ALEKSANDAR VULIN SE PREZNOJIO NA EKSPRESOVOJ VRUĆOJ STOLICI

ALEKSANDAR VULIN SE PREZNOJIO NA EKSPRESOVOJ VRUĆOJ STOLICI

Aleksandar Vulin u razgovoru sa novinarkama Ekspresa; Foto: Oksana Toskić


Ministar odbrane Srbije i ličnost koja je trenutno najviše pod lupom medija Aleksandar Vulin seo je na vruću stolicu nedeljnika „Ekspres“ i suočio se s pitanjima koja su ga dobro preznojila, a gde je otvoreno pričao o vojsci, stanju u medijima, napadima na njega, ali i kako je tetka koja živi u Kanadi.

Aleksandar Vulin Foto Oksana ToskićDa li je Vaša stolica vruća?

– Ministru odbrane je uvek stolica vruća. U svakom sistemu u svakoj zemlji, posebno u Srbiji, gde je vojska jedna od najznačajnijih institucija, gde se, kao što vidite, iz inostranstva sada isključivo obraća pažnja na vojsku: šta vojska radi, šta govori, šta misli, šta sprema. Tako da se svet menja, a ne menja se nabolje. Postaje sve nebezbednije mesto i upravo zbog toga velike sile hoće da kontrolišu sve pa i vojsku, ili posebno vojsku. E onda, u takvoj situaciji, nije baš dobro da na čelu vojske imate nekoga ko ima samo jednu politiku, a to je politika vojne neutralnosti, i koji ima samo jednog komandanta, a to je Aleksandar Vučić. To nije dobro i onda se stolica dodatno podgreva da bude još užarenija nego što inače jeste, ali samo takvu stolicu i volim.

Ko je više podgreva, da li Rusija ili NATO, ko bi nas više ili manje hteo?

– Svi bi voleli da budemo deo njihovog saveza. Srpska vojska je važna. Nemojte da je cenite samo po broju vojnika. Cenite je i po sposobnosti vojnika i starešinskog kadra, cenite je po tradiciji koju ima, cenite je po ugledu koji uživa u svetu… Bila bi stvar velikog prestiža da srpska vojska bude deo nečijeg vojnog saveza, ali mi ćemo ostati ono što jesmo, vojno neutralni, i brinućemo samo o Srbiji i njenim državljanima.

Mada kažu da niste vojno neutralni, nego da ste ruska stranka, da ste rusofili i orijentisani na tu stranu.

– Mogu da kaže šta hoće. Ja bih pričao o fantomima da ste rekli o fantomima. Znate kako, ja ne mogu a da ne zahvalim ministru Šojgu na ličnom doprinosu. I kako da ne zahvalim predsedniku Putinu zbog ličnog odnosa koji ima sa Aleksandrom Vučićem. Ja ne znam mnogo svetskih lidera koji su se videli s Putinom 11 puta. Ja bih voleo da se sretnem sa svojim kolegom iz SAD, naravno da bih, to je moj posao. Kao što vidite, ministar odbrane Ruske Federacije nađe vremena za to, a ministar odbrane SAD verovatno ima prečih saveznika i važnijih briga, i ja to potpuno razumem, ali onog momenta kad on bude spreman i raspoložen za sastanak sa mnom, i ja ću biti spreman i raspoložen za to. Kada se nalazite na čelu Ministarstva odbrane, nemate pravo na lični stav, nemate pravo da određujete nešto prema svojim afinitetima šta biste voleli i šta ne biste voleli. Jedino što mi je bitno jeste da imam jaku i zadovoljnu vojsku. Uostalom, ja sam od vrhovnog komandanta dobio naređenje da radim na tome, a ne da prema nekome sprovodim svoje lične afinitete. To nema veze.

Aleksandar Vulin Foto Oksana Toskić„Migovi“ su nam do sada bili u fokusu. Šta se dešava s Belorusijom, dogovorima i pregovorima, šta će biti s tim PVO sistemima?

– Razgovaramo. Svaka vojska na svetu pravi planove, gleda šta joj je zanimljivo, da li joj je potrebno. Da li će nešto uzeti, zavisi od previše faktora da bismo mogli da raspravljamo. Postoje politički, finansijski, ekonomski faktori. Dakle, prerano je govoriti o bilo čemu određenom.

Pošto smo na Sajmu medija, prilika je za pitanje kakvo je Vaše viđenje srpskih medija. Posebno nas interesuje Vaš lični ugao.

– Ono što je zanimljivo jeste to da postoji neverovatna količina mržnje koju možete osetiti. I to dozvoljene, podsticane mržnje. Mržnje koja nema veze s činjenicama. Jednostavno, to vidite u našim medijima i to vrlo često i prave mediji, ali dobro, naviknete se s vremenom na to. Što se tiče samog položaja medija u društvu, svi mediji su komercijalni, svi mediji u Srbiji zarađuju novac ili ne zarađuju novac. Ja ću vas podsetiti da se Evropska unija dosta trudila da nas podstakne da donesemo zakone po kojima država izlazi iz medija i gubi bilo kakvu kontrolu nad njima. Sada kada je to na snazi, optužuju državu da nedovoljno pomaže medijima. A što ne pomažemo vas? I kako se to određuje koje medije država treba da pomaže, a koje ne?

Aleksandar Vulin Foto Oksana ToskićPa ne znam.

– Ne može. Jedini način da budemo pošteni prema svima jeste da kažemo, vi ste svi na tržištu, vi ste svi komercijalni, vi se borite za reklame i bolje termine. Zašto država, vi ste isključili državu, država to ne može da radi. Dakle, pogrešno je optuživati državu za situaciju u medijima. Vi ste imali primere za vreme svetske ekonomske krize da su svetski eminentni mediji morali da se gase ili menjaju formate zato što su bila teška vremena. Sad vidim da se oporavljaju. Nadam se da će se i kod nas mediji oporaviti. U komercijalnom smislu, u onoj meri u kojoj budemo imali novca, više ćemo imati vremena, prostora, prilike i želje da nešto učinimo za medije.

Šta je sa slobodom medija, šta je sa suštinskim stanjem medija? Vrlo je malo objektivnih?

– Vi znate da postoje mediji u kojima se, šta god vi lepo da uradite, nikada neće naći lepa reč za vas. Ali šta god da uradite. Ja ponekad kad uradim nešto, gledam samo koji će ugao kritike postaviti. Kako će me napasti. Ali gledajte, ja to ne sporim. Ja sporim licemerje, u kojem onaj ko vas otvoreno mrzi nije mogao na bilo koji način da vas pogleda objektivno, realno, i kaže, ja sam merilo objektivnosti. A ovo, imate pravo da budete objektivni, a imate pravo i da ne budete objektivni, to ne prihvatam. Izvinite, ko je to u ovoj zemlji neslobodan da nešto kaže? Je l’ postoji neka uvreda koja nije upisana na moj račun? Ajd probajte da nađete samo jednu. Nađite je. Objavite dnevnik uvreda, nađite neku koja mi još nije upućena, i nađite nekoga ko je stradao na bilo koji način.

SINIŠA MALI NA EKSPRESOVOJ VRUĆOJ STOLICI: Ovi koji su se prijavili da će da učestvuju u kampanji, rade to bez ikakve ideje, osim želje da ponovo opljačkaju Beograd

Da li se stvarno osećate kao nečija žrtva?

– Ne, ja nisam ničija žrtva, to je jednostavno tako, to je činjenica.

Kako je tetka?

– Dobro je.

Aleksandar Vulin Foto Oksana ToskićHoće li se to saznati?

– Naravno, ali neću o tome više da pričam, neko će to iskoristiti. Eto, vi ste sad kao duhoviti. Možda bih i ja vas mogao ko zna šta da pitam.

Nasmejali ste se.

– Ja sam čovek koji ima duha i smisla za humor, ja to volim. Tako da…

Najbolje da se to prebaci na nadležne organe?

– To je već na nadležnim organima. Oni su dali svoje mišljenje. I to nekoliko puta. E sad je problem što se nekima ne sviđa to mišljenje.

Čula sam da su proveravali pasoše Vaše porodice, Vaše žene, deteta, a Vi to niste izneli u javnost.

– Ne, šta treba, da i svoju porodicu izlažem napadima kojima sam lično izložen?

Imate li neku preporuku za Sajam knjiga? Koju ste zanimljivu knjigu skoro pročitali?

– Ima na štandu Ministarstva odbrane stvarno odličnih naslova. Trenutno čitam dnevničke zabeleške ministra vojnog u Prvom svetskom ratu Stefanovića. Imate dobru knjigu o američko-srpskim herojima u američkoj vojsci. Više od dve stotine sjajnih biografija. Treba videti gde smo sve bili, a bili smo heroji zaista, i ne treba da se stidimo toga. Matica srpska izdala je jednu dobru knjigu, „Eugen Savojski i njegovo doba“.

Odlična preporuka, hvala Vam mnogo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar