi vođa barskog klana Kožar je nastavio saradnju sa Bojovićem, a zatim se 2014, nakon cepanja kotorskog klana, priklonio škaljarskoj ekipi. U to vreme vodio je i rat sa suparničkom ekipom iz Bara, koju je predvodio Armin Muša Osmanagić. Osmanagić je ubijen u septembru 2014. hicem iz snajpera, a policija je verovala da je upravo Kožar izvršilac zločina. Iako mu taj zločin nikada nije dokazan, u Kožarev dosije tada je dodata još jedna stavka njegovog kriminalnog delovanja – profesionalni ubica.
Ovaj opis potvrđen je četiri godine kasnije ubistvom Slobodana Šaranovića, zakletog Bojovićevog neprijatelja, u martu 2017. u Budvi. Godinu i po dana kasnije, upravo je Kožar osumnjičen kao organizator zločina, i za njim je tada raspisana Interpolova poternica. Kako se veruje, Kožar se od tada krije u Španiji upravo pod zaštitom Bojovićevih saradnika, i odatle rukovodi i barskom, a sada i poslovima škaljarske ekipe.

Brat u politici

Uhapšeni pomorac na brodu “Budva” Mladen Radulović do sada nije bio poznat široj javnosti. Najvažnija informacija o njemu je, kako su objavili crnogorski mediji, da je brat Dragana Radulovića, savetnika direktora u preduzeću “Aerodromi”, visokog funkcionera Socijaldemokrata, jedne od vladajućih partija u Crnoj Gori, partijski aktivista i čovek od posebnog poverenja potpredsednika stranke Miće Orlandića.

Zapošljavanje Dragana Radulovića u kompaniji “Aerodromi” pre tri godine kritikovali su pripadnici opozicione Socijalističke narodne partije, optužujući Socijaldemokrate za partijski nepotizam.

"Dragan Radulović istovremeno obavlja funkciju načelnika Komunalne policije Bar i prima dve plate. To mu je specijalna nagrada za vredan partijski rad, jer je kao načelnik Komunalne policije primao, pored načelničke plate, i platu inspektora za
vanredne situacije, odakle je došao u Komunalnu policiju", poručili su iz SNP-a u oktobru 2017.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve