Hronika
16.08.2019. 17:50
R.E./Jugmedia

UMRLA DVOGODIŠNJA DEVOJČICA: Iz Hitne pomoći rekli da ne mogu da izađu na teren

hitna-pomoc.jpg

Dvogodišnja devojčica preminula je jutros u Zdravstvenom centru u Surdulici nakon što joj je sinoć pozlilo na Vlasinskom jezeru.

Devojčicu su roditelji morali sami da je transportuju do najbliže zdravstvene ustanove jer su lekari hitne pomoći odbili da dođu na lice mesta.

U ZC Surdulica je rečeno da je i pored napora lekara, devojčica izgubila borbu za život, a uzrok smrti će utvrditi obdukcija, objavila je Jugmedia.

Nakon što je devojčici pozlilo, roditelji su pozvali Hitnu pomoć u Crnoj Travi, gde im je rečeno da ne mogu da izađu na teren, dok im je u Surdulici u ovoj službi preporučeno da sami transportuju devojčicu do najbliže ambulante jer "trenutno nemaju vozilo koje bi mogli da pošalju."

U Zdravstvenom centru u Surdulici je kratko potvrđeno da je dvogodišnja devojčica preminula uz obećanje da će nas direktor ove zdravstvenen ustanove pozvati, dok direktorka Doma zdravlja u Vlasotincu doktorka Milena Stanković Mitrović kaže da lekar Hitne pomoći iz Crne Trave nije mogao da izađe na teren jer je morao da poštuje zvaničnu proceduru.

Povezane vesti - Medicinski tehničar namerno izazvao srčanu krizu kod 90 pacijenata

"Tačno je da Služba hitne pomoći nema sanitetsko vozilo u koje mogu da stave kiseonik, ali imaju vozilo sa nosilom kojim mogu da transportuju pacijenta. Međutim, doktor, koji je noćas bio u smeni, radio je sam. On kao jedini lekar ne sme da napusti Dom zdravlja. Postoje tu zakonske normative koje zaista moraju da se ispoštuju. Jeste da je Crna Trava teritorijalno blizu Vlasinskom jezeru i naravno da kada je ovako nešto u pitanju, tu nema govora, mora da se reaguje. Lekar je najverovatnije savetovao da se dete doveze do prve ambulante. Moguće da je lekar, inače, moram da kažem, sa dugogodišnjim iskustvom i jako privržen svom poslu, pomenuo da nemaju kiseonik, ali nije u tome problem. On je samo poštovao proceduru", navodi Stanković Mitrovićeva.

Ona dodaje da Crna Trava zapravo nema Službu hitne pomoći, ali da lekari, koji su inače "u manjku" uvek reaguju kada su ovakvi slučajevi u pitanju.

"Problem je u tome što Vlasinsko jezero teritorijalno pripada Surdulici, pa tako i zdravstvene usluge, ali je geografski bliže Crnoj Travi, Vlasotincu, pa i Leskovcu. U takvim kritičnim momentima ljudi se odlučuju da se zapute pre u Leskovac nego u Surdulicu. Da ne pričam o tome što sama Crna Trava ima problem sa brojem lekara i što tamošnje stanovništvo opslužuje 0,8 lekara po glavi stanovnika", ističe ona.

Na samom Vlasinskom jezeru, koje je jedan od najvećih turističkih centara na jugu Srbije, postoji samo jedna ambulanta, ali ne postoji zdravstvena služba sa 24-časovnim radnim vremenom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
22.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve