Hronika
02.04.2018. 14:31
Tanjug

TRI I PO GODINE ZATVORA ZA LAŽNOG TADIĆEVOG SAVETNIKA: Osuđen Todor Puletić, prevarant koji se predstavljao kao prijatelj političara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio lažnog savetnika Borisa Tadića i kuma Vojislava Koštunice, optuženog Todora Puletića.

Puletić je osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od milion dinara, jer je organizovao grupu koja je varala građane i na taj način pribavljala imovinsku korist.

Ovom odlukom zatvorska kazna od četiri i po godine zbog prevare, koju mu je prošlog aprila izrekao Specijalni sud, umanjena mu je za godinu dana.

Takođe, njegovom bratu Nebojši Puletiću umanjena je kazna kućnog zatvora za tri meseca pa je pravosnažno osuđen na devet meseci kućnog zatvora, kao i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Ljiljana Milenković i Miodrag Milić, koji su presudom Specijalnog suda bili osuđeni na po sedam meseci kućnog zatvora i novčane kazne od 15.000 i 10.000 dinara, pravosnažno su oslobođeni odlukom Apelacionog suda.

Apelacioni sud je u odnosu na njih preinačio prvostepenu presudu i oslobodio ih od optužbi jer nama dokaza da su izvršili krivična dela prevare.

Zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja Apelacioni sud je u odnosu na svo četvoro pravosnažno odbio optužbu za krivično delo zločinačko udruživanje.

Puletić je osuđen jer je, kako se navodi u presudi, od januara 2004. godine do 13. novembra 2009. godine u Beogradu organizovao kriminalnu grupu koja je u više navrata prevarom stekla finansijsku korist u iznosima od 3.271.000 evra, 244.260 evra, 10.000 evra, 338.076 evra i 7.172.017 dinara.

On se lažno predstavljao kao državni funkcioner i osoba od poverenja i u bliskom prijateljskom odnosu sa licima iz vrha političke vlasti - kao kum tadašnjeg premijera Vlade Srbije Vojislava Koštunice, kao savetnik i šef kabineta predsednika Republike Borisa Tadića, kao zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova kod ministra Vuka Jeremića, kao i da je član Demokratske stranke u Beogradu.

Na taj način je dovodio u zabludu oštećena lica i tako pribavljao finansijsku korist u vidu novčanih nadoknada.

Prevare su, kako se navodi, izvršene na teritoriji Srbije, Belgije i Češke, a pribavljena je protivpravna imovinska korist od 3.863.336,20 evra i 7.172.017,36 dinara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve