Hronika
30.08.2019. 15:29
Tanjug

UBISTVO ĐINĐIĆA: Kalinić u Strazburu traži utvrđivanje povrede prava

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Odbrana Sretka Kalinića podnela je Evropskom sudu za ljudska prava predstavku kojom traži da se utvrde povrede njegovih prava tokom postupka za ubistvo premijera Zorana Ðinđića, u kojem je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora.

U izjavi za Tanjug, Kalinićev branilac Slavko Petrić precizirao je da je predstavkom tražio utvrđivanje povrede prava na pravično suđenje i povrede prava na odbranu, a to bi, kako je istakao, ako bi bilo usvojeno, u Srbiji bio osnov za podnošenje vanrednog pravnog leka - zahteva za zaštitu zakonitosti.

"Mi ne tražimo da on bude oslobođen, kako to pojedini mediji pogrešno prenose, već utvrđivanje povrede prava koja su zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", naglasio je advokat.

On je ukazao da je pomenuta predstavka podneta pre četiri godine, a da je u međuvremenu obavešten da je slučaj preuzelo Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava, koje u prvom stepenu raspravlja samo o veoma važnim pitanjima i tumačenjima Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Kalinićeva odbrana u predstavci tvrdi da mu je u postupku za ubistvo premijera Ðinđića povređeno pravo na pravično suđenje kao i pravo na odbranu.

Povezane vesti - ZAŠTO JE UBICA POŠTEDEO ADVOKATOVOG SINA

"Nije tačno kako su to neki mediji objavili, da je predstavka podneta jer je Kalinić izjavio da nema veze sa atentatom, jer to nije dozvoljeno, već zato što smo dokazali da on kritičnog dana nije bio ispred zgrade Vlade Srbije (gde je premijer ubijen), već na drugom mestu. To je, pored ostalog, potvrdio tokom suđenja vozač tramvaja na liniji broj 9, koji čak tog dana nije vozio svoju liniju, nego po zameni", naglasio je Kalinićev branilac.

Kalinić nikada nije rekao ko je pucao u premijera, jer nije bio prisutan, istakao je Petrić.

Pored ostalog, pravo na odbranu Kaliniću je povređeno, kako smatra njegov advokat, jer odbrani nije bilo dozvoljeno da u ponovljenom postupku - nakon Kalinićevog izručenja iz Zagreba, upoređuje iskaze svedoka saradnika iz prvog postupka, kada je Kaliniću suđeno u odsustvu - sa iskazima iz ponovljenog postupka kada je Kalinić bio prisustan prilikom pripreme za završnu reč.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve