Intervju
20.12.2017. 11:02
Rade Jerinić

EKSPRES INTERVJU ANTE RAMLJAK

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izgledalo je da će najveća kompanija u Hrvatskoj potonuti. Kriza koja je protresla ceo balkanski region postala je mnogo više od poslovnog problema. Eskalacija u pravcu političkog, pa i međunarodnog problema, slučaju „Agrokor" dala je sasvim novu dimenziju. Malo ko bi se u takvoj situaciji prihvatio toga da stane na čelo uprave, pa makar to bila i izvanredna uprava sistema koji je bio pred raspadom. Ante Ramljak, koji je poverenik Vlade Republike Hrvatske u „Agrokoru" nakon donošenja leks specijalisa, prihvatio se tog posla. Sada, nakon nekoliko meseci i tek koju nedelju nakon što je predstavljen plan o održivosti koncerna u kojem je napravljen plan oporavka i konsolidacije sistema do 2022. godine, govori o prvim rezultatima i očekivanjima.

Početkom prošlog meseca predstavili ste plan oporavka koncerna „Agrokor". Kako su reagovali najveći kreditori i poverioci na Vaš plan?

- Intenzivno smo radili na razvoju planova održivosti za kompanije i poslovne grupe unutar „Agrokor" koncerna. Najkraći sažetak planova održivosti bio bi aktivno restrukturiranje i poboljšanje EBITDA. Pritom je naš najveći fokus na restrukturiranju maloprodaje, te nastavku rasta EBITDA u poslovnoj grupi Hrana. Poslovna grupa Poljoprivreda će žeti plodove kapitalnih investicija iz prošlosti. Istovremeno je plan da se imovina ostalih takozvanih non-core delatnosti proda. Takav plan održivosti omogućiće dugoročni opstanak većine „Agrokorovih" kompanija, unapređenje profitabilnosti i ostalih ključnih poslovnih pokazatelja u svim poslovnim segmentima. Tako će se osigurati i očuvanje nivoa zaposlenosti i dalji pozitivan uticaj na ukupnu ekonomiju Hrvatske, kao i regije u kojoj „Agrokor" posluje. Ovaj plan temelji se na očuvanju svih postojećih vrednosti poslovanja „Agrokora" i stvaranju novih vrednosti, sve s ciljem najbolje zaštite interesa svih naših stejkholdera. I to je upravo ono što se svidelo i našim kreditorima i poveriocima okupljenima u Privremenom vjerovničkom vijeću.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 

Nakon mesec dana vide li se prvi rezultati, jesi li preliminarni pokazatelji pozitivni?

- Zadovoljan sam poslovnim rezultatima, koji su, pre svega, posledica restrukturiranja, fokusa na operativnu efikasnost i smanjenje troškova. U izveštaju poslovanja za novembar, koje je objavljeno ove nedelje, vidljivo je da kompanije iz poslovne grupe Prehrana, kao i kompanije iz poslovne grupe Poljoprivreda, ostvaruju odlične poslovne rezultate, generalno s rastom prihoda od prodaje i EBITDA. Maloprodaja u Hrvatskoj je i dalje poslovni segment koji ima najviše izazova, ali i tu beležimo kvalitetne pomake, prvenstveno u smislu povratka kupaca u naše prodavnice, kao i povratka poverenja tržišta i saradnje s našim partnerima. Istovremeno smo zadovoljni poslovanjem maloprodajne kompanije „Merkator-S" u Srbiji, koje je stabilno i ima uzlazni trend.

Rekli ste da su glavni ciljevi održivosti poslovanja „Agrokora" rast EBITDA i povećanje likvidnosti koncerna. Znači li to se dobavljači koji posluju sa „Agrokorom" mogu osećati sigurno u smislu naplate svojih tekućih potraživanja?

- Apsolutno. Mi svoje obaveze podmirujemo redovno i odgovorno, kako prema našim poslovnim partnerima, tako i prema našim zaposlenima i svim ostalim učesnicima našeg poslovanja. Takvim pristupom vodićemo se i u budućnosti.

U okviru koncerna u grupi koju ste označili kao Prehrana posluju i kompanije iz Srbije: „MG Mivela", „Dijamant" Zrenjanin i „Frikom". Pozitivno ste se izjasnili o ekonomskim efektima ovog segmenta, s obzirom na to da se 64 odsto EBITDA celog koncerna generiše u tom segmentu. Da li ste zadovoljni radom ovih kompanija u Srbiji i postoji li nekakav plan daljih razvoja ovih kompanija?

- Da, kao što ste i sami naveli, poslovna grupa Hrana je najprofitabilniji deo „Agrokorovog" sistema i veoma je važna za ukupno poslovanje. U našem mesečnom izveštaju za novembar prvi put smo uvrstili i ključne finansijske pokazatelje za neke srpske kompanije iz poslovne grupe Hrana. Realizacija pozitivnih poslovnih pokazatelja iz poslovne grupe Hrana beleži se i kod srpskih kompanija iz ovog segmenta, odnosno kod „MG Mivele", „Dijamanta" Zrenjanin i „Frikoma". Tako, na primer, „Frikom" u oktobru beleži rast prodaje od 22 odsto u svim kategorijama, sa izuzetkom sladoleda, dok istovremeno „Dijamant" beleži porast prodaje ulja za 27 odsto, margarina za dva odsto i majoneza za 15 odsto.

U okviru segmenta Maloprodaja posluje i kompanija „Merkator S", koja zauzima znatan tržišni udeo maloprodaje u Srbiji. Kako ocenjujete rad ovog segmenta, s obzirom na pozitivan trend koji je iskazan u 2016. i 2017. godini?

- „Merkator-S" uspešno posluje, a u prilog tome govori i kontinuirano širenje njegove maloprodajne mreže. Tokom ove godine kompanija je renovirala 33 postojeće prodavnice širom Srbije i otvorila 11 novih modernih prodajnih objekata ukupne površine 9.600 kvadratnih metara, u kojima je zaposleno 250 ljudi.

Da li očekujete pozitivan trend rasta poslovanja maloprodajnog lanca u Srbiji?

- „Merkator-S" beleži rast prometa i izuzetno pozitivan trend poslovanja u 2017. godini. U poslednjih šest meseci ove godine napravljeni su i neki novi maloprodajni iskoraci kroz otvaranje konceptualnih prodavnica namenjenih potrebama potrošača na mikrolokacijama, kao što su „Idea Dorćol" i „Idea Beograđanka". „Idea" je takođe u proteklih nekoliko meseci pokrenula i potpuno jedinstven koncept maloprodaje u Srbiji u skladu s najnovijim svetskim trendovima, prodavnice „Idea Organic".

Istovremeno, „Roda" je jedini maloprodajni lanac u Srbiji koji je u poslednjem periodu uložio znatna sredstva u preuređenje svojih hipermarket formata. Konstantno unapređujemo naše maloprodajno poslovanje u Srbiji te očekujemo i dalji razvoj maloprodaje, kao i rast poslovanja u sledećoj godini.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Maloprodaja u Srbiji zapošljava više od 8.800 radnika. Da li je planom realnog održanja koncerna „Agrokor" predviđeno smanjenje broja zaposlenih u Srbiji?

- Jedan od ključnih zadataka vanredne uprave je maksimalno očuvanje radnih mesta u sklopu „Agrokora" kao sistema. To je slučaj i sa maloprodajom „Agrokora" u vašoj zemlji, gde trenutno imamo otvorene konkurse za zapošljavanje novih radnika. Svesni smo činjenice da je „Merkator-S" veoma važan i veliki poslodavac i poslovni subjekt u Srbiji, što onda našu odgovornost prema svim zaposlenima, kao i prema ukupno održivom poslovanju, čini i još većom.

Veliki broj dobavljača iz Srbije koji sarađuju s maloprodajnim lancima „Agrokora" nije imao problema u smislu naplate svojih potraživanja čak ni kada su u drugim zemljama u kojima „Agrokor" posluje ti problemi postojali. Da li privrednici u našoj zemlji koji sarađuju sa „Agrokorovim" maloprodajnim lancima mogu očekivati nastavak takvog poslovnog trenda?

- Svakako svi naši partneri mogu očekivati nastavak takvog pozitivnog poslovnog trenda. Uprkos tome što smo imali izazove s likvidnošću u maloprodajnom poslovanju u Hrvatskoj, naš je cilj oduvek bio da ne dođe do prelivanja i na ostala maloprodajna tržišta. U tome smo i uspeli, te maloprodaja u Srbiji posluje stabilno. U celom tom procesu moram pre svega zahvaliti svim našim dobavljačima i partnerima na njihovoj saradnji.

Postoji li saradnja sa državom Srbijom i njenim organima, i ako postoji, da li ste zadovoljni?

- Moja velika zahvalnost ide i Vladi Srbije, kao i Privrednoj komori Srbije, za njihovu veoma važnu podršku. Vanredna uprava „Agrokora" ima odličnu saradnju i kvalitetnu komunikaciju s raznim institucijama države Srbije. Upravo su ta saradnja i komunikacija, te redovni sastanci, znatno doprinele stabilnom poslovanju naših kompanija. Ja se lično trudim minimalno jednom mesečno da posetim naše kompanije u Srbiji i održim sastanke sa svim relevantnim deoničarima i zainteresovanim stranama.

Opširniji intervju Ante Ramljaka o Agrokoru pročitajte u novom broju Ekspresa koji se od prošlog petka nalazi u prodaji na kioscima

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve