Hronika
06.07.2018. 17:05
Tanjug

ZBOG ZLOUPOTREBE SLUŽBENOG POLOŽAJA: Tužilaštvo traži 10 godina zatvora za bivšeg direktora "Galenike"

galenika-3.jpg

Zbog optužbi da je sa saradnicima oštetio "Galeniku", Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu da bivšeg direktora te farmaceutske kuće Nenada Ognjenovića osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora. Za ostale optužene, Tužilaštvo je predložilo kazne od dve do šest godina zatvora.

U završnoj reči na suđenju, Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo sudu da obaveže Ognjenovića da "Galenici" naknadi štetu u iznosu od 805.231.504,04 dinara, kao i da mu izrekne zabranu obavljanja poziva, delatnosti ili dužnosti u trajanju od 10 godina.

Ognjenović se u ovom slučaju tereti za četiri krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, a tokom suđenja je negirao delo za koje se tereti.

Za nekadašnjeg direktora "Velefarma" Dragoljuba Vučićevića tužilaštvo je predložilo kaznu od šest godina zatvora, a za vlasnika radnje "Pavlović" Dragana Pavlovića dve godine zatvora i oduzimanje imovinske koristi od 6.286.478,03 dinara.

Za bivšeg zamenika generalnog direktora "Galenike" Gorana Orlića tužilaštvo je predložilo kaznu od četiri godine zatvora.

Tužilaštvo je predložilo da se odgovorna lica u privrednim društvima "Farmanari" i "Unihemkom" Željko Jovović i Ljubica Prica osude na kazne od pet i četiri godine zatvora, s tim da naloži da se Jovoviću oduzme i imovinska korist od 162.383.941,80 dinara.

Za odgovorno lice u privrednom društvu "Trgošped-trans" Milana Vladovića tužilaštvo je tražilo kaznu od pet godina zatvora i novčanu kaznu od 900.000 dinara, a za procenitelja Željka Birmančevića.

I odbrana je počela izlaganje svojih završnih reči, a nastavljaju se 16. i 19 jula.

Nakon izlaganja svih završnih reči Specijalni sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Ovaj slučaj pokrenut je u maju 2013. godine. Protiv optuženog vlasnika zanatske radnje i privrednog društva "Livnica Jeremić" Miodraga Jeremića i direktora "Farmatrejda" Radoslava Sekulića, postupak je obustavljen jer su u međuvremenu preminuli.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
12°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve