Hronika
27.11.2021. 07:05
Ekipa Hronike

Čekaju se rezultati

Ubistvo Đokića: Još mnogo veštačenja pre podizanja optužnice

Zapaljen automobil
Izvor: Shutterstock

Zločin nad tročlanom porodicom Đokić iz Aleksinca je gotovo u potpunosti rekonstruisan, ali se čekaju rezultati još brojnih veštačenja, kako bi se na ceo slučaj stavila tačka koja bi dovela do podizanja optužnice.

U pritvoru je glavnoosumnjičeni Goran Džonić, penzionisani vatrogasac, ali i dvojica njegovih sinova, kao i njegove komšije – braća Milošević, i to uprkos alibijima koje sva četvorica imaju za kobnu noć 27. septembra.

Pritvor je poslednji put svim osumnjičenima produžen u petak 19. novembra, ali se očekuje da sinovi uhapšenog Džonića, kao i njegove komšije, braća Milošević, na slobodu izađu kada u tužilaštvo stignu rezultati svih naloženih veštačenja, među kojima su veštačenja mobilnih telefona, baznih stanica, video-nadzora.

Za sada, policija je u istrazi složila kockice zločina.

Inspektori su tokom uviđaja u zapaljenom "pasatu“ koji je u vlasništvu Gorana Đokića našli jednu čauru, a na mestu gde je ubijena tročlana porodica još četiri. Balističkim veštačenjem čaura utvrđeno je da su svi ubijeni iz istog pištolja koji je imao improvizovani prigušivač. Prvo je ubijen Goran jednim metkom u glavu. Zatim njegova supruga Gordana i na kraju njihova ćerka Lidija, koja je pokušala da pobegne ubici, ali joj je on pucao u potiljak, a zatim i u grudi.
Veruje se da je motiv ubistva koristoljublje.

Policiji je od prvog dana bilo jasno da Goran Đokić, inače vlasnik menjačnice, zbog svoje obazrivosti ne bi vozilom stao nikome u koga nema poverenja.
To je znao i osumnjičeni Džonić, koji je kobnog dana pratio svaki korak tročlane porodice. Od Goranove majke saznao je da on dolazi kod nje u selo Moravac i da će tek kasno uveče krenuti put Aleksinca. Kada su krenuli ka Aleksincu, Džonić ih je sa kanticom benzina u rukama sačekao na raskrsnici sa putem Žitkovac–Tešica. Zamolio ih je za pomoć uz objašnjenje da mu je skuter ostao bez benzina na mestu zvanom Dudine bare kraj Južne Morave.

S obzirom na to da im je rođak i da su sa njim bili veoma bliski, Goran Đokić je zaustavio automobil, u kome je bio sa suprugom Gordanom i ćerkom Lidijom. Džonić je seo u njihovo vozilo i, kako se pretpostavlja, po dolasku u Dudine bare odmah potegao oružje. Najpre je pucao u Gorana koji mu je najveća pretnja zato što je znao da nakon pokušaja pljačke menjačnice i napada na njega ima oružje kod sebe, revolver sa burencetom u koji staje pet metaka.
Zatim je pucao u Goranovu suprugu, pa na kraju i u ćerku Lidiju.

Dokazi, istraga, forenzika, ubistvo
Izvor: Shutterstock

Tela ubijenih rođaka osumnjičeni Džonić zatim je odvukao do platoa, gde ih je polio benzinom i zapalio. Izgorela tela bacio je u rupu, pokrio granjem, džakovima i daskama. Zatim je uzeo "pasat“ u kojem su ostali mobilni telefoni Gorana i Lidije i krenuo ka Tešici, gde je istog dana odvezao skuter na staru separaciju šljunka kraj Južne Morave. Na putu ka Tešici kasnije su pronađeni kanisteri sa vodom iz "pasata“ koje je osumnjičeni izbacio znajući da mogu da, nakon što automobil bude zapaljen, ugase požar i spreče da izgori u potpunosti.

Kako policija pretpostavlja, Džonić zatim odlazi na zabito mesto stare separacije kod Tešice koje je dva kilometra udaljeno od puta i tri kilometra od prvih kuća. Tu uzima novac iz Đokićevog automobila, iz svojevrsnog bunkera u kojem ga je čuvao u vozilu, nakon toga poliva "pasat“ benzinom, skida garderobu i pali je zajedno sa vozilom.

Šest dana nakon zločina, policija je našla Goranov zapaljeni "pasat” na staroj separaciji šljunka u Tešici. Istog dana u Dudinim barama pronađena su zapaljena tela Đokića. Policija je uočila ruku koja je virila iz rupe, nakon čega su nađena sva tri tela. Lidijino telo izgorelo je do neprepoznatljivosti, tako da je identifikovano DNK analizom, Gordana je prepoznata po narukvici, a Goran po otisku prsta.

Dvadeset dana nakon zločina policija hapsi Gorana Džonića i sumnjiči za teško ubistvo. On je otkriven nakon što je jedan majstor iz Moravca policiji prijavio da mu je tražio pre oko mesec, mesec i po dana da mu napravi metalnu cev za koju je rekao da je deo za poljoprivrednu mašinu, a za koju se ispostavilo da je prigušivač pištolja. Majstor je rekao da je ta osoba koja mu je naručila taj "deo“ Goran Džonić. Nakon što su uporedili dimenzije koje je Džonić dao majstoru, policija je utvrdila da se poklapaju sa kalibrom pištolja za koji se u tom trenutku sumnjalo da su ubijeni Đokići. Klupko zločina počinje da se odmotava... U voćnjaku Džonićevog sina Stefana policija je pronašla deo para koje su otete Đokiću, a manji deo u usisivaču u sinovljevoj kući – oko 43.000 evra. Na snimcima do kojih je policija došla viđen je i žuti motor koji je kobnog dana vozio Džonić.

Po hapšenju, osumnjičeni Džonić prstom je upro u svoje komšije, braću Aleksandra i Kostadina Miloševića, ali i svoje sinove Milana i Stefana.
Branilac braće Milošević advokat Mladen Magdelinić posle poslednjeg produžetka pritvora njegovim klijentima izjavio je da razlog za pritvor ne postoji i da nije ni postojao od početka.

"Kad se pokrene postupak, teško sistem tužilaštva i sud koji prati istragu odustaje od gonjenja počinilaca. Sad je teško od toga odustati“, kaže advokat Magdelinić.

Navodno, pritvor braći Milošević je produžen zbog uznemirenja javnosti i uticaja na svedoke, na šta Magdelinić kaže da su svi svedoci saslušani, ali da s obzirom na to da je zločin težak, njegovi klijenti ipak ostaju iza brave.

"Meni je sad utisak da je javnost uznemirena jer su braća Milošević ostala u pritvoru. Opšte je raspoloženje da oni ne treba da budu u pritvoru. Jedini dokaz koji ih tereti je iskaz okrivljenog Gorana Džonića koji ih tereti na kontradiktorni način“, dodao je branilac.

Advokat je podsetio da je Džonić dao iskaz da su braća Milošević neposredni izvršioci zločina, a da je posle toga menjao iskaze i davao kontradiktorne informacije. Nije prepoznao jednog od braće i to onog sa kojim je navodno dogovarao zločin, a prepoznao je drugog sa kojim nije komunicirao.
Magdelinić je naglasio da njegovi klijenti imaju alibi u nedelju na ponedeljak 26. na 27. septembar te da je jedan od braće bio u kući, za šta postoji video-nadzor, a drugi je nekoliko puta ulazio i izlazio sa auto-puta u vreme za koje je Džonić rekao da su bili zajedno, a kasnije je viđen i sa devojkom.

"Moramo da budemo svesni, kao i moji klijenti, svi ovi dokazi nisu u tužilačkom predmetu, veštačenje telefona, snimci gde je ko bio, bazne stanice, snimci s nadzornih kamera, sve to treba da uđe u tužilački spis, kada treba da odluče da li ima elemenata gonjenja i protiv koga će podići optužnicu“, objasnio je advokat braće Milošević.

U istrazi je do sada saslušano 16 svedoka.

"Postupcima veštačenja će se videti da Džonić nije govorio istinu i da moji branjenici nisu bili u vreme i na mestu kako Goran Džonić opisuje. Oni su ljudi poznati u selu, nemaju kriminalni dosije, nisu osuđivani, ali se čini da je Džonić tražio nekog za koga on misli da ih može naterati da nešto učine. Niti se poznaju, ni njegovu decu ne zna, iz situiranih porodica su, nisu imali nijedan razlog da učestvuju u kriminalu, a kamoli u ovako teškom zločinu. Novac koji je nađen, 50.000 evra, zarađuju za mesec dana“, rekao je advokat.

On je naveo i da osumnjičeni Džonić ima neverovatne promene u ponašanju u zavisnosti od toga kakvo mu se pitanje postavi i kako on misli da mu je situacija, od besa, ljutnje, plakanja, do smeha.

Najvažniji dokaz koji policija ima je Džonićev pištolj, koji je još na veštačenju, a iz kog je, kako se veruje, pucao u Đokiće. Džonić je posle hapšenja odao policiji da je pištolj sakrio u dimnjaku jednog od domaćinstva koje poseduje, ali ga je obrisao tako da na njemu navodno nema DNK tragova. Advokati u slučaju kažu da nisu videli veštačenje pištolja koji je Džonić nelegalno kupio, ali su osumnjičenom na saslušanju postavljali pitanje oko oružja.

On je, međutim "vrdao“ s odgovorom. Na drugom saslušanju, na direktno pitanje da li je pucao iz svog pištolja, rekao je prvo da jeste, pa nije, pa je onda rekao u jednom trenutku da je ispaljivao čaure, čak i da je nekada ispaljivao ćorke iz tog pištolja.

 

MAJKA BRAĆE JOJKE: DŽONIĆ JE NAPRAVIO TRI ZLOČINA

Majka uhapšene braće Milošević Milijana Đorđević izjavila je za medije da njeni sinovi potiču iz dobre porodice, kao i da im je jedna od baka bila porotnik u sudu.
"Rasli su uz ljubav koju smo im pružali i takvi su i sami postali. Moji sinovi su vaspitani da pomažu ljudima, što mogu da potvrde meštani sela Moravac. Velika bruka je pala na našu porodicu. Ni krivi ni dužni našli su se tamo. Samo zbog izjave jednog zlotvora kojem ništa sveto nije. Ako je mogao da ubije svog brata, snajku i brataničinu, zašto nije mogao da okrivi moje sinove i pokuša da svali krivicu na njih? Tom čoveku ništa nije sveto. Napravio je tri zločina, prvi prema porodici Đokić, drugi prema mojoj porodici i treći prema svojoj porodici. Ko može tom monstrumu da veruje?“, izjavila je majka Aleksandra i Kostadina Miloševića, koji su u selu poznati kao braća Jojke.

 

SUPRUGA BRANILA OSUMNJIČENOG

U istrazi je saslušana i supruga osumnjičenog Gorana Džonića Suzana Džonić koja je u iskazu navela da on nije imao nikakvu potrebu da počini takav zločin jer praktično nemaju finansijskih problema. Rekla je da i on i ona imaju penziju i da deca imaju svoje plate, da Džonić majstoriše i od toga zarađuje, da nisu imali nikakvih finansijskih problema. To međutim otvara mnogo pitanja, a na prvom mestu zašto je prethodno od jednog rođaka pozajmio 8000 evra ako nije imao finansijskih problema.
Inače, kako je utvrđeno, Suzana Džonić je tri puta posetila supruga u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, pre nego što je saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Zbog toga su pre njenog saslušanja advokati Mladen i Andrija Magdelinić podneli prigovor na zapisnik o saslušanju.
"Mi smo je pitali da li je bila u poseti kod svog supruga. Bila je u poseti tri puta i onda je bilo bespredmetno postavljati bilo kakva pitanja. Smatramo da nije smelo da se dozvoli da pre njenog ispitivanja ona bude u poseti. Ne mogu da tvrdim, ali je očekivano bilo da pričaju o ovom predmetu“, rekao je advokat Mladen Magdelinić i naveo da se ova situacija može smatrati propustom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ubistvo porodice Đokić: Da li je Džonić imao saučesnike?
Ubica, mrak, noć

Istraga

29.10.2021. 08:05

Ubistvo porodice Đokić: Da li je Džonić imao saučesnike?

Dvadeset dana posle stravičnog zločina u Moravcu, kada je ubijena tročlana porodica Đokić iz Aleksinca, a njihova tela zatim bačena u rupu i zapaljena, policija je uhapsila njihovog daljeg rođaka, Gorana Džonića, penzionisanog vatrogasca iz Moravca, ali je i dalje nejasno ko su osumnjičenom Džoniću bili saučesnici u zločinu koji je potresao javnost Srbije.
Close
Vremenska prognoza
mist
-9°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve