Hronika
04.09.2020. 13:09
Tamara Marković Subota

Ubica pobegao sa lisicama na rukama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Branimir Čaleta (36), koji je optužen za ubistvo svoje trudne devojke, pobegao je hrvatskim policajcima nakon suđenja u Županijskom sudu u Splitu, i to sa lisicama na rukama! U potrazi za njim angažovano je stotinak policajaca, kao i službeni psi. U Splitu se od bekstva češlja kvart po kvart, a policija kontroliše i sve izlaze iz grada.

Čaleta, koji je rodom iz Vinovca kod Marine, hrvatskim policajcima pobegao je u sredu nakon završenog ročišta, na koje je doveden kao optužen za ubistvo svoje devojke Ukrajinke Gane Kitajeve, koja je u momentu zločina bila u osmom mesecu trudnoće.
Hrvatsko ministarstvo pravde saopštilo je da su pravosudni policajci nakon bekstva Čalete, za njim, u skladu sa propisima, ispalili dva metka upozorenja, ali da nisu pucali u begunca budući da po zakonu državni službenik iz obezbeđenja ne koristi vatreno oružje ukoliko bi time ugrozio život druge osobe.

Za sada nije poznato kako je Čaleta uspeo da umakne pravosudnim policajcima, koji su ga iz zatvora sproveli u sudnicu, kao ni da li je eventualno imao pomagača.

Povezane vesti - "Panteri", "Anđeli" i dijamanti

Odmah po bekstvu, za njim je raspisana poternica, a policajci su pod kontrolu stavili i ulice koje vode ka okolnim gradovima.
Kako ne bi pobegao van granica Hrvatske, o Čaleti je odmah prosleđeno upozorenje svim graničnim prelazima, kao i zemljama u okruženju.

Prema rečima svedoka, pravosudni policajci su dva hica u vazduh ispalili u blizini Županijskog suda u Splitu. Za to vreme, Čaleta je već bežao preko parkirališta suda, i to nakon što se oteo policajcima u momentu dok su ga vodili prema službenom vozilu, kojim je trebalo da bude vraćen u splitski zatvor na Bilicama.

"Danas oko 12 sati na području Splita u Gundulićevoj ulici muškarac koji se nalazio pod nadzorom pravosudnih policajaca je pobegao. Policija preduzima mere traganja za osobom. Muškarac je odeven u majicu kratkih rukava na plavo-bele pruge, džins pantalone i patike. Visok je oko 180 centimetara i slabije je građe. Molimo građane ukoliko uoče navedenog muškarca da o tome odmah obaveste policiju", saopštio je hrvatski MUP posle bekstva, objavljujući i Čaletinu fotografiju, kako bi ga građani prepoznali.

Upravo po dojavama građana, policija je za Čaletom tragala na Turskoj kuli, maloj park šumi u kvartu Skalice, a zatim i u susednoj oblasti Spinut, gde su navodno našli i odbačene lisice, ali Čaleta još nije uhapšen.

Begunac se tereti da je u septembru 2013. godine u jednom hostelu u Ukrajini, u naletu ljubomore svoju trudnu devojku izudarao tupim predmetom, smrskavši joj lobanju i lice. Sa njom je preminulo i nerođeno dete.

Povezane vesti - Pola miliona evra za neznanu metu

Čaleta je posle ubistva bacio svoju odeću i mobilni telefon žrtve, a zatim preko Slovačke pobegao u Hrvatsku, gde je sve do prošle godine bio slobodan budući da Hrvatska ne izručuje svoje državljane zemljama koje nisu članice EU. Uhapšen je tek nakon što je iz Ukrajine stigla zamolnica za ustupanje kaznenog progona, odnosno za ustupanje sudskog postupka hrvatskom pravosuđu.

Splitsko tužilaštvo je nakon sprovedene istrage protiv Čalete podiglo optužnicu kojom se tereti da je 15. septembra 2013. između 14.15 i 20 sati u sobi hostela u Ukrajini ubio 36-godišnju državljanku Ukrajine s kojom je bio u ljubavnoj vezi i za koju je znao da je u drugom stanju. Tužilaštvo je po podizanju optužnice predložilo i da se Čaleti, koji pored hrvatskog ima i slovačko državljanstvo, produži pritvor zbog opasnosti od bekstva i posebno teških okolnosti počinjenja krivičnog dela.

I ubica taksiste u Makarskoj bežao u Srbiju
U martu ove godine jedan od trojice osumnjičenih za ubistvo vlasnika firme za taksi prevoz “Kika” u Makarskoj, Joze Čorića (66), pokušao je posle zločina da pobegne u Srbiju, ali su mu lisice na ruke stavljene na graničnom prelazu. Čorić je preminuo u vozilu Hitne pomoći nakon što je brutalno pretučen i opljačkan. Pljačkaši su od njega oteli više od 200.000 hrvatskih kuna i oko 10.000 evra koje je imao kod sebe.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve