Hronika
27.03.2024. 11:07
R.E.

Organizovani kriminal

Prodavali drogu i oružje u Danskoj, pa gradili nekretnine po Srbiji (FOTO)

1
Izvor: Shutterstock

Pripadnici policije su, u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal, na teritoriji Grada Beograda i opštine Aleksinac uhapsili tri osobe zbog sumnje da su krijumčarili drogu i oružje, čime su sebi pribavili oko 2,6 miliona evra.

Oni se sumnjiče za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se navodi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsili su organizatora - P. D. (44), kao i pripadnike organizovane kriminalne grupe - J. P. (48) i A. S. (40).

Krivična prijava podneta je i protiv dva organizatora te grupe - jednog 40-godišnjeg i jednog 49-godišnjeg muškarca, koji se nalaze u pritvoru u Danskoj, kao i protiv jedne 51-godišnje žene, pripadnice grupe koja je u inostranstvu.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa, od 2019. do marta 2021. godine na teritoriji Kraljevine Danske organizovala nabavku, transport i prodaju oko 770 kilograma psihoaktivnih supstanci – droge, pretežno kokaina, kao i nabavku, držanje, predaju i prodaju veće količine vatrenog oružja različite vrste i kalibra, municiju, i na taj način stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.667.000 evra.

Ovako stečenim novcem, lažnim prikazivanjem činjenica o njegovom poreklu, osumnjičeni su kupovali i gradili nekretnine u Srbiji, kao i finansirali luksuzan način života.

Kako se sumnja, prema unapred donetom planu organizatora grupe, osumnjičeni su prenosili gotov novac iz Danske, vršili konverziju i prenos imovine, lažnim prikazivanjem činjenica o poreklu novca kupovali nekretnine, ulagali u izgradnju nekretnina u Srbiji, zaključivali pravne poslove kupoprodaje nepokretnosti i raspolagali novostečenom imovinom u ukupnom iznosu od oko 2.217.000 evra sa znanjem da ta imovina potiče od kriminalne delatnosti.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni pronađena je i oduzeta veća količina nakita, luksuznih ručnih satova, umetničkih slika, antikviteta, novac različitih valuta, koji je bio zakopan u zemlji, zlatne poluge, oružje, poslovna dokumentacija i drugi luksuzni predmeti.

Predistražni postupak vođen je u koordinaciji sa nadležnim organima Kraljevine Danske. Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, sprovedeni u nadležno tužilaštvo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve