Hronika
16.05.2018. 09:31
R.E./Beta

VELIKA AKCIJA SRPSKE POLICIJE I FBI " VRHOVNI GOSPODAR TAME": Uhapšen Beograđanin osumnjičen da je član hakerske grupe

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su u okviru medjunarodne policijske akcije "The dark overlord" (Vrhovni gospodar tame), koju je sproveo američki Federalni istražni biro (FBI), uhapsili S.S. (38) iz Beograda osumnjičenog da je član hakerske grupe koja je na internetu neovlašćeno pristupala računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava, krala informacije i lične podatke gradjana SAD i slala im ucenjivačke poruke.

MUP je saopštio da će po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal protiv S.S. biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznuda.

Hakerska grupa je, kako se navodi, od juna 2016. godine do danas koristeći ime "The Dark Overlord" na internetu neovlašćeno pristupala računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krala informacije i lične podatke gradjana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucenjivačke poruke žrtvama, koje su sadržale pretnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac, a potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin, a na osnovu dosada dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos veći od 275.000 američkih dolara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve