Hronika
13.04.2019. 19:00
Tamara Marković Subota

ZAVADI PA VLADAJ: Da li je Brano Mićunović "režirao" krađu kokaina u Valensiji?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Brano Mićunović je decenijama suvereno vladao crnogorskim podzemljem. Niko u Crnoj Gori nije smeo ni da pomisli da se bavi krupnim kriminalom bez njegovog amina. A onda se pojavila neka nova ekipa iz Kotora, u policiji zavedeni kao škaljarski klan, momci koji nisu zarezivali „tamo nekog Brana". Ušli su u veliki posao, zarađivali ogromne pare, nisu videli kraj svom uspehu...

Srpske bezbednosne službe imaju informaciju o „Braninom rešavanju problema" sa škaljarima, i to uoči one čuvene krađe kokaina u Valensiji 2014. godine, koja je podelila grupu i zbog koje je izbio najveći mafijaški rat na Balkanu.

-„Brano je u to vreme imao važan sastanak sa svojim najbližim saradnicima, od kojih su neki u samom vrhu crnogorske vlasti. Rekao je da škaljarci postaju problem, da nikoga ne slušaju, pa ni njega, da ne poštuju autoritete i da, ako nastave, niko, ali baš neće moći da ih zaustavi. Spremni su na sve, rekao je Brano na tom sastanku", kaže za „Ekspres" izvor iz srpskih bezbednosnih službi koje su uspele da dođu do detalja tog sastanka, od imena učesnika do sadržaja razgovora.

Sastanak je, kako navodi naš sagovornik, završen Braninom rečenicom: „Ja ću se pozabaviti škaljarcima. Oni su moj problem i ja ću ga rešiti."

Ova rečenica bosa crnogorskog podzemlja, uz njegovo poznato iskustvo, sposobnost i moć, drži srpske bezbednosne službe u uverenju da je upravo Brano Mićunović čovek koji je „odigrao igru" koja je jedinstevni škaljarski klan zauvek podelila na dva suprostavljena klana.

-Brano je čovek od reči. Ako je rekao da će on rešiti problem sa škaljarcima, on će to i uraditi... Posle te rečenice, usledila je krađa 200 kilograma kokaina u Valensiji. Svi koji znaju detalje Braninog sastanka sa saradnicima, uvereni su da je on čovek koji je iz pozadine izrežirao tu krađu...I vrlo je moguće da oni, koji su u njoj učestvovali, u to vreme nisu ni bili svesni da ustvari upravo Mićunović vuče sve konce, i to u svoju korist, a do koje je mogao da dođe samo po starom i oprobanom recepu: Zavadi pa vladaj", kaže izvor „Ekspresa".

Detalji krađe kokaina u Valensiji, dugo su bili pod velom misterije, a onda su u javnosti počeli da se pojavljuju detalji.

A ti detalji ukazuju da su ključni akteri krađe: Vranjanac Davor T. (31), Cetinjanin Goran Radoman i Budvanin, Goran Đuričković

Davor T., koji je označen kao organizator šverca kokaina, koji je nedavno zaplenjen u Rumuniji je čovek koji je, konkretno, fizički ukrao spornih 200 kilograma kokaina u Valensiji.

Goran Radoman označen je kao glavni organizator krađe. Krađa je izvršena dok je on boravio na Kubi, gde je 2014. bio hapšen zbog saobraćajnog prekršaja. Za vreme njegovog boravka u pritvoru, Davor T. je ukrao kokain i preneo ga u Radomanov stan. Droga je tu ostala sve do Radomanovog povratka u Španiju. Nakon toga, Radoman je ukradeni kokain prodao i zadržao novac, zbog čega je navukao bes dotadašnjih partnera.

Jedinstveni škaljarski klan iz Kotora tako se podelio na dva dela i započeo međusobni rat, u kojem je prva žrtva bio sam Radoman. Ubijen je 20. februara 2015. na Novom Beogradu, ispred lifta podzemne garaže zgrade u Ulici Jurija Gagarina 26a, u kojoj je živeo prethodnih meseci sa suprugom i troje dece. Policija je okarakterisala ubistvo kao profesionalnu egzekuciju

Treći učesnik krađe bio je Goran Đuričković, poznati budvanski ugostitelj i zet nekadašnjeg fudbalera i trenera Crvene zvezde Vladimira Petrovića Pižona. Đuričković je smatran bosom budvanskog klana, a posle krađe kokaina bio je ranjen u Valensiji, posle čega se vratio u Crnu Goru. Ubijen je osam meseci nakon ubistva Gorana Radomana, 27. oktobra 2015. hicima iz snajpera ispaljenih sa zidina Starog grada nakon što je iz bašte svog lokala „The old fisherman" izašao na budvansko šetalište.

 

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve