Hronika
31.07.2020. 15:14
Priredio Vojislav Tufegdžić

Vatrogasci na teškim drogama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Početkom nedelje Hrvatsku je potresao skandal povodom tvrdnji da je u malom pograničnom mestu Vrgorac ustanovljeno da je nekolicina tamošnjih vatrogasaca zavisna od narkotika. Skandal o kojem detaljno izveštava „Slobodna Dalmacija“ zapravo je samo potvrda glasina koje odavno kruže među stanovnicima ovog gradića, koju je sredinom ovog meseca na svojoj Fejsbuk stranici obnarodovao i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić iz stranke Nezavisna lista mladih.

Tako je javno potvrđeno da su narkotici uzeli maha među pojedinim lokalnim vatrogascima, pa je objavljeno i da je nekolicina njih već krajem prošle godine bila pozitivna na testu za narkotike. Na novi obavezni test, koji je bio zakazan za pretposlednji petak u julu, deo zaposlenih u ovoj službi nije se odazvao, što je izazvalo opravdanu sumnju da se od decembra 2019. zapravo ništa nije promenilo. S obzirom na visok nivo odgovornosti koji vatrogasci imaju obavljajući zahtevan i odgovoran poziv, postalo je jasno da se radi o problemu koji je odavno morao da bude rešen.

Beg od kontrole

Nakon stalnih primedbi građana i pojedinih preduzetnik iz svog grada, gradonačelnik Pranić je odlučio da učini konkretne poteze. Prvi razlog je bio da zaštiti sigurnost gradića kojim rukovodi, a drugi finansijski - da opravda sredstava koje Vrgorac dobija od države. U međuvremenu je, prema saznanjima medija, od petoro stalno zaposlenih vatrogasaca i osmorice sezonskih radnika, nekolicina njih uzela bolovanje.

Povezane vesti - Misterija dvostrukog ubistva

„Dosta je bilo! Nakon određenih reakcija građana dao sam nalog zapovedniku naših vatrogasaca da svi u ovoj službi koju finansiramo javnim novcem obave vanredni zdravstveni pregled i kontrolu na moguće prisustvo nedozvoljenih opojnih sredstava. Iako je nenajavljeni pregled bio obavezan, njega nisu obavili svi. Iz njima znanih razloga. Pohvaljujem većinu koja se odazvala i zadovoljila rezultatima”, rekao je gradonačelnik Pranić.

To je bila druga nenajavljena kontrola, nakon prve sprovedene u decembru 2019. godine. Posle “žutih kartona” koje su tada dobili pojedini vatrogasci, izvesno je da im sada sleduju drastične kazne, odnosno otpuštanja iz službe.

„Nemam ovlašćenja u okviru preraspodele novca, ali dok sam gradonačelnik ne mislim da finansiram one koji izbegavaju testove, a još manje da budem slep kraj zdravih očiju. I ne samo to... Ovaj status na Fejsbuku će moći da pročitaju mnogi, pa ću do kraja da budem jasan. Do sada sam molio odgovorne u MUP-u da krenu da rešavaju problem narkotika na našim ulicama. Granično smo mesto. Krenite u akcije i prestanite da vodite politiku nezameranja u malom gradu, inače je pitanje vremena kada će se pojaviti još jedan Filip Zavadlav”, napisao je gradonačelnik i napomenuo da je sve to tek vrh ledenog brega.

Povezane vesti - Kriminalci sa devet života

„Vrgorac je mali grad i kada ste gradonačelnik, ljudi očekuju da rešavate gotovo sve probleme. Možda bi bilo najlakše zatvoriti oči i pustiti da stvari idu svojim tokom, ali to nije ispravno. Naravno, ne želim da generalizujem i stvaram negativnu sliku o našim vatrogascima. Ovde je reč o pojedincima. Deo naših vatrogasaca radi izrazito odgovorno, njihov zapovednik i predsednik uložili su poprilično napora u podizanje tehničkih komponenti na viši nivo, ali šta će nam sve to ako nema reda”, obrazložio je svoje postupanje Pranić.

Propuštena ponuda

Nakon nekoliko upozorenja, krajem prošle godine održan je sastanak sa zaposlenim vatrogascima u ovom mestu. Tada informacije nisu puštene u javnost jer je procena bila da je najkorektnije pružiti priliku zaposlenima da promene svoje ponašanje. Gradonačelnik je pohvalio većinu koja se odazvala pozivu i zadovoljila rezultatima. Međutim, kada su pojedinci drugi put odbili zahtev za testiranje, kap je prelila čašu. Gradonačelnik je odlučio da više nema razloga ni opravdanja da ćuti i prikriva tuđu odgovornost:

„Odlučio sam da više neću ćutati, iako mi se čini kako se ni mojim istupom ništa neće promeniti. Dobio sam, doduše, neke signale da će se vrlo brzo situacija raščistiti, ali to će pokazati vreme”.

Situacija u Vrgorcu, što se narkotika tiče, kaže Pranić, nije lošija od one u bilo kom drugom hrvatskom gradu. Ali, on za taj “prosek”, pogotovo kada je u pitanju tako važna državna služba, ne želi da ima nikakvog razumevanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
22°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve